Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
03/07/2020 16:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ερντογάν: Επίθεση στην κυριαρχία μας οι παρεμβάσεις για την Αγιά Σοφιά

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε σήμερα τις επικρίσεις εναντίον της δηλωμένης πρόθεσής του να μετατραπεί σε τζαμί η πρώην βασιλική της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, παρά τις ανησυχίες που εκφράζονται στην Τουρκία και το εξωτερικό.

"Το να διατυπώνονται κατηγορίες εναντίον της χώρας μας σχετικά με την Αγία Σοφία ισοδυναμεί με άμεση επίθεση στην κυριαρχία μας", δήλωσε ο Ερντογάν, αρπάζοντας την ευκαιρία, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στα εγκαίνια του νέου τζαμιού προς τιμήν του ελληνικής καταγωγής Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα, στο Λεβέντ, την επιχειρηματική γειτονιά του Μπεσικτάς, στην Κωνσταντινούπολη. "Η Τουρκία προσφέρει σε όλους την ευκαιρία να λατρεύουν", είπε.

Μιλώντας στους παρευρισκόμενους, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι: "κάθε τζαμί που αναδύεται με διαφορετικά αρχιτεκτονικά στυλ σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές του κόσμου, είναι ένα μνημείο που φωνάζει στον ουρανό ότι ο τόπος όπου βρίσκεται είναι η μουσουλμανική πατρίδα".

"Όπως δεν παρεμβαίνουμε εμείς στους χώρους λατρείας άλλων χωρών, με τον ίδιο τρόπο κανένας δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει στους δικούς μας χώρους λατρείας. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 425 εκκλησίες, συναγωγές και χάβρες που λειτουργούν στη χώρα μας. Όπως η σιδερένια (Βουλγαρική Χριστιανική εκκλησία του Αγίου Στεφάνου) στο Μπαλάτ (Κωνσταντινούπολη). Υποστηρίξαμε νέες εκκλησίες από την "τσέπη του κράτους". Το να επικρίνει κανείς μια τέτοια χώρα από την άποψη των τόπων λατρείας, σημαίνει ότι δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Οι κατηγορίες που αφορούν την Αγία Σοφία σημαίνουν ευθεία επίθεση ενάντια στα κυριαρχικά μας δικαιώματα", είπε ο Ερντογάν.

Στη συνέχεια προσπαθώντας να συνδυάσει θρησκεία και τουρισμό, ο Τούρκος πρόεδρος εκθείασε το Göbeklitepe, έναν αρχαιολογικό χώρο, που θεωρείται πως έχει ηλικία 11.000 ετών και πιστεύεται ότι είναι ο πρώτο θρησκευτικός χώρος της ιστορίας. Το συγκεκριμένο μέρος προωθείται από την Τουρκία τα τελευταία χρόνια ως ακόμα ένας τουριστικός προορισμός.

Χθες, το Παρίσι ζήτησε να "παραμείνει ανοιχτή για όλους" η Αγία Σοφία. "Ένα σύμβολο ανοχής και ποικιλομορφίας, αυτό το μέρος πρέπει να παραμείνει ανοιχτό σε όλους", δήλωσε εκπρόσωπος του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών. Η δήλωση ήρθε σε συνέχεια της απόφασης του τουρκικού ανωτάτου δικαστηρίου το οποίο μέσα σε μια συνεδρίαση 17 λεπτών απεφάνθη ότι ισχύουν τα δεδικασμένα, ότι δηλαδή η Αγία Σοφία παραμένει μουσείο, αλλά έκλεισε το μάτι στον Ερντογάν, λέγοντας ότι με ένα διάταγμά του μπορεί να τη μετατρέψει σε τζαμί.

Εν τω μεταξύ, σε παρέμβαση για το μείζον ζήτημα της Αγίας Σοφίας προχώρησε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, δηλώνοντας ότι "παρακολουθεί την κατάσταση γύρω από τον Ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη", ενώ παράλληλα ζητά από την τουρκική ηγεσία "ισορροπημένη" απόφαση, υπογραμμίζοντας τον "πανανθρώπινο" χαρακτήρα του μνημείου της UNESCO.

"Ο ναός αποτελεί ένα μοναδικό μνημείο βυζαντινής αρχιτεκτονικής με περίπλοκη ιστορία", δήλωσε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, σημειώνοντας ότι "σήμερα είναι ένα από τα βασικά αξιοθέατα της Κωνσταντινούπολης, το οποίο επισκέπτεται ετησίως μεγάλος αριθμός τουριστών από όλες τις χώρες του κόσμου, ανάμεσά τους και από τη Ρωσία".

Πηγή: capital.gr