Γερμανία: Οι αμερικανικές κυρώσεις θα καθυστερήσουν και θα αυξήσουν το κόστος για την κατασκευή του Nord Stream 2
23/12/2019 13:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γερμανία: Οι αμερικανικές κυρώσεις θα καθυστερήσουν και θα αυξήσουν το κόστος για την κατασκευή του Nord Stream 2

Οι αμερικανικές κυρώσεις σε εταιρίες που συμμετέχουν στην κατασκευή αγωγού, που στόχο έχει να αυξήσει τις ποσότητες ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη, θα καθυστερήσουν την ολοκλήρωση του έργου κατά αρκετούς μήνες και θα αυξήσουν το κόστος, δήλωσε σήμερα μέλος των Συντηρητικών της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

«Οι κυρώσεις θα καθυστερήσουν προσωρινά την ολοκλήρωση του αγωγού Nord Stream 2», δήλωσε ο Συντηρητικός βουλευτής Πέτερ Μπέγιερ στο κρατικό γερμανικό ραδιόφωνο. «Αλλά πιστεύω ότι το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους θα έχει ολοκληρωθεί».

Ο υποθαλάσσιος αγωγός Nord Stream 2, που περνά κάτω από τη Βαλτική, αναμενόταν να εγκαινιαστεί το πρώτο εξάμηνο του 2020.

«Υπάρχουν εναλλακτικές, που θα συνοδεύονται από καθυστερήσεις καθώς και υψηλότερο κόστος», δήλωσε ο Μπέγιερ.

Η Μέρκελ έχει καταδικάσει την απόφαση και αλλά έχει πει ότι η κυβέρνηση δεν θα ανταποδώσει τις κυρώσεις του Τραμπ. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι ο αγωγός θα τεθεί σε λειτουργία παρά τις αμερικανικές κυρώσεις και ότι η Ρωσία θα ανταπαντήσει.

Η Gazprom, ο ρωσικός κρατικά ελεγχόμενος κολοσσός αερίου και βασικός υποστηρικτής του Nord Stream 2, ήδη παρέχει πάνω από το ένα τρίτο των αναγκών της Ευρώπης σε αέριο.

Ο Nord Stream 2 θα βοηθήσει τη Ρωσία να παρακάμψει την Ουκρανία, που είναι βασική δίοδος για το ρωσικό αέριο.

Την Παρασκευή η ελβετο-ολλανδική εταιρία Allseas, που συμμετέχει στο έργο, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις εργασίες τοποθέτησης σωλήνων. Άλλες εταιρίες που συμμετέχουν στον Nord Stream 2 είναι η αυστριακή OMV, οι γερμανικές Uniper και Wintershall, η αγγλο-ολλανδική Royal Dutch Shell και η γαλλική Engie.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ