Η Βρετανία στο πλευρό των ΗΠΑ
05/01/2020 15:35
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Βρετανία στο πλευρό των ΗΠΑ

Ο βρετανός υπ. Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, μιλώντας στο BBC, υπερασπίστηκε την αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση εξουδετέρωσης του ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί κάνοντας λόγο για το "δικαίωμα των ΗΠΑ στην αυτοάμυνα".

Η Βρετανία αποστέλλει στην περιοχή του Περσικού Κόλπου δύο πολεμικά σκάφη για να εγγυηθούν την ασφάλεια εμπορικών πλοίων υπό βρετανική σημαία, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει στις ΗΠΑ για συνάντηση με τον αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο με αντικείμενο την κλιμάκωση της κατάστασης στην Μέση Ανατολή μετά το θάνατο του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί σε επίθεση αμερικανικού drone. Στο μεταξύ αργά και προσεκτικά η βρετανική κυβέρνηση ανοίγει τα χαρτιά της σε ότι αφορά τον θάνατο του ιρανού στρατηγού.

Εν μέσω συνεχιζομένων ερωτημάτων και απόψεων για την νομιμότητα της αμερικανικής ενέργειας, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ, σε συνέντευξη στο Sky News, υπογράμμισε: "Ας είμαστε ξεκάθαροι, ο Σουλεϊμανί ήταν τρομοκράτης της περιοχής. Κατανοούμε την θέση των Αμερικανών. Έχουν καθήκον να προστατεύσουν τη χώρας του. Μας παρέθεσαν τους λόγους για τους οποίους κατέληξαν στην ενέργεια τους. Είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος με την Ουάσινγκτον”. Ο επικεφαλής του Φορέιν Όφις, πρόσθεσε πως επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό του Ιράκ, καθώς και με τον Γάλλο και τον Γερμανό ομόλογό του.

Μεταφέρει ο κ. Ράαμπ μηνύματα ευρωπαίων ομολόγων του;

Ο βρετανός υπουργός απέφυγε ωστόσο να αναφερθεί στο περιεχόμενο των συνομιλιών του με Γάλλους και Γερμανούς. Με την επιφυλακτική στάση που κρατούν οι Ευρωπαίοι, δεν θα ήταν αυθαίρετο να υποθέσει κάποιος πως επιφόρτισαν τον κ. Ράαμπ με μεταφορά μηνυμάτων προς την αμερικανική κυβέρνηση.

Στην κατηγορία της αντιπολίτευσης πως ο Μπόρις Τζόνσον δεν διέκοψε τις διακοπές του, ο Ντόμινικ Ράαμπ απάντησε πως εκτελεί εντολές του και πως ο Μπόρις Τζόνσον παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις. Την ίδια στιγμή το Εργατικό Κόμμα, δια στόματος της σκιώδους υπουργού Εξωτερικών, με μια αντιφατική δήλωση αφ' ενός κατηγορεί την κυβέρνηση για συμπόρευση με τον πρόεδρο Τράμπ, αφετέρου παραδέχεται πως ο Σουλεϊμανί αποτελούσε κίνδυνο για τη Μέση Ανατολή, αλλά και τις χώρες της Δύσης.

Πηγή: Deutsche Welle