Εκλογές δημοψήφισμα στο Ισραήλ για το πολιτικό μέλλον του Νετανιάχου
17/09/2019 12:10
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εκλογές δημοψήφισμα στο Ισραήλ για το πολιτικό μέλλον του Νετανιάχου

«Μπίμπι» ή «Μπένι»;

Οι Ισραηλινοί προσέρχονται σήμερα, για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε μήνες, στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές που προμηνύονται μια μάχη στήθος με στήθος μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του πρώην αρχηγού του στρατού Μπένι Γκαντς. Οι 6,4 εκατομμύρια ισραηλινοί ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες από τις 7:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) έως τις 22:00 στα 10.700 εκλογικά τμήματα σε μια εκλογική μάχη, κατά τα φαινόμενα παρόμοια με εκείνη του περασμένου Απριλίου.

Τότε, το κόμμα του Νετανιάχου, Λικούντ, και το Καχόλ Λαβάν, το νέο κεντρώο κόμμα «Μπλε Λευκό» με επικεφαλής τον Γκαντς, κέρδισαν από 35 έδρες στην Κνεσέτ των 120 εδρών. Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ρεουβέν Ριβλίν έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Νετανιάχου, με τον 69χρονο «Μπίμπι» να μην καταφέρνει να σχηματίσει έναν πλειοψηφικό συνασπισμό. Και για να μην επιτρέψει στον πρόεδρο Ριβλίν να ζητήσει από κάποιον αντίπαλο να σχηματίσει την κυβέρνηση, διέλυσε το κοινοβούλιο με αποτέλεσμα να προκηρυχθούν νέες εκλογές.

Ένας μέσος όρος των δημοσκοπήσεων δίνει σε καθένα ένα από τα δύο κόμματα - Λικούντ και Καχόλ Λαβάν - 32 έδρες. Τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν τα άλλα κόμματα, δυνητικοί κυβερνητικοί σύμμαχοι, - σχηματισμοί της δεξιάς ή θρησκευτικά κόμματα για τον Νετανιάχου - και αριστερά και αραβικά κόμματα για τον Γκαντς, θα είναι καθοριστικά. Περίπου 18.000 αστυνομικοί, αστυνομικοί και εθελοντές θα αναπτυχθούν και θα εποπτεύσουν εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα και σε εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στην προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Οι εκλογές θεωρούνται δημοψήφισμα υπέρ ή κατά του Νετανιάχου επειδή θα λάβουν χώρα έναν μήνα πριν ο αρχηγός του Λικούντ εμφανισθεί ενώπιον της δικαιοσύνης για υποθέσεις «διαφθοράς», «κατάχρησης εμπιστοσύνης» και «ατασθαλιών». Προς το παρόν δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος του Νετανιάχου και συνεπώς δεν έχει καταδικασθεί, όμως μια εκλογική νίκη θα μπορούσε να επιτρέψει στους συμμάχους του να ψηφίσουν την ασυλία του.

Ο Νετανιάχου καλεί τους Ισραηλινούς να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες για την "πολύ αμφίρροπη" αναμέτρηση. Ο αντίπαλός του Γκαντς τους ζητεί να ψηφίσουν υπέρ της ελπίδας και κατά της διαφθοράς και του εξτρεμισμού

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε σήμερα τους Ισραηλινούς να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται στο Ισραήλ, σημειώνοντας ότι προβλέπεται μια "πολύ αμφίρροπη" αναμέτρηση.

"Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε χθες ότι οι εκλογές θα είναι αμφίρροπες, μπορώ να σας εγγυηθώ σήμερα το πρωί ότι θα είναι πολύ αμφίρροπες", υπογράμμισε ο Νετανιάχου, καλώντας τον πληθυσμό να προσέλθει μαζικά στις κάλπες, αφού ο ίδιος ψήφισε στην Ιερουσαλήμ συνοδευόμενος από την σύζυγό του Σάρα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σχολίασε ότι αναμένει να είναι πολύ αμφίρροπη η εκλογική αυτή αναμέτρηση στο Ισραήλ, κάνοντας τη δήλωση αυτή χθες, Δευτέρα, παραμονή των βουλευτικών εκλογών στις οποίες διακυβεύεται η τύχη του Νετανιάχου, με τον οποίο διατηρεί μια πολύ στενή σχέση.

"Είναι 50/50", έκρινε ο Αμερικανός πρόεδρος για τις εκλογές αυτές, που έχουν πάρει πλέον τη μορφή δημοψηφίσματος για τον Νετανιάχου.

Από την πλευρά του ο Γκαντς ζήτησε σήμερα από τους Ισραηλινούς να ψηφίσουν υπέρ της ελπίδας και κατά της διαφθοράς και του εξτρεμισμού.

"Καλώ τους πολίτες του Ισραήλ να πάνε να ψηφίσουν αυτό που τους λέει η καρδιά τους και η συνείδησή τους. Καλώ να ψηφίσετε το Καχόλ Λαβάν (Μπλε-Λευκό, το κόμμα του Γκαντς), αλλά σέβομαι οποιαδήποτε απόφαση. Θέλουμε μια νέα ελπίδα, ψηφίζουμε σήμερα για μια αλλαγή, εμείς θα μπορέσουμε να δώσουμε ελπίδα, θα μπορέσουμε να φέρουμε αλλαγή, χωρίς διαφθορά και χωρίς εξτρεμισμό, όλοι μαζί", δήλωσε ο Γκαντς αφού ψήφισε σε εκλογικό τμήμα σε προάστιο του Τελ Αβίβ.

Περίπου 6,4 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται σήμερα στις κάλπες σε 10.700 εκλογικά τμήματα στο Ισραήλ, τα οποία επιβλέπουν σχεδόν 19.000 αστυνομικοί. Στις τελευταίες εκλογές, η συμμετοχή είχε πλησιάσει το 68%.

Οι δημοσκοπήσεις διαφόρων μέσων ενημέρωσης πιστώνουν από 32 έδρες τόσο στο δεξιό κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου, το οποίο βρίσκεται αδιάκοπα στην εξουσία εδώ και δέκα χρόνια, όσο και στο κόμμα Καχόλ Λαβάν του πρώην αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ Μπένι Γκαντς, στο σύνολο των 120 εδρών του ισραηλινού κοινοβουλίου.

"Ο παράγοντας που θα παίξει αποφασιστικό ρόλο στις εκλογές αυτές θα είναι το ποσοστό συμμετοχής", έκρινε η καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στο εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ Γκαγίλ Ταλσίρ.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου εξέφρασε εξάλλου το Σαββατοκύριακο την υποστήριξή του στην προεκλογική εκστρατεία για την επανεκλογή του Νετανιάχου, με αφορμή τηλεφωνική συνομιλία που είχε μαζί του. Με την ευκαιρία αυτή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αποκάλυψε επίσης ότι οι δύο ηγέτες είχαν συνομιλίες για μια πιθανή συνθήκη κοινής άμυνας, σημειώνοντας ότι ελπίζει να συνεχιστεί η προσπάθεια αυτή μετά τις εκλογές στο Ισραήλ.

Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων κατά την έξοδο από τις κάλπες (exit-polls) αναμένεται να δημοσιοποιηθούν λίγο μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων στις 22:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος), ενώ τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Εκτός από τα αποτελέσματα του Λικούντ και του Καχόλ Λαβάν, των δύο βασικών υποψηφίων που αναμετρώνται στις εκλογές αυτές, με ιδιαίτερη αγωνία αναμένονται και αυτά των πιθανών συμμάχων τους, οι οποίοι προβλέπεται ότι θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο την επομένη των εκλογών, διότι το σημαντικό δεν είναι μόνο ποιος από τους δύο υποψηφίους θα πάρει τις περισσότερες έδρες, αλλά και ποιος θα είναι σε θέση να επιτύχει μέσω συμμαχιών τον μαγικό αριθμό των 61 βουλευτών που απαιτείται για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ