Έξι τραυματίες από επιθέσεις με ρουκέτες στη Βαγδάτη
05/01/2020 23:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Έξι τραυματίες από επιθέσεις με ρουκέτες στη Βαγδάτη

Έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν από το μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων απόψε στη Βαγδάτη, σύμφωνα με πηγές της ιρακινής αστυνομίας.

Ο στρατός αναικοίνωσε νωρίτερα ότι τρεις πύραυλοι Κατιούσα έπεσαν στην πρωτεύουσα. Οι δύο από αυτούς έπληξαν την Πράσινη Ζώνη, την περιοχή όπου στεγάζονται οι ξένες πρεσβείες και πολλά κυβερνητικά κτίρια.

Άλλος ένας πύραυλος έπεσε στη γειτονική συνοικία Τζαντρίγια.

Από τα τέλη Οκτωβρίου έχουν σημειωθεί 14 επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον αμερικανικών συμφερόντων στο Ιράκ. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, όμως η Ουάσινγκτον κατηγορεί την Κατάιμπ Χεζμπολάχ, μια φιλοϊρανική πολιτοφυλακή η οποία το Σάββατο προειδοποίσε τα μέλη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας να μην πλησιάζουν στις αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι επίκειται κάποια επιχείρηση εναντίον τους.

To ιρακινό κοινοβούλιο ζητεί τον τερματισμό της παρουσίας ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στην χώρα

Το ιρακινό κοινοβούλιο ζήτησε σήμερα από την κυβέρνηση να εκδιώξει τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις από το Ιράκ, όπου φιλοϊρανική πολιτοφυλακή κάλεσε τους ιρακινούς στρατιώτες να απομακρυνθούν από τις βάσεις όπου βρίσκονται αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις, δημιουργώντας φόβους για νέα έκρηξη βίας.

Μετά τον θάνατο του ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, του αρχιτέκτονα της στρατηγικής του Ιράν στην Μέση Ανατολή και του υποδιοικητή φιλοϊρανικής πολιτοφυλακής Αμπού Μέχντι αλ-Μουχάντις από αμερικανό πλήγμα, ολόκληρος ο κόσμος ανησυχεί για μία πολεμική ανάφλεξη στην Μέση Ανατολή.

Από την μία πλευρά, η Τεχεράνη υπόσχεται εκδίκηση και απειλεί με στρατιωτική απάντηση και από την άλλη ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απειλεί να καταστρέψει 52 ιρανικούς στόχους, «μεγάλης σημασίας για το Ιράν και για τον ιρανικό πολιτισμό».

Στο Ιράκ, τα γεγονότα έχουν δημιουργήσει μία σπάνια συναίνεση κατά των ΗΠΑ, έπειτα από μήνες λαϊκής εξέγερσης κατά της ιρανικής επιρροής στην χώρα.

Στο ιρακινό κοινοβούλιο, απουσία των κούρδων βουλευτών και των περισσότερων σουνιτών, πολλοί βουλευτές φώναζαν «Οχι στην Αμερική!».

Το κοινοβούλιο, που συνήλθε σήμερα εκτάκτως, υιοθέτησε απόφαση που ζητεί από την κυβέρνηση να διαφυλάξει την κυριαρχία της χώρας ακυρώνοντας το αίτημα συνδρομής που είχε απευθύνει προς την διεθνή κοινότητα για να αντιμετωπίσει στο Ισλαμικό Κράτος και κατά συνέπεια να ακυρώσει την πρόκληση προς τις στρατιωτικές δυνάμεις του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού.

Μόνο 168 από τους 329 βουλευτές ήσαν παρόντες στην σημερινή συνεδρίαση και παρά τα αιτήματα για την διεξαγωγή ψηφοφορίας, ο πρόεδρος της βουλής κήρυξε μόνος του την έγκριση της απόφασης εν μέσω μεγάλης οχλαγωγίας.

Ο υπό τις ΗΠΑ στρατιωτικός συνασπισμός κατά του Ισλαμικού Κράτους είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι σταμάτησε τις περισσότερες επιχειρήσεις του κατά των τζιχαντιστών, την εκπαίδευση και την υποστήριξη των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας εξαιτίας των επανειλημμένων επιθέσεων με ρουκέτες κατά των βάσεων όπου στεγάζεται το προσωπικό του.

«Πρώτη προτεραιότητά μας είναι η προστασία του προσωπικού του συνασπισμού που είναι αφοσιωμένο στην κατανίκηση του Ισλαμικού Κράτους. Οι επανειλημμένες επιθέσεις κατά τους τελευταίους δύο μήνες από στοιχεία του Κατάιμπ Χεζμπολάχ έχουν προκαλέσει τον θάνατο μελών του προσωπικού των Ιρακινών Δυνάμεων Ασφαλείας και ενός αμερικανού πολίτη», αναφέρεται στην ανακοίνωση του συνασπισμού.

«Κατά συνέπεια είμαστε τώρα προσηλωμένοι στην προστασία των ιρακινών βάσεων που φιλοξενούν δυνάμεις του συνασπιμσού. Αυτό έχει περιορίσει την ικανότητά μας να πραγματοποιούμε αποστολές εκπαίδευσης με τους εταίρους μας και να υποστηρίζουμε τις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους. Αρα, έχουμε διακόψει αυτές τις δραστηριότητες. Η κατάσταση θα τελεί υπό επανεξέτασιν », αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο ιρακινός πρωθυπουργός ζητεί τον τερματισμό της παρουσίας ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στην χώρα

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Αντελ Αμπντούλ Μάχντι κάλεσε σήμερα το κοινοβούλιο να λάβει επειγόντως μέτρα και να τερματίσει την παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στην χώρα το ταχύτερο δυνατόν.

«Παρά τις εσωτερικές και τις εξωτερικές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσουμε, παραμένει, επί της αρχής και στην πράξη, η καλύτερη επιλογή για το Ιράκ», είπε ο ιρακινός πρωθυπουργός κατά την διάρκεια ομιλίας του ενώπιον του ιρακινού κοινοβουλίου που συνεδριάζει εκτάκτως στην Βαγδάτη.

Η Βαγδάτη προσέφυγε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ ανακοίνωσε σήμερα ότι προσέφυγε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έπειτα από «τις αμερικανικές επιθέσεις κατά ιρακινών βάσεων και την δολοφονία ιρακινών και φίλων στρατιωτικών διοικητών», καλώντας το να καταδικάσει τις αμερικανικές ενέργειες.

Το Ιράκ θεωρεί «παραβίαση της κυριαρχίας του και των όρων της παρουσίας των ΗΠΑ στο Ιράκ» την επίθεση με drone που σκότωσε τον πανίσχυρο ιρανό στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης και τον Αμπού Μάχντι αλ-Μουχάντις, υποδιοικητή του Χασντ αλ-Σάαμπι, συνασπισμού φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών οργανώσεων που έχουν ενταχθεί στον τακτικό ιρακινό στρατό.

Το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ για να καταγγείλει «τις παραβιάσεις της κυριαρχίας του Ιράκ»

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ κάλεσε τον αμερικανό πρεσβευτή στην Βαγδάτη για να καταγγείλει «τις παραβιάσεις της κυριαρχίας του Ιράκ» μετά τις αεροπορικές επιδρομές κατά βάσεων φιλοϊρανικών ένοπλων πολιτοφυλακών και τον φόνο του πανίσχυρου ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί.

Στον πρεσβευτή Μάθιου Τούλερ δόθηκε το μήνυμα ότι «αυτές οι παράνομες στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες συνιστούν επιθέσεις και καταδικαστέες πράξεις που μπορούν να οδηγήσουν στην κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή και αποτελούν παραβίαση κυριαρχίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών.

Αντικυβερνητικοί ακτιβιστές διαδηλώνουν κατά του Ιράν και των ΗΠΑ, των δύο "κατακτητών" της χώρας τους

Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στο Ιράκ συγκεντρώθηκαν και πάλι σήμερα στο κέντρο της Βαγδάτης και σε άλλες πόλεις, αυτή τη φορά για να καταγγείλουν «τους δύο κατακτητές, το Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες», την ώρα που η κρίση μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον απειλεί να εξελιχθεί σε σύρραξη στο ιρακινό έδαφος.

Οι διαδηλωτές που συνεχίζουν από την 1η Οκτωβρίου τις πρωτοφανείς, αυθόρμητες κινητοποιήσεις τους, αρνούνται να επιλέξουν μεταξύ των δύο, καθώς το βασικό σύνθημά τους είναι «Θέλουμε τη χώρα μας». Σήμερα, ενώ το Ιράκ απειλείται να βυθιστεί και πάλι στο χάος μετά από δύο χρόνια σχετικής ηρεμίας, ένας από αυτούς είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τάσσονται κατά και των δύο κατακτητών της πατρίδας τους, τόσο κατά του Ιράν όσο και κατά των ΗΠΑ.

Η αμερικανική αεροπορική επιδρομή από την οποία σκοτώθηκαν την Παρασκευή ο πανίσχυρος Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί και ο «υπ’ αριθμόν 2» των φιλοϊρανικών πολιτοφυλακών του Ιράκ, Αμπού Μάχντι αλ Μουχάντις, αναζωπύρωσε το αντιαμερικανικό αίσθημα στη χώρα. Και οι απειλές των φιλοϊρανικών παρατάξεων εναντίον των Αμερικανών στρατιωτών και διπλωματών έριξαν νερό στο μύλο των διαδηλωτών που εδώ και τρεις μήνες διαμαρτύρονται για την «υποταγή» της Βαγδάτης στην Τεχεράνη και το γεγονός ότι το Ιράκ χρησιμοποιεί τους Ιρακινούς πολιτοφύλακες για να εξυπηρετεί τα δικά της συμφέροντα.

Στη Νασιρίγια σημειώθηκαν συγκρούσεις όταν οι διαδηλωτές αρνήθηκαν να επιτρέψουν να περάσει μια συμβολική επικήδεια πομπή για τον Σουλεϊμανί και τον Μουχάντις. Οι συμμετέχοντες σε αυτήν την πομπή άνοιξαν πυρ και τρεις διαδηλωτές τραυματίστηκαν, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.

Στην Ντιουανίγια, στο νότιο Ιράκ, στρατιωτικά ελικόπτερα πετούσαν πάνω από το πλήθος των εκατοντάδων Ιρακινών, στην πλειονότητά τους φοιτητών, που διαδήλωναν φωνάζοντας «Όχι στο Ιράν, όχι στην Αμερική». Και στην Νατζάφ, οι συγκεντρωμένοι έκαψαν λάστιχα για να αποκλείσουν δρόμους, καταγγέλλοντας τόσο το Ιράν όσο και τις ΗΠΑ.

Στην ιερή για τους σιίτες πόλη Κερμπάλα, ο Άχμεντ Τζαουάντ, ένας νεαρός διαδηλωτης, είπε: «Αρνούμαστε να γίνει το Ιράκ πεδίο μάχης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, επειδή τα θύματα αυτού του πολέμου θα είναι οι Ιρακινοί».

«Οι Αμερικανοί παραβίασαν την εθνική κυριαρχία του Ιράκ πλήττοντας τις βάσεις της Χασντ αλ Σάαμπι και με τον βομβαρδισμό κοντά στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης» από τον οποίο σκοτώθηκε ο Σουλεϊμανί, είπε ένας άλλος φοιτητής. «Αυτό αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει κράτος στο Ιράκ», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση ετοιμάζει το μνημόνιο για την αποχώρηση των ξένων στρατιωτών, διαμήνυσε ο πρωθυπουργός Μάχντι

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Άντελ Άμπντουλ Μάχντι δήλωσε στον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν απόψε, ότι η κυβέρνησή του εργάζεται αυτή τη στιγμή για να εφαρμόσει την απόφαση που έλαβε νωρίτερα σήμερα το κοινοβούλιο για τον τερματισμό της παρουσίας όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στη χώρα.

«Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι αρμόδιοι Ιρακινοί αξιωματούχοι στα διάφορα κυβερνητικά τμήματα προετοιμάζουν ένα μνημόνιο που περιγράφει τα νομικά βήματα που απαιτούνται για την εφαρμογή της απόφασης του κοινοβουλίου για την αποχώρηση των ξένων στρατιωτών», ανέφερε το γραφείο του Μάχντι.

Ο Λε Ντριάν μετέφερε στον Ιρακινό πρωθυπουργό μήνυμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ζητούσε να δοθεί χρόνος για να συζητηθεί το μέλλον της παρουσίας των ξένων στρατευμάτων στη χώρα, κατά τρόπο που να σέβεται την εθνική κυριαρχία του Ιράκ, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

Οι Αμερικανοί στρατιώτες θα θεωρηθούν δύναμη κατοχής αν δεν φύγουν από το Ιράκ, δηλώνει ο επικεφαλής της φιλοϊρανικής πολιτοφυλακής Ασάιμπ Αχλ αλ Χακ

Ο υποστηριζόμενος από το Ιράν διοικητής μιας ιρακινής πολιτοφυλακής Καΐς αλ Χαζάλι, δήλωσε σήμερα ότι αν οι Αμερικανοί στρατιώτες δεν φύγουν από το Ιράκ θα θεωρηθούν δύναμη κατοχής.

Ο Χαζάλι έκανε αυτή τη δήλωση μετά την απόφαση του ιρακινού κοινοβουλίου να τερματιστεί η παρουσία των ξένων στρατευμάτων στη χώρα, σε απάντηση για τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί σε αεροπορική αμερικανική επιδρομή στη Βαγδάτη.

Την Παρασκευή οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην οργάνωση Ασάιμπ Αχλ αλ Χακ του Χαζάλι, θεωρώντας την «πληρεξούσιο» του Ιράν στο Ιράκ.

Ο πρόεδρος του Ιράκ συλλυπήθηκε τον Ιρανό ομόλογό του και ζήτησε "αυτοσυγκράτηση και σωφροσύνη"

Ο πρόεδρος του Ιράκ Μπαρχάμ Σάλεχ συλλυπήθηκε σήμερα τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί για τον φόνο του επικεφαλής της Δύναμης Κουντς Κασέμ Σουλεϊμανί και κάλεσε την Τεχεράνη να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, ανακοίνωσε το γραφείο του.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες, ο Σάλεχ επισήμανε ότι είναι σημαντικό να επιδειχθεί «αυτοσυγκράτηση και σωφροσύνη σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή» ώστε να περιοριστεί η κρίση, να προστατευθεί η σταθερότητα και η ασφάλειας της περιοχής, η εθνική κυριαρχία των χωρών και «να σκορπίσει το φάσμα του πολέμου και της βίας», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ