Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
21/03/2020 15:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Figaro: H Κίνα ενεργοποιεί την διπλωματία της μάσκας

Με αφορμή την «ανθρωπιστική χειρονομία» του δισεκατομμυριούχου Κινέζου Jack Ma, ιδρυτή του Hangzhou, να διαθέσει ένα εκ. μάσκες στην Ιταλία, η ε/φ αναφέρεται στην ευκαιρία που προσφέρει η πανδημία στην Κίνα για βελτίωση της εικόνας της. «Στάθηκαν στα πόδια τους με εκπληκτική ταχύτητα και τώρα περνούν στην επίθεση», σημειώνει ο Richard McGregor, ειδικός του Ινστιτούτου Lowy στο Sydney.

Σημειώνεται η άφιξη στην Ιταλία, τριακοσίων Κινέζων γιατρών, οι οποίοι έσπευσαν σε βοήθεια των Ιταλών συναδέλφων τους, με το Πεκίνο να βεβαιώνει την αποστολή ιατρικών εφοδίων σε «δεκάδες χώρες και διεθνείς οργανισμούς», όπως η Ιταλία, το Πακιστάν, η Ταϊλάνδη, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και το Λάος, παρουσιάζοντας το ως ανταπόδοση. «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την ειλικρινή βοήθεια που λάβαμε από τη διεθνή κοινότητα στις πιο δύσκολες στιγμές», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Το χάος της υγείας στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ προσφέρει μια χρυσή ευκαιρία στο καθεστώς της Κίνας να αποκαταστήσει την εικόνα του, μετά τα αρχικά σφάλματα, που επέτρεψαν την διάδοση της επιδημίας σε μεγάλη κλίμακα, αναφέρει η ε/φ, υπογραμμίζοντας την έγκαιρη ενεργοποίηση εκ μέρους του Πεκίνου της «διπλωματίας της μάσκας», με την προσφορά απτής ιατρικής βοήθεια στην Ιταλία, την οποία άλλες χώρες της ΕΕ και οι ΗΠΑ δυσκολεύτηκαν να της προσφέρουν τις τελευταίες εβδομάδες, παρά τις ομιλίες αλληλεγγύης από τους ηγέτες τους. Η Ρώμη, μεταξύ των πρώτων που αγκάλιασαν το «νέο δρόμο του μεταξιού» του προέδρου Xi Jinping», αποτελεί το επίκεντρο της προσοχής του επίσημου Τύπου, ο οποίος επαινεί τη σταθερή «σινο-ιταλική φιλία». Το Πεκίνο σπεύδει επίσης στο πλευρό των βαλκανικών χωρών, οι οποίες παρέμειναν στην πόρτα της ΕΕ, όπως η Σερβία, παλιός σύμμαχος που ανοίγει διάπλατα την αγκαλιά της.

Η βοήθεια προς την Ιταλία συμπίπτει ευνοϊκά με τις φήμες για τις απεχθείς προσπάθειες του Trump να αποκτήσει εμβόλια από γερμανικό εργαστήριο και αυτό είναι καλό για την εικόνα της Κίνας», εκτιμά η Natasha Kassam του Ινστιτούτου Lowy.

Επισημαίνεται, ότι πριν από την κρίση, η Κίνα παρήγαγε το ήμισυ των μασκών του πλανήτη και σκοπεύει να αυξήσει περαιτέρω τα μερίδια της στην αγορά, ωστόσο, όπως τονίζει η ε/φ, οι ευρωπαϊκές χώρες και η Γαλλία θα πρέπει να βασιστούν σε άλλες πηγές και πρώτα απ' όλα στους εαυτούς τους για την παροχή μασκών στους λαούς των, στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης του κοροναϊού.

Πηγή: lefigaro.fr