Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
01/11/2019 15:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Άγκυρα και η Μόσχα άρχισαν τις κοινές περιπολίες τους στη βόρεια Συρία

Οι τουρκικές και οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν σήμερα να κάνουν τις πρώτες κοινές περιπολίες τους στη βορειοανατολική Συρία, όπως προβλέπεται από συμφωνία που συνήφθη μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας με την οποία ανεστάλη η στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας κατά συριακής κουρδικής πολιτοφυλακής, σύμφωνα με τουρκική στρατιωτική πηγή.

Οι κοινές περιπολίες της Ρωσίας και της Τουρκίας άρχισαν γύρω στις 11:00 ώρα Ελλάδος σε χωριό της περιοχής Ντιρμπασίγεχ, σύμφωνα με ανταποκριτή του AFP που βρίσκεται στην τουρκική πλευρά των συνόρων όπου ο τουρκικός στρατός έφερε δημοσιογράφους για να καλύψουν το γεγονός.

Οι στρατιώτες που επιβαίνουν σε περίπου δέκα τουρκικά και ρωσικά στρατιωτικά οχήματα κατευθύνθηκαν προς τα ανατολικά της Ντιρμπασίγεχ για να κάνουν περιπολία σε μια λωρίδα εδάφους μήκους πολλών δεκάδων χιλιομέτρων, σύμφωνα με τουρκικές στρατιωτικές πηγές.

Βάσει της συμφωνίας που συνήφθη στις 22 Οκτωβρίου στο Σότσι ανάμεσα στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) είχε διορία ως τις 17:00 ώρα Ελλάδος την Τρίτη για να αποσυρθούν από τις θέσεις τους στα σύνορα με την Τουρκία.

"Οι πρώτες κοινές τουρκο-ρωσικές περιπολίες με χερσαίες και αεροπορικές δυνάμεις γίνονται στην βορειοανατολική Συρία βάσει της συμφωνίας του Σότσι", επιβεβαίωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του.

Η Τουρκία αποσκοπεί να δημιουργήσει μια "ζώνη ασφαλείας" βάθους περίπου τριάντα χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων της για να τα διαχωρίσει από την YPG, την οποία χαρακτηρίζει τρομοκρατική, αλλά ήταν σύμμαχος των δυτικών χωρών στον πόλεμο κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε την Τετάρτη ότι οι περιπολίες αυτές θα ξεκινήσουν να γίνονται σήμερα σε βάθος 7 χιλιομέτρων στο συριακό έδαφος, δηλαδή σε μικρότερο βάθος από τα 10 χιλιόμετρα που ορίζονται από την συμφωνία της 22ας Οκτωβρίου μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας.

Ο ρωσικός στρατός επιβεβαίωσε και αυτός την έναρξη σήμερα των κοινών περιπολιών.

"Στις περιπόλους μετέχουν 9 ρωσικά και τούρκικα θωρακισμένα οχήματα και την ασφάλεια της δύναμης εγγυάται ένα BTR-82 (θωρακισμένο στρατιωτικό όχημα) του ρωσικού στρατού. Η διαδρομή (που θα καλύψουν) ανέρχεται σε περισσότερα από 110 χιλιόμετρα", διευκρινίζει ο ρωσικός στρατός σε ανακοίνωσή του.

Η συμφωνία με τη Ρωσία, όπως και μια άλλη που συνήφθη στις 17 Οκτωβρίου με τις ΗΠΑ, επέτρεψαν τη διακοπή της επίθεσης που εξαπέλυσε στις 9 Οκτωβρίου η Τουρκία κατά των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε την Τρίτη ότι η απόσυρση των κουρδικών δυνάμεων ολοκληρώθηκε, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν σημείωσε χθες, Πέμπτη, ότι η Τουρκία θα μπορέσει να επαληθεύσει ότι έγινε η αποχώρηση αφού ξεκινήσουν οι κοινές περιπολίες με τους Ρώσους.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ