Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
09/03/2020 21:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καλεί την Τουρκία να απομακρύνει τους μετανάστες από τα ελληνικά σύνορα

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σήμερα πριν από τις συνομιλίες της με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν πως η Τουρκία πρέπει να απομακρύνει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από τα ελληνικά σύνορα.

«Η εξεύρεση μιας λύσης σ' αυτή την κατάσταση θα απαιτήσει τη χαλάρωση της πίεσης που ασκείται στα σύνορα», δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου η φον ντερ Λάιεν.

Η ίδια πρόσθεσε πως χρειάζονται αμέσως η διασφάλιση του δικαιώματος στο άσυλο, υποστήριξη τόσο προς την Τουρκία όσο και προς την Ελλάδα, καθώς και η μεταφορά στην ηπειρωτική Ευρώπη των ανθρώπων --ιδιαίτερα των ανηλίκων-- που έχουν φθάσει στα ελληνικά νησία.

Με Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συναντάται ο Ερντογάν απόψε στις Βρυξέλλες

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να έχει το βράδυ στις Βρυξέλλες συνομιλίες όσον αφορά το ζήτημα των μεταναστών και των προσφύγων με την ηγεσία της ΕΕ.Ο Ερντογάν ανήγγειλε χθες ότι θα κάνει «μια συνάντηση αύριο στο Βέλγιο» με την ηγεσία ΕΕ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του που αναμεταδιδόταν απευθείας από την τουρκική κρατική τηλεόραση. Πρόσθεσε πως αναμένει να «επιστρέψει από το Βέλγιο με διαφορετικά αποτελέσματα».

Στις Βρυξέλλες, ανακοινώθηκε ότι ο Ερντογάν θα συναντηθεί στις 18:00 [τοπική ώρα· 19:00 ώρα Ελλάδας] με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Θα συζητήσουν κυρίως για «τα προβλήματα της μετανάστευσης, της ασφάλειας, της σταθερότητας στην περιφέρεια και της κρίσης στη Συρία», ανέφερε μέσω Twitter εκπρόσωπος του Μισέλ.

Ζ. Μπορέλ: Ελπίζω να φτάσουμε σε μια συμφωνία με την Άγκυρα έτσι ώστε οι μετανάστες που βρίσκονται στην Τουρκία να καταλάβουν ότι τα σύνορα δεν είναι ανοικτά

Την προσδοκία του να βρεθεί λύση για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα μετά τη συνάντηση που θα έχει ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον Ντερ Λάϊεν, εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Ελπίζω να φτάσουμε σε μια συμφωνία, έτσι ώστε οι μετανάστες που βρίσκονται στην Τουρκία να καταλάβουν ότι τα σύνορα δεν είναι ανοικτά και να μην επιχειρήσουν να εισέλθουν στην Ευρώπη, ασκώντας μαζική, υπερβολική πίεση στα σύνορα, γιατί αυτό δεν θα είναι καλή λύση για κανέναν, ούτε γι' αυτούς. Δεν θα είναι μια καλή λύση για τις σχέσεις μας με την Τουρκία, ούτε θα είναι χρήσιμο καθώς προσπαθούμε να βρούμε μια δομική μόνιμη λύση» ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μπορέλ κατά την παρουσίαση της στρατηγικής της ΕΕ για την Αφρική.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, είπε πως δεν συνδέεται με τη στρατηγική της ΕΕ για την Αφρική, «αλλά αντίθετα πρόκειται για απολύτως διαφορετικά ζητήματα». Εκτίμησε πως δεν θα έχει καμία επίπτωση στις σχέσεις της ΕΕ με την Αφρική, επειδή οι περισσότεροι μετανάστες που φτάνουν στην Τουρκία και προσπαθούν να φτάσουν την Ευρώπη, προέρχονται κυρίως από το Αγφανιστάν, τη Μέση Αντολή, το Ιράκ, το Ιράν, και όχι από αφρικανικές χώρες.

Αναγνώρισε πως η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα έχει σχέση με τις μεταναστευτικές πολιτικές. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί τα σύνορά της και την ίδια ώρα αναγνώρισε την ανάγκη η ΕΕ να αποκτήσει μια μεταναστευτική πολιτική.

Τέλος, επισήμανε πως σήμερα η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα «μάς δίνει μια αίσθηση επείγουσας ανάγκης» και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η ΕΕ μπορεί να καταλήξει σε μια απόφαση. Αυτά θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν με τον Τούρκο Πρόεδρο σήμερα, όπως κάναμε στην Άγκυρα πριν από λίγες ημέρες, σημείωσε περαιτέρω.

Κατά τη σημερινή παραμονή του στις Βρυξέλλες, ο κ. Ερντογάν θα συναντηθεί επίσης με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Η συνάντηση θα λάβει μέρος στα γραφεία της μόνιμης αντιπροσωπείας της Τουρκίας στην ΕΕ, στις Βρυξέλλες. Μετά τη συνάντησή τους, στις 17:30 (18:30 ώρα Ελλάδος) οι Γενς Στόλτενμπεργκ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα δώσουν συνέντευξη Τύπου.

Ο Ερντογάν ζήτησε «απτή στήριξη» από το ΝΑΤΟ στη Συρία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από το ΝΑΤΟ «απτή στήριξη» στον πόλεμο στη Συρία κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποιεί σήμερα στις Βρυξέλλες.

«Αναμένουμε απτή υποστήριξη από όλους τους συμμάχους μας», δήλωσε ο Τούρκος ηγέτης μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε μια κρίσιμη περίοδο στην οποία πρέπει να δείξει σαφώς την αλληλεγγύη του στην συμμαχία» με την Τουρκία, πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Η Άγκυρα θέλει το ΝΑΤΟ να εφαρμόσει πλήρως τις αποφάσεις που έλαβε μεταξύ του 2012 και του 2015 για να υποστηρίξει την τουρκική αεράμυνα, πρόσθεσε.

«Η κατάσταση στη Συρία απειλεί την Ευρώπη. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να παραμείνει αδιάφορη για τους πολέμους και το ανθρωπιστικό δράμα στη Συρία», συμπλήρωσε.

«Οι σύμμαχοί μας πρέπει να επιδείξουν αλληλεγγύη προς τη χώρα μας χωρίς διακρίσεις και χωρίς να θέτουν πολιτικούς όρους», δήλωσε ο Ερντογάν. «Είναι πολύ σημαντικό η υποστήριξη που ζητάμε να χορηγηθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση», ανέφερε.

Επέκρινε επίσης την Ελλάδα που κατέστησε την Τουρκία υπεύθυνη για την πρόσφατη μεταναστευτική κρίση. «Είναι παράλογο και απερίσκεπτο για έναν σύμμαχο και μια γειτονική χώρα να κατηγορεί την Τουρκία», δήλωσε.

Από την πλευρά του ο Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε την Τουρκία έναν «σημαντικό» σύμμαχο που έχει «συμβάλει στην κοινή μας ασφάλεια με πολλούς τρόπους».

«Οι Σύμμαχοι είναι έτοιμοι να συνεχίσουν να στηρίζουν την Τουρκία και να διερευνήσουν τι μπορούν να κάνουν περισσότερο», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της Συμμαχίας στην συνεργασία.

Παράλληλα χαρακτήρισε το μεταναστευτικό ζήτημα «μια κοινή πρόκληση» και χαιρέτισε το διάλογο μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ για την εξεύρεση μιας μακροπρόθεσμης λύσης στην κρίση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ