Η γοητεία της άκρας δεξιάς στην Ανατολική Γερμανία
29/08/2019 14:05
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η γοητεία της άκρας δεξιάς στην Ανατολική Γερμανία

Η γοητεία της άκρας δεξιάς στην Ανατολική Γερμανία, όπου αναμένεται να αναδειχθεί νικητής κατά τις τοπικές εκλογές της Κυριακής, εξηγείται εν μέρει με την απώλεια της εμπιστοσύνης των κατοίκων της στην κοινωνική δικαιοσύνη, δηλώνει ο Τόμας Κλίκχε, πολιτικός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Magdenburg-Stendal σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο:

Ερώτηση: Ποιες ήταν οι συνέπειες της γερμανικής επανένωσης το 1990;

Απάντηση: Σε οικονομικό επίπεδο, οι Ανατολικογερμανοί έζησαν ένα εχθρικό εγχείρημα. Επιχειρήσεις εξαγοράσθηκαν και έκλεισαν. Η απασχόληση και η ανάπτυξη αφορούσαν την Δυτική Γερμανία, η μαζική ανεργία την Ανατολική. Κατά συνέπεια προκλήθηκε κύμα αναγκαστικής (εσωτερικής) μετανάστευσης.

Ολα αυτά συνέβησαν πριν από 30 χρόνια. Σήμερα, η Ανατολική Γερμανία παραμένει εξαρτημένη από την Δυτική: τα ανατολικά εδάφη είναι μία αγορά που προσφέρει πρώτες ύλες, όπως αγροτικά προϊόντα και εξειδικευμένους εργαζόμενους. Κάθε χρόνο, χιλιάδες εκπαιδευτικοί και γιατροί μεταναστεύουν προς την Δύση, όπου οι αμοιβές είναι υψηλότερες. Οι Ανατολικογερμανοί βρίσκονται ακόμη σε χαμηλότερο εισοδηματικό επίπεδο. Τα ποσοστά των ορισμένου χρόνου εργασιακών συμβάσεων, της μερικής απασχόλησης, των μισθωτών που αμείβονται με το κατώτερο μισθό, της παιδικής φτώχειας, των αποδεκτών κοινωνικών επιδομάτων, είναι πολύ υψηλότερα στην Ανατολική Γερμανία. Αυτό σημαίνει ότι η οικονοιμκή ανισότητα ανάμεσα στις περιοχές έχει μακροπρόθεσμα θεμελιωθεί.

Κατά συνέπεια , πολλοί Ανατολικογερμανοί έχουν χάσει κάθε εμπιστοσύνη στην κοινωνική δικαιοσύνη.

Ερώτηση: Πώς χαρακτηρίζεται η ψήφος υπέρ της ακροδεξιάς στην Ανατολική Γερμανία;

Απάντηση: Οπως και στην Δυτική, στην Ανατολική Γερμανία συναντούμε δύο ομάδες ψηφοφόρων του κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD): υπάρχει ένα τρίτο εκ πεποιθήσεως εξτρεμιστών της δεξιάς, στη συνέχεια υπάρχουν οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι των Χριστιανοδημοκρατών που θέλουν μία συντηρητικότερη στροφή της CDU, κυρίως σε οικογενειακά και κοινωνικά θέματα. Σε αυτές προστίθενται δύο άλλες ομάδες στα κρατίδια της Ανατολικής Γερμανίας που αποτελούν κληρονομιά της επανένωσης: μεγάλος αριθμός απεχόντων που θεωρεί ότι αυτή είναι η ευκαιρία για να εκδικηθούν τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα ... Θέλουν απλώς να πουν: «Μισούμε όσους βρίσκονται στα υψηλά κλιμάκια και όλο το σύστημα».

Τέλος, υπάρχουν οι απελπισμένοι ψηφοφόροι που θεωρούν ότι κάτι πρέπει να αλλάξει, διαφορετικά η αποτελμάτωση θα συνεχισθεί στην Ανατολική Γερμανία.

Ερώτηση: Τι θα άλλαζε την εκλογική συμπεριφορά των συμπαθούντων της AfD;

Απάντηση: Τίποτε απολύτως. Ο λαϊκισμός δεν αποτελεί (πολιτικό) πρόγραμμα που δίνει λύσεις, αλλά πριν από όλα είναι ένα συναισθηματικό καρναβάλι, ένα κακό φάρμακο για τους φόβους που προκαλεί ο εκσυγχρονισμός. Εχει μεγάλα άμεσα συναισθηματικά πλεονεκτήματα: προσφέρει το αίσθημα του ανήκειν σε μία ομάδα, την δυνατότητα αντιμετώπισης των δυσκολιών με πιο άμεσο τρόπο, την δυνατότητα επιθετικής συμπεριφοράς κατά μειονοτήτων και δίνει την ευχαρίστηση της οργής.

Ο λαϊκισμός είναι μία βαλβίδα αποσυμπίεσης. Βασικά, ακολουθεί το σενάριο μίας ταινίας τρόμου: τα «alien» εισβάλλουν στην χώρα μας· πρέπει να αμυνθούμε· το μίσος μας είναι δικαιολογημένο και μας επιτρέπεται να το εκφράσουμε. Για τον λόγο αυτόν, το (λαϊκιστικό) κίνημα, σε ολόκληρο τον κόσμο άλλωστε, είναι οχυρωμένο απέναντι σε επιχειρήματα και γεγονότα - όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Τραμπ, του Brexit...

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ