Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
20/01/2020 14:09
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δυνάμεις Χαφτάρ: Οι Σύροι του Ερντογάν άνοιξαν πυρ στην Τρίπολη, απαντάμε με πλήρη ισχύ πυρός

Για παραβίαση της εκεχειρίας στην πρωτεύουσα της Λιβύης Τρίπολη από τους Σύρους πολιτοφύλακες που έχει αποστείλει εκεί η κυβέρνηση του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν κάνει λόγο ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο Twitter.

[email protected]

#GNA #Syrian militias have opened fire in a direct violation of the ceasefire, #LNA forces are responding with full force in Ain-Zara #Tripoli.


Σύμφωνα με τον στρατό που ελέγχει το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του λιβυκού εδάφους, οι Σύροι άνοιξαν πυρ στη συνοικία Άιν Ζάρα της Τρίτπολης και οι δυνάμεις του LNA απαντούν με πλήρη ισχύ πυρός.

Η ανάρτηση έγινε το πρωί, λίγες ώρες μετά τη λήξη της διεθνούς Διάσκεψης του Βερολίνου για την ειρήνευση στη Λιβύη, κατά την οποία εκπρόσωποι της Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης (GNA) και του LNA δεν μπόρεσαν καν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν, μολονότι ήταν παρόντες στη γερμανική πρωτεύουσα.

Συριακό Παρατηρητήριο: Περίπου 2.400 Σύροι μαχητές βρίσκονται στη Λιβύη

Περίπου 2.400 Σύροι μαχητές υποστηριζόμενοι από την Τουρκία βρίσκονται πλέον στο έδαφος της Λιβύης ενώ εκπαιδεύονται κι άλλοι ενόψει της αποστολής τους, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Τουρκία, που υποστηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) που εδρεύει στην Τρίπολη, σκοπεύει να αναπτύξει περίπου 6.000 Σύρους στη Λιβύη, πρόσθεσε η μη κυβερνητική οργάνωση η οποία εδρεύει στο Λονδίνο και η οποία επικαλείται πληροφορίες που της έδωσαν ακτιβιστές.

"Σχεδόν 2.400 μαχητές έχουν ήδη μεταφερθεί στην Τρίπολη, ενώ άλλοι σχεδόν 1.700 νεοσύλλεκτοι έφθασαν στην Τουρκία για να εκπαιδευτούν", ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, χωρίς να διευκρινίσει πότε.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι Σύροι οι οποίοι στρατολογήθηκαν προέρχονται από την περιοχή Αφρίν, στη βορειοδυτική Συρία.

Στη Λιβύη βασιλεύει το χάος μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Η GNA του πρωθυπουργού Φάγεζ Αλ Σάρατζ μάχεται για την εξουσία με μια παράλληλη κυβέρνηση που υποστηρίζει ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης.

Ο Χαφτάρ και ο αυτοαποκαλούμενος LNA υποστηρίζονται από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρωσία.

Στις αρχές Ιανουαρίου η Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας ενέκρινε την ανάπτυξη για ένα έτος των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων στη Λιβύη προς υποστήριξη της GNA. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι ο τουρκικός στρατός άρχισε να αναπτύσσει δυνάμεις μερικές ημέρες αργότερα.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Al Monitor, μέχρι σήμερα η Άγκυρα έχει αναπτύξει περίπου 80 στελέχη των ένοπλων δυνάμεών της στη λιβυκή επικράτεια που έχουν αναλάβει καθήκοντα συντονισμού και εκπαιδεύουν δυνάμεις πιστές στα στρατεύματα της κυβέρνησης στην Τρίπολη.

Χθες Κυριακή, στην ειρηνευτική διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη η διεθνής κοινότητα συμφώνησε να γίνουν προσπάθειες για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη χώρα της βόρειας Αφρικής, συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού της στρατιωτικής υποστήριξης στις αντιμαχόμενης πλευρές.

Πηγή: capital.gr