Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
22/07/2020 19:26
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επιμένει η Τουρκία για Αν. Μεσόγειο: Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο

Σε κλίμα έντασης συνεχίζουν οι ανακοινώσεις από την τουρκική πλευρά, όσον αφορά την αν. Μεσόγειο. Αυτή τη φορά η ανακοίνωση έρχεται από το συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (MGK) της Τουρκίας, το οποίο συνεδρίαζε σήμερα επί 2,5 ώρες.

Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά. πως "τονίστηκε η αποφασιστικότητά μας στην Κύπρο, να μην επιτραπούν οι προσπάθειες χωρών να αγνοούν την ύπαρξη της Τουρκικής Κοινότητας και τα δικαιώματά της όπως να μην επιτραπούν οι προσπάθειες που θα πλήξουν το περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας".

Για την Ανατολική Μεσόγειο τονίστηκε η "ξεκάθαρη αποφασιστικότητα μας να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα , τα συμφέροντα και τα ενδιαφέροντα μας τα οποία προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο".

Όπως τονίζεται, συζητήθηκαν και οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών με την Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να γίνει κάποια συγκεκριμένη δήλωση.

Το MGK επιβεβαίωσε επίσης την σταθερή υποστήριξη της Τουρκίας στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης. "Η Τουρκία θα συνεχίσει να συντάσσεται με τη νόμιμη κυβέρνηση GNA της Λιβύης", δήλωσε το MGK σε δήλωση μετά τη συνάντηση.

Το MGK υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από τον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας. Λέγοντας ότι η χώρα θα συνεχίσει να πολεμά τους "τρομοκράτες" του YPG / PYD και του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, το MGK δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία δεν θα αφήσει το PKK να βρει ένα ασφαλές καταφύγιο και στο βόρειο Ιράκ.

Το MGK συζήτησε επίσης τις εντάσεις μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, επιβεβαιώνοντας την σταθερή υποστήριξη της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν. "Η Τουρκία καταδικάζει την αντι-ειρηνική επίθεση της Αρμενίας, η οποία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο", δήλωσε το MGK. "Η Τουρκία υπογραμμίζει για άλλη μια φορά ότι θα υποστηρίξει οποιαδήποτε απόφαση του Αζερμπαϊτζάν, για την εύλογη αιτία της", πρόσθεσε το Συμβούλιο. "Η Αρμενία πρέπει να τερματίσει την επιθετική της στάση και να αφήσει τα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν που κατέχει παράνομα", κατέληξε.

Πηγή: capital.gr