Γαλλο-ιρανικές συναντήσεις με στόχο τη διάσωση της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης
10/07/2019 12:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Γαλλο-ιρανικές συναντήσεις με στόχο τη διάσωση της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης

Ο κορυφαίος διπλωματικός σύμβουλος του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται σήμερα στην Τεχεράνη σε μια προσπάθεια να διασωθεί η πυρηνική συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και να αναζητηθούν μέσα για να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ.

Ο Εμανουέλ Μπον ξεκίνησε σήμερα το μεσημέρι συνάντηση με τον Ιρανό αντιναύαρχο Αλί Σαμχανί, γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Αργότερα πρόκειται να συναντηθεί με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ενώ το υπόλοιπο πρόγραμμά του δεν είναι γνωστό.

Αποστολή του είναι «να προσπαθήσει να ανοίξει τον δρόμο των συζητήσεων προκειμένου να αποφευχθεί μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση, δηλαδή ακόμη κι ένα ατύχημα», δήλωσε χθες Τρίτη ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Η διεθνής συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που υπεγράφη το 2015 στη Βιένη, υπέστη πλήγμα το 2018 με την αποχώρηση των ΗΠΑ και πλέον απειλείται ακόμη περισσότερο μετά τις ανακοινώσεις της Τεχεράνης, η οποία προειδοποίησε ότι θα αρχίσει να απομακρύνεται σταδιακά από τις δεσμεύσεις της βάσει του JCPoA (Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης).

Το Ιράν απαιτεί οι υπόλοιπες χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία να λάβουν επιτέλους τα μέτρα που ζητεί προκειμένου να διασφαλιστούν τα συμφέροντά του.

Από την πλευρά τους σε κοινή τους ανακοίνωση χθες Τρίτη Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία και ΕΕ αποκάλυψαν την επιθυμία του Ιράν «να παραμείνει στο πλαίσιο» της συμφωνίας. Παράλληλα όμως οι Ευρωπαίοι κάλεσαν την Τεχεράνη «να περιορίσει τις δραστηριότητές της και να συμμορφωθεί ξανά πλήρως και χωρίς καθυστέρηση» με τους όρους της συμφωνίας.

Από την πλευρά του ο Αμπάς Μουσαβί, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, σχολίασε σήμερα ότι η Τεχεράνη «δέχεται θετικά (τη γαλλική πρωτοβουλία) διότι οι Γάλλοι έχουν υπογράψει τη συμφωνία και θεωρούμε ότι οι προσπάθειές τους σχετίζονται με την υποχρέωσή τους να την κρατήσουν ζωντανή».

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ