Διφορούμενη στάση της Ρωσίας απέναντι στο αμερικανικό δημοσίευμα για «μεγάλη Τουρκία»
15/02/2021 14:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Διφορούμενη στάση της Ρωσίας απέναντι στο αμερικανικό δημοσίευμα για «μεγάλη Τουρκία»

Η Ρωσία συνεργάζεται με την Τουρκία, την ίδια στιγμή όμως εξοντώνει τουρκικές οργανώσεις

Ο κατάπτυστος χάρτης που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Stratfor δεν συνιστά απειλή μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ρωσία. Καθώς πολλά ρωσικά εδάφη φαίνεται εντός 30 χρονών να παίρνουν στην τουρκική επιρροή.

«Αν θέλουν να δοκιμάσουν τη δύναμη του ρωσικού πνεύματος και των όπλων μας, ας δοκιμάσουν», δήλωσε ο Πρώτος Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Κρατικής Δούμας, Αντρέι Κράσοφ. Αυτή ήταν και η μοναδική επίσημη αντίδραση της Ρωσίας

Η Ρωσία πάντως επιμένει να αντιμετωπίζει τις προβλέψεις του Friedman, αυτός είναι ο άνθρωπος που σχεδίασε και δημοσίευσε τον χάρτη, ως γραφικές και ανάξιες λόγου. Από την άλλη η σχέση του Πούτιν με τον Ερντογάν είναι εξαιρετικά στενή και κάποιοι πιστεύουν ότι ο Πούτιν ελέγχει πλήρως τον Ερντογάν ως απόρροια των συμφωνιών δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν συνάψει οι δύο χώρες. Με απλά λόγια, κάποιοι πιστεύουν ότι ο Ερντογάν είναι δέσμιος του Πούτιν ακριβώς επειδή έχει αποκομίσει προσωπικά οφέλη από τις αγορές δισεκατομμυρίων που έχει πραγματοποιήσει από την Ρωσία.

Εάν λοιπόν όντως υπάρχει κάποια δόση αλήθειας σε αυτούς τους ισχυρισμούς, ο πρώτος που θα αγωνιστεί για την παραμονή του Ερντογάν στην ηγεσία της Τουρκίας, είναι ο ίδιος ο Πούτιν. Ακόμα και αν αυτό ενοχλεί την συντριπτική πλειοψηφία των ρώσων πολιτών που εξακολουθούν να βλέπουν την Τουρκία σαν απειλή, παρότι οι σχέσεις των ηγετών των δύο χωρών είναι άριστες.

Διφορούμενη στάση της Ρωσίας απέναντι στο αμερικανικό δημοσίευμα για «μεγάλη Τουρκία» 396643 photo

Και όμως η Ρωσία ανησυχεί

Μπορεί το Κρεμλίνο να αποδομεί τους ισχυρισμούς του Stratfor και του Φρίντμαν, θεωρώντας τους γραφικούς και «σενάρια επιστημονικής φαντασίας», η πραγματικότητα όμως είναι κάπως διαφορετική. Και αυτό φαίνεται από την εμπλοκή της υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας της Ρωσίας, η οποία αποτελεί μία αναβαθμισμένη εκδοχή της KGB, και τον ανελέητο πόλεμο που έχει εξαπολύσει κατά στόχων τουρκικού ενδιαφέροντος.

Ενώ λοιπόν φαινομενικά οι σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας μοιάζουν ειδυλλιακές, οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες κυριολεκτικά εξοντώνουν τουρκικές οργανώσεις, ειδικά στην Κριμαία αλλά και σε ολόκληρη την ρωσική επικράτεια. Μιλάμε για θύλακες πιθανής τρομοκρατίας η οποία εξαφανίζονται μυστηριωδώς μέσα σε μια νύχτα και την Τουρκία να μην βγάζει άχνα! Ειδικά στην Κριμαία ενώ πριν από λίγα χρόνια η τουρκική παρουσία ήταν έντονη, υπήρχε μεγάλη κινητικότητα που την χρησιμοποιούσε η δύση αναφορικά με τα δικαιώματα των Τατάρων, κινητικότητα που είχε την υποστήριξη και του επίσημου τουρκικού κράτους, αυτό σταμάτησε μεθοδικά και αθόρυβα.

Με απλά λόγια, όσο υπάρχει ο Ερντογάν στην Τουρκία, η Ρωσία όχι μόνο δεν ανησυχεί, αλλά προβαίνει και σε εσωτερικό ξεκαθάρισμα χωρίς να έχει καμία αντίδραση από το επίσημο τουρκικό κράτος. Γι’ αυτό και η υποτονική αντίδραση στον αμερικανικό χάρτη που δείχνει ρωσικά εδάφη να καταλαμβάνονται από την Τουρκία.

Πηγή: newsbreak.gr