Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
02/07/2019 16:14
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ευρωκοινοβούλιο: Πανηγυρική συνεδρίαση με καταλανική διαδήλωση και βρετανικό σόου

Οι εκλεγμένοι στις ευρωεκλογές του Μαΐου βουλευτές κατέλαβαν σήμερα τις έδρες τους στο Στρασβούργο, κατά την διάρκεια μίας πανηγυρικής συνεδρίασης που χαρακτηρίσθηκε από την διαδήλωση χιλιάδων Καταλανών και από την επίδειξη της εχθρότητας των μελών του κόμματος του Brexit στο Ημικύκλιο.

Περί τους 10.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για να υποστηρίξουν τους καταλανούς αυτονομιστές ευρωβουλευτές που δεν τους επετράπη από τις ισπανικές αρχές να καταλάβουν την έδρα τους, διότι δεν ορκίστηκαν πίστη στο ισπανικό Σύνταγμα ενώπιον της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε υπό τους ήχους της Ωδής στην Χαρά και οι βουλευτές του Κόμματος του Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ επέλεξαν να δείξουν την εχθρότητά τους προς το Κοινοβούλιο, στο οποίο κατέλαβαν, ωστόσο, τις έδρες τους, γυρίζοντας την πλάτη τους.

Η κύρια αποστολή της εναρκτήριας αυτής συνεδρίασης είναι η εκλογή του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που αποτελεί μία από τις μεταβλητές της σπαζοκεφαλιάς της επιλογής των προσώπων για τις διευθυντικές θέσεις της Ενωσης.

Η επιλογή του νέου προέδρου μετατέθηκε για αύριο για να δοθεί χρόνος στους 28 ηγέτες να καταλήξουν σε συμφωνία. Ομως τίποτε δεν διασφαλίζει ότι η μαραθώνια σύνοδος κορυφής που ξεκίνησε την Κυριακή και παίρνει συνεχείς παρατάσεις θα έχει σύντομη και ευτυχή κατάληξη.

Οι μεγάλες ευρωπαϊκές πολιτικές οικογένειες θα προτιμούσαν να έχει υπάρξει συμφωνία για την προεδρία της Κομισιόν, θέση κλειδί για τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα.

Οι υποψηφιότητες μπορούν να κατατεθούν μέχρι τις 22.00 τοπική ώρα απόψε.

Πού πηγαίνουν οι ψήφοι μας;

Από την πλευρά των καταλανών διαδηλωτών καταγγέλθηκε η στάση της Μαδρίτης που θεωρήθηκε αντιδημοκρατική.

«Πού πηγαίνουν οι ψήφοι μας, αν τα πρόσωπα που εκλέγουμε δεν μπορούν να ασκήσουν τον ρόλο τους; Στο ποτάμι;», αναρωτήθηκε μία διαδηλώτρια.

Πρόκειται για τους Κάρλες Πουτζντεμόν, Τόνι Κόμιν και Οριόλ Ζουνκέρας.

Η επιστροφή του Φάρατζ

Αφού το Brexit δεν συνέβη προς το παρόν, υπάρχουν 73 βρετανοί βουλευτές στην νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ανάμεσά τους και ο ευρωφοβικός Νάιτζελ Φάρατζ. Το κόμμα του, το Κόμμα του Brexit, έχει 29 βουλευτές.

Θεωρητικά, οι βρετανοί βουλευτές θα κατέχουν τις έδρες τους μέχρι την οριστικοποίηση της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ενωση.

«Δεν θα έπρεπε να είμαστε εδώ, αλλά τελικά δεν είμαι και πολύ οργισμένος κατά της ΕΕ και κατά του Μισέλ Μπαρνιέ. Εκαναν την δουλειά τους», είπε ο Φάρατζ. «Η βρετανική πολιτική τάξη είναι αυτή που εγκατέλειψε τον λαό της».

Στο Ημικύκλο όμως εμφανίσθηκαν σήμερα και βρετανοί βουλευτές που φορούσαν κίτρινα μπλουζάκια που στο μπροστινό μέρος τους έγραφαν «Stop Brexit» και στην πλάτη «Bollocks to Brexit» (Σκ..τ@ στο Brexit).

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ