Η Αίγυπτος σε "υψηλή ετοιμότητα" για τον έλεγχο της αύξησης του πληθυσμού της που πλησιάζει τα 100 εκατομμύρια
09/02/2020 12:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Αίγυπτος σε "υψηλή ετοιμότητα" για τον έλεγχο της αύξησης του πληθυσμού της που πλησιάζει τα 100 εκατομμύρια

«Απειλή για το έθνος» αποτελεί τη ραγδαία αύξηση του πληθυσμού της Αιγύπτου, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, όπως αναφέρει σε χθεσινό της άρθρο και η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα «Αλ Αχράμ», με αφορμή τα στατιστικά στοιχεία που φέρνουν την Αίγυπτο να ξεπερνά – ενδεχομένως αυτήν την εβδομάδα – το «φράγμα» των εκατό εκατομμυρίων κατοίκων.

Το Υπουργικό Συμβούλιο της Αιγύπτου χαρακτήρισε το πρόβλημα του υπερπληθυσμού ως τη «μεγαλύτερη πρόκληση» της χώρας, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Μουστάφα Μαντμπούλι, παρουσία πολλών Υπουργών, για να συζητηθεί ακριβώς αυτό το θέμα της ολοένα και μεγαλύτερης αύξησης του πληθυσμού της Αιγύπτου.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα για τον έλεγχο των γεννήσεων, περιορίζοντας τις επιδοτήσεις μόνον για τα δύο νεογέννητα παιδιά των οικογενειών, ζητώντας παράλληλα από τους αρμόδιους Υπουργούς να προτείνουν και νέα μέτρα.

Να σημειωθεί ότι το πρωί της 9ης Φεβρουαρίου, ο πληθυσμός της χώρας έφθασε τις 99.980.000 περίπου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Στον αριθμό αυτό, δεν συμπεριλαμβάνονται οι Αιγύπτιοι που ζουν στο εξωτερικό, και οι οποίοι υπολογίζονται σε πάνω από 9 εκατομμύρια άτομα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι – όπως και πάλι αναφέρει η «Αλ Αχράμ» - ήδη από το 2017, Αιγύπτιοι αξιωματούχοι έχουν χαρακτηρίσει την ραγδαία αυτή πληθυσμιακή ανάπτυξη της χώρας ως «καταστροφή» που απειλεί τα εθνικά αναπτυξιακά σχέδια και απαιτεί άμεση προσοχή, συγκρίνοντας μάλιστα την ανάγκη καταπολέμησής της τόσο σημαντική όσο είναι και η ανάγκη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

«Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι το σημερινό ποσοστό αύξησης του πληθυσμού αποτελεί απειλή για το έθνος και περιορίζει την πρόοδο της Αιγύπτου», γράφει η ίδια εφημερίδα.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ