Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
28/01/2020 22:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Άγκυρα προειδοποιεί ότι θα απαντήσει σε οποιαδήποτε επίθεση της Δαμασκού εναντίον των παρατηρητηρίων της στην Ιντλίμπ

Η Τουρκία προειδοποίησε σήμερα ότι θα απαντήσει σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον των παρατηρητηρίων της εντός της συριακής επαρχίας Ιντλίμπ, την οποία οι κυβερνητικές δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ προσπαθούν να ανακαταλάβουν.

"Θα απαντήσουμε χωρίς δισταγμό στο πλαίσιο της νόμιμης άμυνας σε κάθε απόπειρα απειλής κατά των τουρκικών παρατηρητηρίων στην περιοχή", προειδοποίησε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Η 'Αγκυρα κατηγόρησε τη συριακή κυβέρνηση για παραβίαση της εκεχειρίας, η οποία έχει τεθεί σε εφαρμογή στην Ιντλίμπ από τις 12 Ιανουαρίου, καθώς "συνεχίζει να σκοτώνει αθώους πολίτες" και να προκαλεί "τεράστιο ανθρωπιστικό δράμα".

Η Τουρκία είχε ανακοινώσει στα τέλη Δεκεμβρίου πως δεν επρόκειτο να αποσύρει τις δυνάμεις της από τα παρατηρητήριά της στην περιοχή της Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, όπου οι δυνάμεις της Δαμασκού, με την υποστήριξη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, κλιμάκωσαν τους βομβαρδισμούς τους από τις 16 Δεκεμβρίου.

Ο τουρκικός στρατός έχει αναπτυχθεί σε 12 παρατηρητήρια στην περιοχή της Ιντλίμπ βάσει συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 μεταξύ της Μόσχας, συμμάχου της Δαμασκού, και της 'Αγκυρας, η οποία υποστηρίζει τους αντάρτες.

Στόχος της συμφωνίας ήταν να αποφευχθεί μια επίθεση των κυβερνητικών δυνάμεων κατά της περιοχής, τελευταίο μεγάλο προπύργιο των ανταρτών και των τζιχαντιστών στη Συρία, που ελέγχεται από την οργάνωση Χάγιατ Ταχρίρ αλ-Σαμ (πρώην πτέρυγα της Αλ Κάιντα) και όπου ζουν τρία εκατομμύρια άνθρωποι.

Οι δυνάμεις της Δαμασκού είχαν περικυκλώσει στις 23 Δεκεμβρίου ένα από αυτά τα τουρκικά φυλάκια, μετά την ανακατάληψη εδαφών της περιοχής από συριακά στρατεύματα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η προειδοποίηση της Άγκυρας διατυπώνεται την ώρα που οι κυβερνητικές δυνάμεις είχαν εισέλθει σήμερα στη στρατηγική πόλη Μααρέτ αλ-Νούμαν, νοτίως της πόλης Ιντλίμπ έπειτα από εβδομάδες βομβαρδισμών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ