ΕΕ προς Τουρκία: Ανοιχτές οι πόρτες μας, αλλά να δουλεύουν οι... "μεντεσέδες"
14/04/2019 12:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΕΕ προς Τουρκία: Ανοιχτές οι πόρτες μας, αλλά να δουλεύουν οι... "μεντεσέδες"

Οι πόρτες της ΕΕ είναι ανοιχτές για την Τουρκία, αρκεί να δουλεύουν οι μεντεσέδες, σημειώνει σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

"Οι μεντεσέδες είναι η μεταρρύθμιση, το κράτος δικαίου και η δημοκρατία. Αν πάρουμε αυτό το κομμάτι, μαζί με όλα όσα βρίσκονται στο τραπέζι για την προενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η πόρτα θα παραμείνει ανοικτή", διευκρίνισε.

Ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας της Τουρκίας και της ΕΕ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας καθώς και της μετανάστευσης, των πληροφοριών, του εμπορίου, των μεταφορών και της ενέργειας. "Το πρόσφατα ανακοινωθέν πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης είναι επίσης ένα θετικό βήμα", πρόσθεσε.

Σχετικά με την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας, εν μέσω τουρκικών εκκλήσεων για τον εκσυγχρονισμό της, ο Μ. Σχοινάς δήλωσε ότι η ΕΕ θα εκπληρώσει το δικό της κομμάτι της συμφωνίας.

Σχετικά με την απελευθέρωση των θεωρήσεων, ο Μ. Σχοινάς δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει πρώτα να εκπληρώσει τα σχετικά προαπαιτούμενα. "Είμαι αισιόδοξος γιατί οι επαφές και ο διάλογος μεταξύ των αρχών συνεχίζονται, αλλά δεν έχουμε φτάσει στο τελικό σημείο ακόμη", είπε.

Η Τουρκία "που ανοίγει τις πόρτες της σε 3,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες είναι η χώρα που φιλοξενεί τους περισσότερους πρόσφυγες (στον κόσμο), με αποτέλεσμα να έχει καταφέρει ένα μεγάλο επίτευγμα στα μάτια των αρχών της ΕΕ", σημείωσε ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος. Δήλωσε μάλιστα ότι η Ευρώπη κάνει το μερίδιό της καταβάλλοντας τα 3 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία.

"Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η εισροή προσφύγων στην περιοχή του Αιγαίου μειώθηκε κατά 90%". Τέλος, υπογραμμίζοντας τη σημασία της Τουρκίας, ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος δήλωσε ότι η ΕΕ συνδέεται γεωγραφικά και ιστορικά με την Τουρκία. "Θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε σχέσεις με τον τουρκικό λαό και την Τουρκία", πρόσθεσε.

Μενέντεζ: Δεν θα δεχθούμε την τουρκική επιθετικότητα στην Ανατ. Μεσόγειο

"Καταστήσαμε σαφές ότι δεν θα δεχθούμε πλέον την επιθετικότητα της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου", τόνισε στην κυπριακή εφημερίδα "Φιλελεύθερος" ο δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, από το Νιου Τζέρσεϊ, ο οποίος εισήγαγε και το νομοσχέδιο-μαμούθ για την Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο καλύπτει όλες τις ανησυχίες της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ.

Ο γερουσιαστής, που είναι επικεφαλής της δημοκρατικής ομάδας στην πανίσχυρη Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων, υπογράμμισε το ενδιαφέρον και την υποστήριξή του για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Τόνισε ακόμα ότι οι Αμερικανοί "πρέπει να κάνουμε περισσότερα - πρέπει να αυξήσουμε την υποστήριξη που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ" και να άρουμε το εμπάργκο όπλων εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πηγή:capital.gr