Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
06/12/2019 13:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γερμανία: Το SPD υποχωρεί από τα σχέδιά του να εγκατελείψει τον κυβερνητικό συνασπισμό

Ο εύθραυστος κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) φαίνεται ότι θα καταφέρει να εξαντλήσει τη θητεία του αφού η νέα, αριστερή ηγεσία του SPD έκανε ένα βήμα πίσω και δεν θα ζητήσει τη λύση του συνασπισμού στο συνέδριο του κόμματος που ξεκινά σήμερα.

Λιγότερο από μία εβδομάδα αφού δύο όχι ευρέως γνωστοί αριστεροί, ο Νόρμπερτ Βάλτερ- Μπόργιανς και η Σάσκια Έσκεν, κέρδισαν στην ψηφοφορία για την προεδρία του SPD, η εκλογή τους αναμένεται να επικυρωθεί στο τριήμερο συνέδριο του κόμματος.

Όμως στο συνέδριο στο Βερολίνο δεν πρόκειται να τεθεί σε ψηφοφορία το ερώτημα της παραμονής ή όχι του SPD στον κυβερνητικό συνασπισμό με το CDU της Μέρκελ, ένας ιδιαίτερα αντιδημοφιλής συνασπισμός στη βάση των Σοσιαλδημοκρατών.

Το κόμμα όμως ενδέχεται να σημειώσει νέα στροφή προς τα αριστερά στο συνέδριό του, καθώς ο επικεφαλής της νεολαίας του SPD ο Κέβιν Κιούνερτ, που επίσης είναι αντίθετος στη συμμετοχή του κόμματος στον κυβερνητικό σιναπισμό, πρόκειται να θέσει υποψηφιότητα για μία από τις θέσεις του αντιπροέδρου.

Ο Κιούνερτ ίσως ενταχθεί στην ομάδα των Βάλτερ- Μπόργιανς και της Έσκεν για να δημιουργήσουν μία αριστερή τρόικα στην κορυφή του παλαιότερου κόμματος της Γερμανίας και να πάρουν την εξουσία από τους κεντρώους.

Παλαιότερα το SPD αποτελούσε μοντέλο για τους Σοσιαλιστές σε όλο τον κόσμο, όμως τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί πολλές ήττες και αρκετοί ψηφοφόροι του έχουν στραφεί σε ακροαριστερά ή ακροδεξιά κόμματα.

Με τους Σοσιαλδημοκράτες να συμμετέχουν σε κυβερνητικό συνασπισμό με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα δέκα από τα 14 χρόνια που είναι στην εξουσία, τα περισσότερα από 425.000 μέλη του πιστεύουν ότι έχει έρθει η ώρα να αποχωρήσει και να ανασυνταχθεί ώστε να δημιουργήσει νέα εκλογική βάση.

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ο Βάλτερ- Μπόργιανς και η Έσκεν έριξαν το γάντι στη Μέρκελ.

Ζήτησαν μεγάλες αλλαγές στο συμβόλαιο του κυβερνητικού συνασπισμού, απειλώντας ότι θα τον εγκαταλείψουν και θα αποσύρουν τους Σοσιαλδημοκράτες υπουργούς από την κυβέρνηση πριν τις επόμενες εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το 2021.

Όμως αργότερα αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν έπειτα από την πίεση που τους άσκησαν ανώτερα στελέχη και βουλευτές του SPD.

Εξάλλου τα ηγετικά στελέχη του CDU έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του συμβολαίου του συνασπιμού, με την επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Ανεγκρέτ Καμπ- Κάρενμπάουερ να τονίζει ότι η θέσπιση βασικής σύνταξης, ένα από τα θεμελιώδη αιτήματα του SPD, εξαρτάται από τη συνέχιση του συνασπισμού.

Τελικά το προσχέδιο της πρότασης των εκπροσώπων του SPD που θα συμμετάσχουν στο συνέδριο, στο οποίο έχουν συμφωνήσει ο Βάλτερ- Μπόργιανς και η Έσκεν, περιορίζεται να ζητεί διάλογο με το CDU για την ενδεχόμενη λήψη μέτρων για τη σταθεροποίηση της οικονομίας της Γερμανίας και αλλαγές στο πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Η Έσκεν χαρακτήρισε την πρόταση καλό συμβιβασμό, ενώ η ίδια και ο Βάλτερ- Μπόργιανς δήλωσαν ότι «θέλουμε να χτίσουμε γέφυρες».

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ