Η Fed ανακοινώνει μέτρα για να δοθεί
23/03/2020 22:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Fed ανακοινώνει μέτρα για να δοθεί 'νέο' χρήμα στις επιχειρήσεις

H κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ξεκίνησε μία έκτακτη σειρά προγραμμάτων για να αντισταθμίσει τις «μεγάλες αποδιαρθρώσεις» που έχει προκαλέσει στην οικονομία η έξαρση του κορονοϊού, στηρίζοντας ένα πρωτοφανές ύψος πιστώσεων στα νοικοκυριά, τις μικρές επιχειρήσεις και τους μεγάλους εργοδότες.

Τα νέα προγράμματα προβλέπουν ότι η Fed θα χορηγεί στις τράπεζες δάνεια με ενέχυρο τα δάνεια που έχουν δώσει αυτές σε φοιτητές ή μέσω πιστωτικών καρτών καθώς και τα δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις με εγγύηση του αμερικανικού δημοσίου, ενώ θα αγοράζει ομόλογα μεγάλων επιχειρήσεων και θα χορηγεί σε αυτές τετραετή δάνεια - γέφυρες. Ένα νέο «δανειακό πρόγραμμα για τη μέση επιχείρηση», το οποίο θα προβλέπει πιστώσεις σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα ανακοινωθεί, επίσης, σύντομα, ανέφερε η Fed.

Οι υφιστάμενες αγορές ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου και τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων θα αυξηθούν όσο απαιτείται για τη στήριξη της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και την αποτελεσματικά μετάδοση της νομισματικής πολιτικής, ανέφερε η Fed. «Είναι η ώρα για το μπαζούκας της», δήλωσε οικονομολόγος αμερικανικής χρηματοπιστωτικής εταιρείας, προσθέτοντας: «Είναι η ώρα για το δικό της ‘θα κάνει ότι χρειαστεί', που θα είναι ένα σήμα στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τους επενδυτές ότι η Fed θα προσφέρει κάθε αναγκαία ρευστότητα για να στηρίξει την οικονομία την περίοδο αυτή».

Σε ανακοίνωσή της, η Fed ανέφερε ότι τα μέτρα ελήφθησαν, επειδή «έχει γίνει ξεκάθαρο ότι η οικονομία μας θα αντιμετωπίσει μεγάλες αποδιαρθρώσεις», λόγω της κρίσης υγείας. Σχεδόν το ένα τρίτο του αμερικανικού πληθυσμού υπόκειται στους νέους κανόνες που επιβάλλουν το κλείσιμο των μη αναγκαίων επιχειρήσεων και αποθαρρύνει τους πολίτες να φεύγουν από τα σπίτια τους για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού.

ΗΠΑ: 33.453 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 400 θάνατοι από τον νέο κορονοϊό

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέγραψαν 33.453 κρούσματα του νέου κορονοϊού, μια αύξηση 18.185 κρούσματων σε σχέση με την προηγούμενη καταμέτρηση, την ώρα που ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 199 και ανέρχεται πλέον σε 400.

Το CDC επισήμανε ότι ο απολογισμός της νόσου Covid-19, που ανακοίνωσε, περιλαμβάνει την καταμέτρηση των κρουσμάτων και των νεκρών έως χθες το απόγευμα τοπική ώρα (22 Μαρτίου) και το συνέκρινε με τον προηγούμενο απολογισμό που είχε δώσει στις 20 Μαρτίου.

Κρούσματα του νέου κορονοϊού έχουν επιβεβαιωθεί και στις 50 αμερικανικές πολιτείες.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ