Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
13/01/2020 12:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εκδηλώσεις για την 29η επέτειο ίδρυσης της ΟΜΟΝΟΙΑΣ

Σε ενότητα και συστράτευση γύρω από την οργάνωση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας ΟΜΟΝΟΙΑ καλεί τους Έλληνες ομογενείς της Αλβανίας η ελληνική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, σε μηνύματά της, με αφορμή τη συμπλήρωση 29 χρόνων από την ίδρυση αυτού του πολιτικού φορέα, μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Χότζα.

«Η Ελληνική Πολιτεία είναι έτοιμη να στηρίξει κάθε δράση προς την κατεύθυνση της ευημερίας και προκοπής και της εν γένει υποστήριξης του Ελληνισμού της Αλβανίας, στο πλευρό του οποίου θα συνεχίσει να στέκεται, αταλάντευτη, και στο μέλλον», τονίζει στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Στο δικό του μήνυμα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στις προσπάθειες διεκδίκησης δικαιωμάτων της ομογένειας, αλλά και στη συνεισφορά της εθνικής ελληνικής μειονότητας στις ζυμώσεις στην Αλβανία για τον εκδημοκρατισμό της χώρας και στην πορεία ενσωμάτωσής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνοντας πως «η προστασία των δικαιωμάτων της Ε.Ε. Μειονότητας, αποτελεί βασική παράμετρο των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας».

Χαιρετιστήριο μήνυμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, στη χθεσινή επετειακή εκδήλωση μετέφερε ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μάριος Κάτσης, εν'ω μήνυμα έστειλε και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματα.

Παρέστη και χαιρέτησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Κωνσταντίνος Βλάσης.

Στους χαιρετισμούς και τις παρεμβάσεις υπογραμμίστηκε η ανάγκη συσπείρωσης και ενότητας των ομογενών στην Αλβανία ως βασική προϋπόθεση για τα κρίσιμα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο Ελληνισμός της Αλβανίας, όπως είναι η απογραφή του πληθυσμού την τρέχουσα χρονιά, το περιουσιακό ζήτημα, το εκπαιδευτικό κ.λπ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν στις ομιλίες τους και ο πρόεδροι της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, Βασίλης Κάγιος και του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εκπροσωπεί πολιτικά την ΟΜΟΝΟΙΑ, Βαγγέλης Ντούλες.

Οι εκδηλώσεις εορτασμού της 29ης επετείου ίδρυσης της ΟΜΟΝΟΙΑΣ έλαβαν χώρα στην ελληνική μειονοτική κωμόπολη Δερβιτσάνη Δρόπολης, όπου το 1991 πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική πράξη της πολιτικής οργάνωσης της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ