G7: Η ατζέντα των ΥΠΕΞ στο Λονδίνο
04/05/2021 15:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

G7: Η ατζέντα των ΥΠΕΞ στο Λονδίνο

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται οι «αυξανόμενες απειλές» από Κίνα και Ρωσία, καθώς και η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα σε Ην. Βασίλειο και Ινδία.

Μετά από δυο χρόνια απουσίας συναντήσεων δια ζώσης και διπλωματίας μέσω τηλεδιασκέψεων, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντομινίκ Ράαμπ, υποδέχτηκε τους ομόλογούς του από τις μεγαλύτερες ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου. Στο κυβερνητικό κτήριο του Λάνκαστερ Χάους στο Λονδίνο οι υπουργοί Εξωτερικών των G7 (Ηνωμένου Βασίλειο, Καναδά, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνίας ΗΠΑ) θα συζητήσουν, μεταξύ άλλων, το πως θα προστατευθούν οι διεθνείς ισορροπίες μπροστά στις «αυξανόμενες απειλές» που προέρχονται κυρίως από Ρωσία και Κίνα.

Ο Ντομινίκ Ραάμπ, που ηγείται των συζητήσεων, θα θέσει επί τάπητος και άλλα μεγάλα διεθνή ζητήματα όπως την κρίση στην Μιανμάρ μετά το πραξικόπημα, τον αναβρασμό στην Ουκρανία λόγω των ρωσικών στρατευμάτων στα ανατολικά σύνορα, αλλά ακόμα και την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών στις αναπτυσσόμενες χώρες, με τη δέσμευση να επενδυθούν σχεδόν 11 δις λίρες για τον σκοπό αυτό.

Άμυνα της Δύσης απέναντι σε προπαγάνδα και παραπληροφόρηση

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, Δευτέρα, μετά την πρώτη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ηνωμένου Βασιλείου και Αμερικής, ο Άντονι Μπλίνκεν κατηγόρησε την Κίνα για «καταπίεση στο εσωτερικό και επιθετικότητα στο εξωτερικό, που υπονομεύει τους διεθνείς κανόνες», ενώ είχαν γνωστοποιήσει την θέση τους και είχαν εκφράσει ανησυχίες τους προηγούμενους μήνες για υποβόσκουσα στρατηγική συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας.

Ο Ντομινίκ Ρααμπ από την πλευρά του, δήλωσε ότι το Λονδίνο συμφωνεί απόλυτα με την Ουάσινγκτον και έκανε λόγο για δημιουργία ενός κοινού μηχανισμού άμυνας των δυτικών χωρών απέναντι στην προπαγάνδα και την παραπληροφόρηση, κάτι που αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς και σήμερα.

Καθώς, σύμφωνα με αξιωματούχους της ασφάλειας Βρετανίας, Αμερικής και Ευρώπης, Κίνα και Ρωσία προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα δυσπιστίας στη Δύση είτε με τη διάδωση ψευδών ειδήσεων σε περιόδους εκλογών ή ακόμα και με την απόκρυψη της αλήθειας σχετικά με την πανδημία.

Στο τριήμερο συνέδριο, το Ηνωμένο Βασίλειο ως διοργανωτής έχει προσκαλέσει την Αυστραλία, την Ινδία, την Νότια Κορέα και την Νότια Αφρική, με στόχο να δημιουργήσει στενότερους δεσμούς στην περιοχή του Ινδο–Ειρηνικού.

Επενδυτική συμφωνία μεταξύ Μ. Βρετανίας-Ινδίας

Οι συζητήσεις των υπουργών Εξωτερικών «στρώνουν» το έδαφος για την επικείμενη συνάντηση των πρωθυπουργών των G7 τον επόμενο μήνα στην Κορνουάλη, στις 11-13 Ιουνίου. Το συνέδριο γίνεται στην σκιά κριτικής που δέχεται το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την απόφασή του να μειώσει τη προσφορά του στη διεθνή βοήθεια, ξοδεύοντας 0,5% του ΑΕΠ της χώρας από 0,7% που ήταν μέχρι πρότινος, κάτι που αντιστοιχεί σε 4 δις λίρες.

Ένω την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε επενδυτική συμφωνία με την Ινδία ύψους 1 δις λιρών, κυρίως στο τομέα της τεχνολογίας και της ιατρικής, που αναμένεται να δημιουργήσει πάνω από 6.000 θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι η νέα αυτή συνεργασία σηματοδοτεί την έναρξη περαιτέρω συζητήσεων για ελεύθερο εμπόριο μεταξύ των δυο χωρών από το φθινόπωρο. Στόχος της κυβέρνησης μάλιστα, είναι να διπλασιάσει την αξία των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών, που αυτή τη στιγμή ανέρχεται περίπου στα 23 δις λίρες ετησίως.

Πηγή: dw.com