ΕΕ: Σταράτα λόγια χωρίς πράξεις για Λευκορωσία
19/08/2020 22:33
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΕΕ: Σταράτα λόγια χωρίς πράξεις για Λευκορωσία

Η ΕΕ έλαβε σαφή θέση απέναντι στη Λευκορωσία μην αναγνωρίζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών και στηρίζοντας τους διαδηλωτές, ωστόσο δεν επέβαλε κυρώσεις. Αναφορές Μέρκελ σε Ελλάδα και Κύπρο.

Στην τρίωρη έκτακτη τηλεδιάσκεψη που είχαν σήμερα οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αποφάσισαν πως δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη Λευκορωσία που ανέδειξε στο ύπατο αξίωμα και πάλι τον Αλεξάντερ Λουκασένκο. «Οι εκλογές δεν ήταν ούτε δίκαιες ούτε ελεύθερες» δήλωσε μετά την τηλεδιάσκεψη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με τη Γερμανίδα Καγκελάριο δεν υπάρχουν αμφιβολίες ότι υπήρξαν μαζικές παραβιάσεις. «Καταδικάζουμε τη σκληρή βία απέναντι στους ανθρώπους» δήλωσε και ζήτησε την άνευ όρων απελευθέρωση των συλληφθέντων. Παράλληλα τόνισε ότι όπως και η αντιπολίτευση στη Λευκορωσία, έτσι και η ΕΕ τάσσεται υπέρ ενός εθνικού διαλόγου χωρίς όμως εξωτερική ανάμειξη. Ενδεχομένως θα μπορούσε να βοηθήσει ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη στη διεξαγωγή αυτού του διαλόγου, συμπλήρωσε. Εν τω μεταξύ η κυρία Μέρκελ προειδοποίησε πως τυχόν ανάμειξη της Ρωσίας θα περιέπλεκε την κατάσταση.

Οι κυρώσεις θα έπλητταν το λαό της Λευκορωσίας

Την προηγούμενη Παρασκευή οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ πρότειναν κυρώσεις εναντίον των υπευθύνων για τη νοθεία στις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία, ωστόσο τελικά η ΕΕ δεν θέλησε να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις διότι αυτές θα έπλητταν το λαό της Λευκορωσίας. Ωστόσο αναμένεται να υπάρξει πάγωμα τραπεζικών λογαριασμών ανθρώπων από το περιβάλλον του Λουκασένκο και απαγόρευση ταξιδιών, ενώ η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως θα διατεθούν άμεσα 53 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη όσων έχουν πληγεί από τη βία του καθεστώτος αλλά και την πανδημία του κορωνοϊού. Παρόμοια μέτρα είχαν ληφθεί πάντως και το 2004 και το 2016 χωρίς να επιφέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα.

Η αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόβσκαγια κάλεσε την ΕΕ να μην αναγνωρίσει την επανεκλογή του Αλεξάντερ Λουκασένκο στις 9 Αυγούστου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο Λουκασένκο κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό 80%. Η αντιπολίτευση όμως καθώς και πολλές δυτικές κυβερνήσεις επιρρίπτουν στο καθεστώς νοθεία του εκλογικού αποτελέσματος και βία εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών.

Αναφορές και στην ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο

H Γερμανίδα Καγκελάριος αναφέρθηκε και στην ελληνοτουρκική διένεξη μεταφέροντας τη στήριξη της ΕΕ: «Εκφράσαμε την ανησυχία μας για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει αποκλιμάκωση. Η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη, εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα και την Κύπρο σε ό,τι αφορά τα δικαιώματά τους. Επαναλάβαμε ότι τον Σεπτέμβριο θα εμβαθύνουμε και πάλι σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μας με την Τουρκία, κάτι που έχει πολλές πτυχές. Η Γερμανία δραστηριοποιείται προς την κατεύθυνση του διαλόγου σε ό,τι αφορά τα διαφιλονικούμενα σημεία, σε ό,τι αφορά τη χάραξη των θαλασσίων συνόρων. Αυτός ο διάλογος υπήρχε μέχρι το 2016. Κατά την άποψή μας θα πρέπει να ξαναρχίσει, ιδιαίτερα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Παρόλα αυτά είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις εντάσεις και γύρω από αυτές θα εμβαθύνουμε τον Σεπτέμβριο».

Η Γερμανίδα Καγκελάριος αναμένεται αύριο το απόγευμα γύρω στις 4 μμ να επισκεφθεί τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν στη θερινή του κατοικία στο Φορ ντε Μπρεγκανσόν στη νότια Γαλλία. Οι δυο ηγέτες θα συζητήσουν μια σειρά διεθνών και ευρωπαϊκών θεμάτων, ανάμεσα στα οποία είναι και η ελληνοτουρκική διένεξη και η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Άλλα θέματα αναμένεται να είναι η κατάσταση στο Λίβανο και τη Λιβύη αλλά και η υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος για την στήριξη όσων επλήγησαν από την πανδημία.

Είναι η πρώτη φορά που η Καγκελάριος Μέρκελ προσκαλείται από Γάλλο Πρόεδρο στη θερινή προεδρική κατοικία. Η τελευταία πρόσκληση είχε απευθυνθεί το 1985 στον Χέλμουτ Κολ από τον Φρανσουά Μιτεράν.

Πηγή: dw.com