Η Ουάσινγκτον επιβεβαιώνει την επίσημη αποχώρησή της από τη συνθήκη πυρηνικού αφοπλισμού INF κατηγορώντας τη Μόσχα ως μόνη υπεύθυνη
02/08/2019 22:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Ουάσινγκτον επιβεβαιώνει την επίσημη αποχώρησή της από τη συνθήκη πυρηνικού αφοπλισμού INF κατηγορώντας τη Μόσχα ως μόνη υπεύθυνη

Οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν σήμερα την επίσημη αποχώρησή τους από τη συνθήκη πυρηνικού αφοπλισμού INF, κατηγορώντας εκ νέου τη Ρωσία ότι παραβιάζει τη σημαντική αυτή διμερή συμφωνία που είχε συναφθεί την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και προσάπτοντας στη Μόσχα ότι είναι "η μόνη υπεύθυνη".

"Η αποχώρηση των ΗΠΑ σύμφωνα με το άρθρο XV της συνθήκης τίθεται σήμερα σε ισχύ επειδή η Ρωσία δεν επανήλθε στον πλήρη και εξακριβωμένο σεβασμό" της συνθήκης, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο από την Μπανγκόκ όπου μετέχει σε περιφερειακή σύνοδο.

"Οι ΗΠΑ δεν θα παραμείνουν μέρος μιας συνθήκης που παραβιάζεται σκοπίμως από τη Ρωσία", προσθέτει στην ανακοίνωσή του ο Πομππέο.

"Η μη συμμόρφωση της Ρωσίας με τη συνθήκη διακυβεύει τα ύψιστα συμφέροντα των ΗΠΑ καθώς η ανάπτυξη και η εγκατάσταση από τη Ρωσία ενός πυραυλικού συστήματος που παραβιάζει τη συνθήκη αντιπροσωπεύει μια άμεση απειλή για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους και εταίρους μας", σημειώνει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Η Μόσχα είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα το τέλος της συνθήκης αυτής "με πρωτοβουλία" των ΗΠΑ.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν, δήλωσαν ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει σε παραβίαση της συμφωνίας "πολλές συστοιχίες" ενός ρωσικού πυραύλου κρουζ στη Ρωσία, και στο δυτικό τμήμα της, που έχουν "τη δυνατότητα να πλήξουν σημαντικούς ευρωπαϊκούς στόχους".

Η Ρωσία αρνείται την κατηγορία αυτή, λέγοντας ότι το βεληνεκές του πυραύλου αυτού τον εξαιρεί από τη συνθήκη και έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι επινόησαν ένα ψευδές πρόσχημα για να αποχωρήσουν από τη συνθήκη αυτή, από την οποία η Ουάσινγκτον ήθελε ούτως ή άλλως να αποχωρήσει ώστε να μπορεί να αναπτύξει νέους πυραύλους. Η Ρωσία απέρριψε επίσης το αίτημα των ΗΠΑ να καταστρέψει τον νέο αυτό πύραυλο.

Ο πύραυλος αυτός, ο Novator 9M729, είναι γνωστός ως SSC-8 από το ΝΑΤΟ.

Η συνθήκη INF, την οποία διαπραγματεύτηκαν το 1987 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν και ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και επικυρώθηκε από την αμερικανική Γερουσία, καταργούσε τα οπλοστάσια των πυραύλων μέσου βεληνεκούς των δύο μεγαλύτερων πυρηνικών δυνάμεων στον κόσμο και περιόριζε τη δυνατότητά τους να εξαπολύσουν αιφνιδίως ένα πυρηνικό πλήγμα.

Η συνθήκη αυτή απαγορεύει τους πυραύλους εδάφους βεληνεκούς μεταξύ των 500 και 5.500 χιλιομέτρων.

ΝΑΤΟ: Η Συμμαχία δηλώνει έτοιμη για μια "μετρημένη απόκριση" στην παραβίαση της πυρηνικής συνθήκης INF από τη Ρωσία

Το ΝΑΤΟ έχει συμφωνήσει τρόπους προκειμένου να αποτρέψει τη Ρωσία από την εκτόξευση ενός νέου, μέσου βεληνεκούς πυραύλου ικανού για ένα πυρηνικό πλήγμα στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα η Συμμαχία, σημειώνοντας ότι η απόκρισή της θα είναι μετρημένη και θα περιλαμβάνει μόνο συμβατικά όπλα.

«Η Ρωσία φέρει την αποκλειστική ευθύνη για το τέλος της συνθήκης», δήλωσαν οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αναφερόμενοι στη συνθήκη για τη μείωση των πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς (INF) που κρατούσε τα πυρηνικά όπλα μακριά από την Ευρώπη και απέτρεπε αιφνίδιες επιθέσεις.

Η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ Συμμαχία δήλωσε πως η Ρωσία παραβίασε τους όρους της συμφωνίας του 1987, που απαγορεύει πυραύλους εδάφους μέσου βεληνεκούς στην Ευρώπη, και έχει αναπτύξει τον Novator 9M729 που μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή και είναι επίσης γνωστός ως SSC-8.

Η Ρωσία αρνείται τις παραβιάσεις αυτές.

«Το ΝΑΤΟ θα αποκριθεί με μετρημένο και υπεύθυνο τρόπο στους σημαντικούς κινδύνους που θέτει ο ρωσικός πύραυλος 9M729... Έχουμε συμφωνήσει ένα ισορροπημένο, συγκροτημένο πακέτο μέτρων», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Συμμαχίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα της Ατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες ότι δεν θα υπάρξουν «βιαστικές κινήσεις» από τη Συμμαχία και «δεν θα αντικατοπτρίζουν αυτό που κάνει η Ρωσία».

«Δεν θέλουμε μια νέα κούρσα εξοπλισμών, αλλά θα φροντίσουμε ώστε η αποτροπή μας να είναι αξιόπιστη» απέναντι στην ανάπτυξη του νέου συστήματος ρωσικών πυραύλων «ικανών να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές και να πλήξουν τις ευρωπαϊκές πόλεις εντός μερικών λεπτών», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Το ΝΑΤΟ σκέπτεται μόνο συμβατικά, όχι πυρηνικά όπλα, σε οποιαδήποτε πιθανή απόκριση, λένε διπλωμάτες του ΝΑΤΟ. Ο Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε σε στρατιωτικές ασκήσεις, επιτήρηση και αεροπορική και πυραυλική άμυνα ως τρόπους αποτροπής απέναντι στη Μόσχα.

Το ΝΑΤΟ εξετάζει επίσης την πραγματοποίηση περισσότερων πτήσεων πάνω από την Ευρώπη από μαχητικά των ΗΠΑ ικανά να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές, περισσότερη στρατιωτική εκπαίδευση και επανατοποθέτηση πυραύλων θαλάσσης των ΗΠΑ, λένε διπλωμάτες της Συμμαχίας.

Μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να προχωρήσουν σε δοκιμή ενός πυραύλου εδάφους κρουζ. Τον Νοέμβριο, το Πεντάγωνο θα επιδιώξει να προχωρήσει σε δοκιμή ενός μέσου βεληνεκούς βαλλιστικού πυραύλου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιταχύνουν την ανάπτυξη νέων πυραύλων μετά την αποχώρηση τους από τη συνθήκη INF

Οι ΗΠΑ θα επιταχύνουν την ανάπτυξη νέων πυραύλων εδάφους-αέρος έπειτα από την επίσημη αποχώρησή τους από τη συνθήκη για τη μείωση των πυρηνικών όπλων μέσου βεληνεκούς (INF), ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής του Πενταγώνου Μαρκ Έσπερ.

«Τώρα, που αποχωρήσαμε, το υπουργείο Άμυνας θα επιδιώξει ολοκληρωτικά την ανάπτυξη αυτών των συμβατικών πυραύλων εδάφους-αέρος σε μια προσεκτική απάντηση στις ενέργειες της Ρωσίας», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν επίσημα σήμερα από τη συνθήκη INF της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου για τους πυρηνικούς πυραύλους που είχε επιτευχθεί με τη Ρωσία αφού έκριναν ότι η Μόσχα παραβιάζει τη συνθήκη και δεν σχεδιάζει να συμμορφωθεί με αυτήν.

Ο Έσπερ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ είχαν αρχίσει να ερευνούν συστήματα πυραύλων το 2017, παραμένοντας όμως εντός του πεδίου εφαρμογής της συνθήκης INF.

Η έρευνα αυτή ήταν μια απάντηση στη μη συμμόρφωση της Μόσχας, όπως κατηγορεί η Ουάσινγκτον, στη συνθήκη. Οι έρευνες επικεντρώθηκαν σε «κινητά, συμβατικά συστήματα, εδάφους-αέρος, πυραύλων κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων», διευκρίνισε ο Έσπερ.

Ο Αμερικανός υπουργός επέρριψε εκ νέου στην Μόσχα την ευθύνη για τον τερματισμό της INF, σημειώνοντας ότι η Ρωσία διέπραξε «διαρκείς και επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις της συνθήκης για αρκετά χρόνια και κατά τη διάρκεια αρκετών αμερικανικών κυβερνήσεων».

«Τα γεγονότα είναι ξεκάθαρα: η Ρωσική Ομοσπονδία παράγει και εκμεταλλεύεται μια επιθετική ικανότητα που απαγορευόταν από τη συνθήκη INF», πρόσθεσε.

«Όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, η θέση του ΝΑΤΟ είναι ενωμένη και ξεκάθαρη: η Ρωσία παραβιάζει τη συνθήκη INF, οι Ηνωμένες Πολιτείες όχι», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Πενταγώνου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ