Η ιταλική κυβέρνηση ετοιμάζεται να εγκρίνει μέτρα 25 δισ. ευρώ
16/03/2020 15:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ιταλική κυβέρνηση ετοιμάζεται να εγκρίνει μέτρα 25 δισ. ευρώ

Η ιταλική κυβέρνηση ετοιμάζεται να εγκρίνει οικονομικά μέτρα ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Η σχετική δέσμη θα ονομασθεί Cura Italia (Θεραπεία Ιταλία) και η έγκρισή του αναβλήθηκε επί τρεις ημέρες, για να στηριχθούν όσο περισσότερες παραγωγικές κατηγορίες είναι δυνατόν.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Corriere della Sera, εκτιμά στο μεταξύ ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα για τον περιορισμό των μετακινήσεων των πολιτών, αλλά ζητά απ΄όλους να μειώσουν αυστηρά τις εξόδους τους από το σπίτι.

Αρχικά, η δέσμη οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης της Ρώμης προβλεπόταν ότι θα άγγιζε τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ. Η ανάγκη όμως να παρασχεθεί στήριξη τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα αύξησε το όλο ποσό κατά ένα τρίτο.

Προβλέπεται μεταξύ άλλων βοήθεια 500 ευρώ εφ' άπαξ προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, 600 ευρώ για μπέϊμπι σίτερ και φροντίδα ηλικιωμένων κατ΄ οίκον, «πάγωμα» φόρων και καταβολής ενσήμων, όπως και αναβολή στις πληρωμές λογαριασμών του φωτός, νερού, τηλεφώνου και φυσικού αερίου.

Η κεντροδεξιά αντιπολίτευση θεωρεί ότι η δέσμη αυτή δεν επαρκεί ενώ η κυβέρνηση Κόντε δεν αποκλείει να ακολουθήσουν και άλλες παρεμβάσεις οικονομικής στήριξης.

Σε ό,τι αφορά τα κρούσματα του ιού, οι ιταλοί επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι δεν έχει ακόμη κορυφωθεί η διάδοση της Covid 19 στην χώρα, ενώ στην Ρώμη ολοκληρώνεται σήμερα η μεταμόρφωση του νοσοκομείου Columbus σε μονάδα αφιερωμένη αποκλειστικά στα θύματα της εν λόγω νόσου.

Για τις πρώτες ενδείξεις μείωσης του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων στην Λομβαρδία έκανε λόγο -ψιθυριστά- ο κυβερνήτης της

Για τις πρώτες ενδείξεις ότι η εξάπλωση της επιδημίας ενδεχομένως να επιβραδύνεται στην πλέον πληγείσα περιοχή της Ιταλίας, την Λομβαρδία, έκανε λόγο ο κυβερνήτης της Ατίλιο Φοντάνα σήμερα.

Η πυκνοκατοικημένη περιοχή που περιλαμβάνει την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, το Μιλάνο, έχει καταγράψει 1.218 θανάτους. Από αυτούς, οι 252 καταγράφηκαν στο Σάββατο και την Κυριακή και ήταν ο βαρύτερος μέχρι σήμερα απολογισμός.

Σε ολόκληρη την Ιταλία καταγράφηκαν χθες 368 θάνατοι από την επιδημία Covid-19, αριθμός που αποτελεί ημερήσιο ρεκόρ θανάτων ακόμη και περιλαμβανομένης της Κίνας.

Παρά την αύξηση των θανάτων, ο Ατίλιο Φοντάνα δήλωσε ότι έχει κάποιους λόγους για αισιοδοξία στα στοιχεία, καθώς τα νέα κρούσματα δείχνουν να αυξάνονται με μικρότερους ρυθμούς σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

«Δεν έχω δει τα σημερινά στατιστικά στοιχεία ακόμη, αλλά...μπορούμε να διαπιστώσουμε ορισμένα βήματα προς τα εμπρός», δήλωσε στο Radio 1.

«Η αύξηση (στα κρούσματα) δεν είναι τόσο δριμεία όσο ήταν πριν από δύο ή τρεις ημέρες. Ας ελπίσουμε ότι είναι η αρχή της αντιστροφής της τάσης --το λέω ψιθυριστά-- αυτό μπορεί να είναι η αρχή της αντιστροφής της τάσης», είπε.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε στην Corriere della Sera ότι η έκρηξη της επιδημίας επιδεινώνεται στην Ιταλία ως σύνολο.

«Οι επιστήμονες μας λένε ότι η εξάπλωση της επιδημίας δεν έχει κορυφωθεί, αυτές οι εβδομάδες θα είναι οι πιο επικίνδυνες», είπε.

Ο Ατίλιο Φοντάνα δήλωσε ότι η αλλαγή στην τάση της εξάπλωσης της επιδημίας θα φανεί τις επόμενες λίγες ημέρες, μετά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία από τις 8 Μαρτίου, καθώς η αλλαγή της συμπεριφοράς των ανθρώπων παράγει αποτελέσματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ