Έχασε την πλειοψηφία στη Βουλή ο Εμ. Μακρόν
19/05/2020 22:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έχασε την πλειοψηφία στη Βουλή ο Εμ. Μακρόν

Από μέρες βούιζαν οι φήμες, τελικά σήμερα έγινε: Ο Μακρόν έχασε την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο καθώς μια ένατη πολιτική ομάδα διαμορφώθηκε επισήμως από πρώην μέλη του κόμματός του, με το όνομα "Οικολογία Δημοκρατία Αλληλεγγύη".

Αποτελείται από 17 πρώην "Μακρονικούς" βουλευτές, με συνέπεια το κόμμα LREM του Μακρόν να πέσει στους 288 βουλευτές -έναν βουλευτή λιγότερο από την πλειοψηφία. Ανάμεσα στους "αντάρτες", μέλος του νέου προεδρείου είναι και ο υποψήφιος για το Δημαρχείο Παρισίων, ο γνωστός μαθηματικός Σεντρίκ Βιλανί.

Πολιτική με "πιο ανθρώπινο χαρακτήρα"

Η νέα αυτή ομάδα δηλώνει ως "ομάδα μειοψηφίας" με την ανεξαρτησία "να ψηφίζει τις κυβερνητικές προτάσεις όταν τις θεωρεί σωστές και να τις απορρίπτει όταν δεν συμφωνεί". Στόχος της είναι να δοθεί "πιο ανθρώπινος χαρακτήρας και μεγαλύτερη προστασία στην καθημερινότητα των Γάλλων".

Τα περισσότερα μέλη έχουν αριστερή προέλευση και διαφωνούν με τη δεξιόστροφη πολιτική της κυβέρνησης. Νέα αριθμητικά και πολιτικά δεδομένα επομένως για τους Μακρονικούς, που βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανάγκη για στενότερη συνεργασία με τους παραγκωνισμένους έως πρότινος κεντροδεξιούς εταίρους, το κόμμα "Modem " του Φρανσουά Μπαϊρού και το κόμμα "Agir", τα οποία συνέβαλαν στην εκλογή του Μακρόν το 2017.

Πηγή: Deutsche Welle