ΕΕ: Ροκάνισμα των πολιτικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας
28/11/2019 11:04
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΕΕ: Ροκάνισμα των πολιτικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας

Ροκάνισμα των ομόφωνων πολιτικών κυρώσεων που επέβαλε η Ε.Ε. προς την Τουρκία, αναφορικά με τις έκνομες δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ, φαίνεται να δρομολογείται στις Βρυξέλλες, με επίκεντρο την άρση της αναστολής των "υψηλών" ευρωτουρκικών "πολιτικών διαλόγων", που είχαν αποφασίσει ομόφωνα οι "28" στις 15 Ιουλίου. Πληροφορίες που αφέθηκαν να διαρρεύσουν στην έδρα της Ε.Ε., αναφέρουν ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επιθυμεί αναθέρμανση των σχέσεων με την Τουρκία, προσβλέποντας σε έναν νέο σχεδιασμό στα ζητήματα του προσφυγικού/μεταναστευτικού, τον οποίο νέο σχεδιασμό φέρεται να ευνοεί και η Αθήνα, όπως μεταδίδει το philenews.com.

Στο πλαίσιο αυτό, η Γερμανίδα αξιωματούχος προσανατολίζεται να στείλει στην Τουρκία τον νέο Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, αρμόδιο για το ζήτημα, Έλληνα Επίτροπο, Μαργαρίτη Σχοινά. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμη ληφθεί, αλλά ο προκαταρκτικός σχεδιασμός φέρει τις επαφές της νέας Κομισιόν στην Άγκυρα, να λαμβάνουν χώρα στις 6 Δεκεμβρίου, πέντε δηλαδή μόλις μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν και της νέας Κομισιόν.

Σημειώνεται πάντως ότι κοινοτικοί κύκλοι θεωρούν ότι η δρομολογούμενη επαναπροσέγγιση Βρυξελλών-Άγκυρας, απορρέει από την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό/μεταναστευτικό και ότι συνεπώς δεν εμπίπτει στους "υψηλούς πολιτικούς διαλόγους" Ε.Ε.-Τουρκίας, οι οποίοι έχουν ανασταλεί στο πλαίσιο των ομόφωνων πολιτικών κυρώσεων Ε.Ε.-Τουρκίας.

Ωστόσο, η έννοια του "υψηλού πολιτικού διαλόγου", καθορίζεται από το αξίωμα των προσώπων που συμμετέχουν σε αυτόν. Και άρα μια ενδεχόμενη επίσημη αποστολή της Κομισιόν στην Τουρκία, με τη συμμετοχή Αντιπροέδρου του Σώματος, θα οριστικοποιήσει εκ των πραγμάτων την άρση των πολιτικών κυρώσεων, σε ό,τι αφορά στην αναστολή των υψηλών πολιτικών διαλόγων. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε ο "Φ", η συνάντηση του Προέδρου της Ευρωβουλής Νταβίντ Σασόλι με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πριν από μερικές μέρες, μόνο τυχαία δεν ήταν.

Προχθές, πραγματοποιήθηκε άτυπο δείπνο εργασίας μεταξύ των συμπροέδρων της κοινής ευρωτουρκικής επιτροπής της ΕΟΚΕ (Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή), Παναγιώτη Γκόφα και Ριφάτ Χισαρσικλίογλου.

Η εν λόγω συνάντηση δεν εκλαμβάνεται ως υψηλός πολιτικός διάλογος, καθώς δεν συμμετείχαν κοινοτικοί αξιωματούχοι της Ε.Ε. (Συμβουλίου, Κομισιόν, Ευρωβουλής ΕΥΕΔ).

Πηγή:capital.gr