Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
05/07/2021 22:12
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Διγλωσσία Σκοπίων: Άλλα λέει ο Ζάεφ στην Αθήνα, άλλα λέει το υπουργείο Εξωτερικών του στην UEFA

Η Αθήνα, παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις της περί της ανάγκης πιστής εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, έχει αφήσει παντελώς ανεξέλεγκτα τα Σκόπια

Ξεπερνάει τα όρια της κουτοπονηριάς η διγλωσσία της ηγεσίας Ζάεφ. Άλλα λέγει προς εσωτερική κατανάλωση, άλλα όταν απευθύνεται στην Αθήνα, και άλλα προς τους διεθνείς Οργανισμούς.

Έτσι, συντίθεται η εικόνα ότι η Αθήνα, παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις της περί της ανάγκης πιστής εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, έχει αφήσει παντελώς ανεξέλεγκτα τα Σκόπια. Εξάλλου, σε όλες τις διεθνείς συμφωνίες, ιδιαίτερα δύσκολο κομμάτι τους είναι η εφαρμογή τους.

Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί η διαμαρτυρία του υπουργείου Εξωτερικών της βόρειας γείτονος προς την UEFA, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, ΜΙΑ, επειδή στον ιστότοπό της «παρουσιάζονται ο πρόεδρος της FFM (σ.σ. ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας), Muhamed Sejdini, και ο γενικός γραμματέας της, Filip Popovski, ως "βορειομακεδόνες"».

Σύμφωνα με το ΜΙΑ, το υπουργείο Εξωτερικών φέρεται να ανακοίνωσε ότι «μεριμνά για την ορθή χρήση του ονόματος του κράτους, της ιθαγένειας και της εθνικής καταγωγής των πολιτών της Μακεδονίας (!). Όπως έχουμε αντιδράσει καταλλήλως σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ, σε κράτη, κ.λ.π., που καταχρώνται κάποιον από αυτούς τους όρους, έτσι αντιδράσαμε και στην UEFA, απαιτώντας την ορθή χρήση τους σύμφωνα με το Σύνταγμα και την ταυτότητα της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη».

Παρά ταύτα, μόλις προ ημερών ο Ζ. Ζάεφ είχε παραδεχτεί το «φάουλ» για την εμφάνιση της Εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας στο Euro και δήλωσε ότι θα το διορθώσει.

Χτες, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, Real, είπε πως «είναι προς το συμφέρον της Βόρειας Μακεδονίας να έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα, όπως ισχύει βεβαίως και το αντίστροφο. Αυτό υπαγορεύουν οι γεωπολιτικές συνθήκες της περιοχής και αυτό πρέπει να αποτελεί κοινό στόχο και των δύο χωρών».

Και πρόσθεσε: «Υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας με τη γνωστή αιρεσιμότητα και προσβλέπουμε στη σύγκληση της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης με την Ε.Ε. Όμως, θεμελιώδες κριτήριο για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι η τήρηση του γράμματος και του πνεύματος της Συμφωνίας των Πρεσπών και η προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας».

Επιπλέον, το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SDSM), σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας, ΜΙΑ, δήλωσε ότι θα αποδεχθεί το σχέδιο ψηφίσματος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εθνικιστικού, VMRO-DPMNE σχετικά με τη γλώσσα και την ταυτότητα.

«Ολα τα ψέματα που έχουν ειπωθεί από το VMRO-DPMNE περί εθνικής προδοσίας, έκθεσης σε κίνδυνο της μακεδονικής (!) μας γλώσσας και ταυτότητας αποκαλύπτονται», είπε ο βουλευτής του SDSM, Κώστα Κωσταντίνοφ. «Για μια ακόμα φορά στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα ότι η μακεδονική (!) ταυτότητα και γλώσσα είναι θέματα που έχουν κλείσει απολύτως και αυτό πρέπει να καταστεί σαφές σε όλους».

Πηγή: lawandorder.gr