Έρευνα τουρκικού πλοίου: Τα τουρκικά ΜΜΕ επιτίθενται στον Έλληνα διοικητή της επιχείρησης "Ειρήνη"
23/11/2020 17:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έρευνα τουρκικού πλοίου: Τα τουρκικά ΜΜΕ επιτίθενται στον Έλληνα διοικητή της επιχείρησης "Ειρήνη"

"Η επιχείρηση "Ειρήνη", που πραγματοποιείται από την ΕΕ· Ωστόσο, είναι μια επιχείρηση της οποίας ο σκοπός και το όφελος είναι ανοιχτά για συζήτηση. Στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης, χθες (22 Νοεμβρίου), το γερμανικό πολεμικό πλοίο "Αμβούργο" ερεύνησε λεπτομερώς το τουρκικό εμπορικό πλοίο "MV Roseline A", το οποίο μετέφερε χρώματα, προϊόντα μπογιάς και υλικά ανθρωπιστικής βοήθειας από το λιμάνι Αμπαρλί στη Μισράτα. Ο καπετάνιος συνεργάστηκε και μοιράστηκε λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το φορτίο και το ταξίδι του πλοίου. Ωστόσο, στις 17:45, τα ένοπλα στοιχεία της Επιχείρησης Ειρήνη επιβιβάστηκαν και πραγματοποίησαν μια "επιθεώρηση" που διήρκεσε πολλές ώρες. Όλο το προσωπικό, συμπεριλαμβανομένου του καπετάνιου, ερευνήθηκε με βίαιο τρόπο, όλο το προσωπικό συγκεντρώθηκε και κρατήθηκε σε ένα μέρος, και τα εμπορευματοκιβώτια ερευνήθηκαν με βία, με έναν ένοπλο στρατιώτη να στέκεται στο κεφάλι του καπετάνιου", αναφέρει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χάμι Ακσόι, σε ανακοίνωσή του, σχετικά με το περιστατικό του ελέγχου πλοίου, υπό τουρκική σημαία, για πιθανή παραβίαση του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη.

Ο Ακσόι εκφράζει παράπονα για βίαιη μεταχείριση του πληρώματος από τους άντρε της επιχείρησης Ειρήνη: "Η εν λόγω παρέμβαση πραγματοποιήθηκε χωρίς τη συγκατάθεση της χώρας μας ως κράτους σημαίας, αλλά και δίχως αυτή του καπετάνιου του πλοίου. Παρά τις δηλώσεις του καπετάνιου σχετικά με τη φύση του μεταφερόμενου φορτίου, αυτή η παρέμβαση, η οποία ξεκίνησε με μια διφορούμενη υποψία και συνεχίστηκε μέχρι τα μεσάνυχτα, τερματίστηκε μόνο μετά τις επίμονες αντιρρήσεις της χώρας μας. Το ένοπλο προσωπικό περίμενε στο εμπορικό πλοίο μέχρι το πρωί και έφυγε από το πλοίο στις 09:38 το πρωί.

Λυπούμαστε για την κράτηση του πλοίου μας, το οποίο φαίνεται ότι δεν παραβίασε το εμπάργκο όπλων, από τη διαδρομή του για ώρες κάτω από σοβαρές καιρικές συνθήκες και το γεγονός ότι το προσωπικό αντιμετωπίστηκε ως εγκληματίες κατά την επιθεώρηση. Διαμαρτύρονται για αυτήν την πράξη που διεξήχθη χωρίς εξουσιοδότηση και με χρήση βίας. Διατηρούμε το δικαίωμά μας για αποζημίωση προς πραγματικά και νομικά πρόσωπα, λόγω των ζημιών που προέκυψαν από αυτό.

Είναι απαραίτητο να λάβετε τη συγκατάθεση του κράτους σημαίας προκειμένου να αναληφθεί δράση απέναντι σε εμπορικά πλοία σε διεθνή ύδατα. Τα ψηφίσματα της UNSC σχετικά με το εμπάργκο όπλων της Λιβύης δεν καταργούν αυτήν την υποχρέωση".

Περαν αυτών, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ επιτίθεται στην ίδια την επιχείρηση: "Η ουδετερότητα της Επιχείρησης Ειρήνη, την οποία ξεκίνησε η ΕΕ χωρίς να συμβουλευτεί τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, τη χώρα μας ή το ΝΑΤΟ, είναι αμφιλεγόμενη. Ωστόσο, αυτή η διπλή τυπική και παράνομη μεταχείριση που εφαρμόζεται σε πλοία που μεταφέρουν από τη χώρα μας στη Λιβύη δεν είναι ποτέ αποδεκτή".

Παράλληλα όμως, δεν αρνείται την παραβίαση του εμπάργκο όπλων, απλά αρκείται στο να αναφέρει ότι και άλλες χώρες παραβιάζουν το εμπάργκο για χάρη του Χαφτάρ: "Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές πριν, η επιχείρηση Ειρήνη είναι μια προκατειλημμένη επιχείρηση. Πρόκειται για μια επιχείρηση που δεν ελέγχει την υποστήριξη των όπλων προς τον πραξικοπηματία Χαφτάρ και χρησιμοποιείται αυθαίρετα για να τιμωρήσει τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης"".

Τα τουρκικά ΜΜΕ πάλι "δείχνουν" Ελλάδα

Πρόκληση έψαχναν, πρόκληση βρήκαν τα τουρκικά ΜΜΕ. Με προτοστατούντες τα ΤRT και Sabah, οι Τούρκοι, κατηγορούν αποκλειστικά τον Έλληνα διοικητή των ναυτικών δυνάμεων της επιχείρησης "Ειρήνη", για την πίεση να γίνει έλεγχος στο τουρκικό πλοίο, μετά την άρνηση της Άγκυρας.

Με πομπώδεις τίτλους, όπως "Πρόκληση από τον Έλληνα διοικητή στην Ανατολική Μεσόγειο" (TRT), "Ευρωπαϊκή αποστολή υπό ελληνική ηγεσία ερευνά παρανόμως τουρκικό πλοίο" (Anadolu) και "Γερμανική φρεγάτα υπό Έλληνα διοικητή σταματά παράνομα τουρκικό σκάφος στην αν. Μεσόγειο", τα τουρκικά ΜΜΕ εξαπολύουν μία ακόμα επίθεση.

Τα δημοσιεύματα αναφέρουν πως κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, ο Έλληνας διοικητής των δυνάμεων της επιχείρησης "Ειρήνη" διέταξε την γερμανική φρεγάτα "Αμβούργο" να πραγματοποιήσει έλεγχο σε τουρκικό πλοίο "ROSELINA-A" που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λιβύη. "Το πλοίο μπλοκαρίστηκε κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου από μια γερμανική φρεγάτα που συμμετέχει στην επιχείρηση "Ειρήνη" με εντολή του Έλληνα διοικητή" αναφέρει το δημοσίευμα του TRT, συμπληρώνοντας πως: "Σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας, η συγκατάθεση του κράτους σημαίας πρέπει να ληφθεί προκειμένου το στρατιωτικό προσωπικό των δυνάμεων της επιχείρησης "Ειρήνη" να επιβιβασθεί στο πλοίο και να το ελέγξει. Οι άνδρες της φρεγάτας "Αμβούργο" δεν είχαν τέτοια άδεια, παρόλα αυτά ελικόπτερο τους προσγειώθηκε στο "Ροζαλίνα Α". Η προσγείωση του ελικοπτέρου και οι κινήσεις των ανδρών της φρεγάτας "Αμβούργο" καταγράφηκαν με κινητά τηλέφωνα του προσωπικό του πλοίου".

Παράλληλα αυτό της Sabah, κινείται σε ίδιο μήκος κύμματος με την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, αμφισβητώντας την ουδετερότητα της επιχείρησης, ασχέτως αν ήδη έχουν βρεθεί αποδείξεις για τη συστηματική παραβίαση του εμπάργκο όπλων, από την Τουρκία, στο παρελθόν.

Πηγή: capital.gr