Η Βαγδάτη επιβεβαιώνει ότι παρέλαβε μια «υπογεγραμμένη» και «πολύ ξεκάθαρη» επιστολή για την αποχώρηση αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα
07/01/2020 23:13
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Βαγδάτη επιβεβαιώνει ότι παρέλαβε μια «υπογεγραμμένη» και «πολύ ξεκάθαρη» επιστολή για την αποχώρηση αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Αντέλ Αμπντέλ Μάχντι επιβεβαίωσε σήμερα ότι παρέλαβε μια «υπογεγραμμένη», «μεταφρασμένη» και «πολύ ξεκάθαρη» επιστολή από την αμερικανική στρατιωτική διοίκηση που ανακοινώνει την αποχώρηση του αμερικανικού στρατού από το Ιράκ.

«Δεν είναι ένα κομμάτι χαρτιού που έπεσε από το φωτοτυπικό μηχάνημα (…) Τώρα λένε ότι είναι ήταν ένα προσχέδιο (…), αλλά μπορεί να έστελναν άλλη επιστολή διευκρίνισης» τόνισε ο Μάχντι κατά τη διάρκεια σύγκλησης του υπουργικού συμβουλίου που μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση.

Χθες βράδυ, ο στρατηγός Μαρκ Μάιλι, επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού των ΗΠΑ, αντιδρώντας στην αποκάλυψη της επιστολής αυτής, επιβεβαίωσε ότι είναι αυθεντική, αλλά διαβεβαίωσε ότι ήταν απλά ένα «ανυπόγραφο προσχέδιο (επιστολής). «Πρόκειται για ένα λάθος που διαπράχθηκε καλή τη πίστει», είπε ο Μάιλι.

«Ήταν μια επίσημη επιστολή με τη παραδοσιακή δομή», είπε ο Ιρακινός πρωθυπουργός. Τόνισε πως αν η επιστολή αυτή ήταν ένα προσχέδιο όπως υποστηρίζουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, τότε η Ουάσινγκτον πρέπει να στείλει μία ακόμη επιστολή για να διευκρινίσει την κατάσταση, λέγοντας πως οι δύο εκδοχές της επιστολής - μία στα αραβικά και μία αγγλικά - δεν είναι ταυτόσημες.

Η Βαγδάτη είχε ανακοινώσει νωρίτερα χθες ότι ο αμερικανικός στρατός της ανακοίνωσε πως προετοιμάζει την αποχώρησή του από το Ιράκ σε επιστολή που συντάχθηκε από τον στρατηγό Ουίλιαμ Σίλι, επικεφαλής των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη χώρα.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ δήλωσε χθες πως «δεν υπάρχει καμία απόφαση να αποχωρήσουμε από το Ιράκ», λέγοντας πως δεν γνωρίζει τίποτε για αυτή την επιστολή.

Έπειτα από τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί από αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, το κοινοβούλιο του Ιράκ ζήτησε την Κυριακή από την κυβέρνηση της χώρας να τερματίσει την παρουσία των ξένων στρατιωτών.

Το Πεντάγωνο δεν έχει λάβει κάποιο αίτημα από το Ιράκ για να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις, δηλώνει ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ δήλωσε απόψε ότι δεν έχει λάβει κάποιο αίτημα από τη Βαγδάτη για την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από τη χώρα αυτή, σημειώνοντας ότι η απόφαση του ιρακινού κοινοβουλίου με την οποία ζητείται να φύγουν όλα τα ξένα στρατεύματα από το Ιράκ δεν είναι δεσμευτική.

«Εξ όσων γνωρίζω, δεν έχω λάβει κάποια ανακοίνωση από (τον πρωθυπουργό του Ιράκ) ή από την ιρακινή κυβέρνηση για το νομοσχέδιο αυτό ή για κάποια εντολή ή αίτημα να αποσύρουμε τις αμερικανικές δυνάμεις», είπε ο Έσπερ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Πεντάγωνο.

Στο Ιράκ σταθμεύουν πάνω από 5.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί, οι οποίοι εκπαιδεύουν τις ιρακινές δυνάμεις και ηγούνται του συνασπισμού ο οποίος μάχεται τους εναπομείναντες τζιχαντιστές μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων θα ήταν το «χειρότερο πράγμα» για το Ιράκ, εκτιμά ο πρόεδρος Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εκτίμησε ότι μια αποχώρηση δυνάμεων του αμερικανικού στρατού από το Ιράκ θα ήταν το «χειρότερο πράγμα» που θα μπορούσε να συμβεί σε αυτή τη χώρα, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει στα δικά του μάτια το Ιράν.

«Θα ήταν το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί στο Ιράκ», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Σε κάποιο σημείο, θα αποχωρήσουμε (...) αλλά αυτή η στιγμή δεν έχει έρθει», πρόσθεσε.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ