Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
18/01/2020 20:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ερντογάν: Δεν αποχωρούμε από τη Λιβύη μέχρι να αναγνωριστούν τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο

Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη Διάσκεψη του Βερολίνου, όπου θα συζητηθεί η κατάπαυση πυρός στην εμπόλεμη βορειοαφρικανική χώρα, ο Ερντογάν επιλέγει να δυναμιτίσει το κλίμα εκτοξεύοντας απειλές κατά πάντων.

Μιλώντας σε εκδήλωση για το νέο Κανάλι της Κωνσταντινούπολης, ο Τούρκος πρόεδρος απαντώντας στις αιτιάσεις της τουρκικής αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στη Μεσογειο, τόνισε:

"Δεν μας βλέπουν εκεί στη Μεσόγειο; Δεν βλέπουν το Γιαβούζ και τα πολεμικά μας πλοία που πλέουν κανονικά και απρόσκοπτα; Κάνουν όμως πως δεν βλέπουν και πως δεν ακούνε. Όταν μας ρωτούν τι κάνουμε στη Λιβύη είναι σαν να μας ρωτούν τι κάνουμε στη Μεσόγειο", τόνισε.

Σε άλλο σημείο, μάλιστα, της ομιλίας του, ο Ερντογάν επανέλαβε τη στήριξή του στον πρωθυπουργό της Τρίπολης, Φαγιέζ αλ Σάρατζ. "Η Τουρκία θα συνεχίσει να βρίσκεται στη Λιβύη μέχρι να αναγνωριστούν τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του Σάρατζ", επεσήμανε.

Νωρίτερα, ο Ερντογάν, με άρθρο του στο Politico, εκτόξευσε απειλές εναντίον της Ευρώπη, προειδοποιώντας ότι στην περίπτωση που θα πέσει η κυβέρνηση Σάρατζ στη Λιβύη, τότε η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέα προβλήματα και νέες απειλές. "Για κάποιον η αποτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποστηρίξει επαρκώς την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης θα ισοδυναμούσε με προδοσία των δομικών αξιών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το να αφεθεί η Λιβύη στον οίκτο ενός πολέμαρχου θα ήταν λάθος ιστορικών διαστάσεων”, αναφέρει ο Τούρκος πρόεδρος.

Μάλιστα, δεν έκρυψε το μένος του για τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, τονίζοντας: ”Υπό το καθεστώς των πρόσφατων συνθηκών στρατιωτικής συνεργασίας, έχουμε δεσμευτεί να προστατεύσουμε τη λιβυκή κυβέρνηση από τους πραξικοπηματίες συνωμότες. Υπό αυτό το πρίσμα, θα εκπαιδεύσουμε τις δυνάμεις ασφαλείας της Λιβύης και θα τις βοηθήσουμε να πολεμήσουν την τρομοκρατία, την παράνομη διακίνηση ανθρώπων και οποιαδήποτε άλλη σοβαρή απειλή για τη διεθνή ασφάλεια”.

Και όλα αυτά ενώ στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Διάσκεψης του Βερολίνου, που δόθηκε στη δημοσιότητα, δεν υπάρχει καμία αναφορά για τη συμφωνία Τρίπολης - Άγκυρας περί καθορισμού θαλάσσιων ζωνών.

Πηγή:capital.gr