Έκθεση ΕΕ εν όψει Συνόδου Κορυφής: Να βαθύνουμε το εμπόριο με την Τουρκία, αλλά να έχουμε έτοιμες τις κυρώσεις
23/03/2021 16:52
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έκθεση ΕΕ εν όψει Συνόδου Κορυφής: Να βαθύνουμε το εμπόριο με την Τουρκία, αλλά να έχουμε έτοιμες τις κυρώσεις

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για εμβάθυνση των εμπορικών σχέσεων των δύο πλευρών, πρέπει ωστόσο να έχει έτοιμο ένα πακέτο κυρώσεων για την περίπτωση που η Άγκυρα κινηθεί ενάντια στα ευρωενωσιακά συμφέροντα, αναφέρεται σε εσωτερική έκθεση της ΕΕ η οποία εστάλη στους ηγέτες των 27 κρατών - μελών της Ένωσης εν όψει της Συνόδου Κορυφής της 25ης - 26ης Μαρτίου.

Στην έκθεση, η οποία περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters και η οποία φέρει ημερομηνία 20 Μαρτίου, αναφέρεται ότι η Τουρκία αγνόησε επιδεικτικά όλες τις πρωτοβουλίες και αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης το 2020, ενώ πρέπει να κάνει περισσότερα στο πεδίο της μετανάστευσης, ωστόσο παραμένει σημαντικός εταίρος της ΕΕ και πρέπει να της χορηγηθεί διεύρυνση της τελωνειακής ένωσης με τους "27".

Ένα κλιμακούμενο πακέτο οικονομικών κυρώσεων, οι οποίες πρέπει να χρησιμοποιηθούν μόνον ως διαπραγματευτικό χαρτί, θα μπορούσε να περιλαμβάνει τιμωρητικά μέτρα για συγκεκριμένα πρόσωπα, σε τομείς - κλειδιά της τουρκικής οικονομίας όπως η ενέργεια και ο τουρισμός, αναφέρεται στην έκθεση, η οποία προετοιμάστηκε εν όψει της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των 27 αυτή την εβδομάδα.

Η μίξη της προσφοράς στενότερων οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο πλευρών και απειλών δείχνει το πόσο περίπλοκη έχει καταστεί η σχέση της Άγκυρας με τη μεγαλύτερη ενιαία αγορά στον κόσμο, σημειώνει το Reuters.

"Η ενδυνάμωση των ήδη ουσιαστικών οικονομικών δεσμών μας είναι μια αμοιβαία επωφελής (win-win) κατάσταση για αμφότερες τις πλευρές, στην καρδιά της οποίας βρίσκεται η επέκταση της σημερινής τελωνειακής Ένωσης ΕΕ - Τουρκίας", σημειώνεται στην έκθεση του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η Τουρκία δικαιούται να λάβει μεγαλύτερη χρηματοοικονομική υποστήριξη για τη φιλοξενία των εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων που βρίσκονται στο έδαφός της, καθώς και την κατάργηση της βίζας για τα ταξίδια Τούρκων πολιτών στην ΕΕ.

Τέτοια πρόοδος, σημειώνεται ωστόσο, θα ήταν εφικτή μόνον εφ' όσον η Τουρκία σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και δείξει μεγαλύτερη ευελιξία τόσο στο ζήτημα του Κυρπριακού, όσο και στο ζήτημα των δικαιωμάτων των εξορύξεων για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία επίσης καλείται να δεχθεί πίσω από την Ελλάδα 1.500 μετανάστες που έφτασαν από τα παράλιά της σε ελληνικά νησιά και, τελεσίδικα πλέον, δεν δικαιούνται άσυλο.

Στην έκθεση σημειώνεται επίσης ότι, ειδικά στη Λιβύη, η τουρκική πολιτική κινήθηκε σε αντίρροπή κατεύθυνση από εκείνη της Ένωσης των "27".

"Εάν η Τουρκία δεν κινηθεί εποικοδομητικά για την ανάπτυξη μιας ειλικρινούς σχέσης με την ΕΕ, θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι αυτό θα έχει πολιτικές και οικονομικές συνέπειες", σημειώνεται στην έκθεση.

Πηγή: capital.gr