Φερχόφστατ: Αν δεν αποπληρωθούν τα χρέη από το Λονδίνο, η ΕΕ δεν θα διαπραγματευθεί μία εμπορική συμφωνία
26/08/2019 14:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Φερχόφστατ: Αν δεν αποπληρωθούν τα χρέη από το Λονδίνο, η ΕΕ δεν θα διαπραγματευθεί μία εμπορική συμφωνία

Η Ευρωπαϊκή Ενωση περιμένει από την Βρετανία να τηρήσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις που απορρέουν από την συμμετοχή της στο ευρωπαϊκό μπλοκ ακόμη και μετά από ένα Brexit χωρίς συμφωνία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η εκπρόσωπος απάντησε με τον τρόπο αυτόν στις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος δήλωσε από το Μπιαρίτς ότι εάν η χώρα του αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς συμφωνία, δεν δεσμεύεται νομικά για το χρέος των 39 δισεκατομμυρίων στερλινών, το οποίο συμφωνήθηκε ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την προκάτοχό του Τερέζα Μέι.

«Ολες οι δεσμεύσεις οι οποίες ανελήφθησαν από τα 28 κράτη μέλη πρέπει να εκπληρωθούν. Αυτό ισχύει ειδικά και για ένα σενάριο Brexit χωρίς συμφωνία, στο πλαίσιο του οποίου το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει κατά την διάρκεια της συμμετοχής του στην ΕΕ», δήλωσε η εκπρόσωπος Μίνα Αντρέεβα.

«Νομίζω ότι, αντί να προχωρήσουμε τώρα σε απειλή για ανάληψη νομικών ενεργειών, είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι η διευθέτηση του λογαριασμού είναι σημαντική για την έναρξη μίας νέας σχέσης με τον σωστό τρόπο, με βάση την αμοιβαία εμπιστοσύνη», προειδοποίησε η Μίνα Αντρέεβα, διευκρινίζοντας ότι το Λονδίνο δεν έχει εγείρει επισήμως το θέμα προς την ΕΕ μέχρι στιγμής.

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει δεσμευθεί να βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Οκτωβρίου, μετά ή άνευ συμφωνίας για την διαχείριση του διαζυγίου και των οικονομικών συνεπειών που αυτό θα έχει.

«Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν αποπληρώσει τα χρέη του, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θα διαπραγματευθεί μία εμπορική συμφωνία. Μετά από ένα (Brexit) "χωρίς συμφωνία", αυτό θα είναι ο πρώτος όρος για οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις. Της Βρετανίας της αξίζει κάτι καλύτερο από αυτό», έγραψε στο Twitter ο Γκι Φερχόφστατ, αρμόδιος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις διαπραγματεύσεις για το Brexit αποσαφηνίζοντας αυτό που εννοούσε η Μίνα Αντρέεβα δηλώνοντας ότι «η διευθέτηση του λογαριασμού είναι σημαντική για την έναρξη μίας νέας σχέσης με τον σωστό τρόπο, με βάση την αμοιβαία εμπιστοσύνη».

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ