Die Welt:«Υποκριτική η στάση Ερντογάν»
04/03/2021 15:45
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Die Welt:«Υποκριτική η στάση Ερντογάν»

Ο γερμανικός Τύπος για τους λόγους που ώθησαν τον πρόεδρο Ερντογάν στα σχέδια ενίσχυσης του κράτους δικαίου και την απόφαση παράτασης του λοκντάουν στη Γερμανία.

«Άξαφνα ο πρόεδρος Ερντογάν εμφανίζεται ως εγγυητής των ελευθεριών. Πίσω όμως από τo "πλαίσιο μεταρρυθμίσεων" στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δικαιοσύνης υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο. Η Ευρώπη δεν πρέπει να πέσει στη παγίδα», γράφει η Die Welt με τίτλο «Υποκριτική η στάση Ερντογάν». Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει: «Ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι δρομολογεί διετές σχέδιο για την ενίσχυση του κράτους δικαίου και της ελευθερίας της άποψης. Ο τούρκος πρόεδρος ως αγωνιστής υπέρ των ελευθεριών; Ένας αυταρχικός ηγέτης επιστρέφει στο δρόμο της δημοκρατίας; Το πιθανότερο είναι πως ο Ταγίπ Ερντογάν υποκρίνεται».

Ποιοι είναι ωστόσο οι λόγοι που ωθούν τον τούρκο πρόεδρο σε αυτό το βήμα, διερωτάται η εφημερίδα: «Πρώτον: Σε τρεις εβδομάδες οι ευρωπαίοι ηγέτες θα ασχοληθούν και πάλι με τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Και ο Ερντογάν ενδιαφέρεται για την βελτίωση του κλίματος πριν τη σύνοδο. Από τα τέλη του 2020 προσπαθεί να προσεγγίσει και πάλι τους Ευρωπαίους. Ακόμα και με την Αθήνα βρίσκεται σε διάλογο. Μόλις μερικούς μήνες νωρίτερα η ελληνοτουρκική διένεξη παραλίγο να οδηγούσε σε στρατιωτική σύρραξη. Κάτι τέτοιο όμως θα προκαλούσε σκληρές οικονομικές κυρώσεις από ευρωπαϊκής πλευράς, οι οποίες δεν θα συνέφεραν σε καμία περίπτωση τον Ταγίπ Ερντογάν. .

Εντείνεται η δυσαρέσκεια του τουρκικού πληθυσμού

Δεύτερον: Ο Ταγίπ Ερντογάν συνειδητοποιεί πλέον σε πόσο άσχημη κατάσταση βρίσκεται η τουρκική οικονομία. Και δεν είναι μόνο η πανδημία. Εδώ και καιρό η τουρκική λίρα πηγαίνει από υποτίμηση σε υποτίμηση γεγονός που οφείλεται στην εμμονή του τούρκου προέδρου σε μια πολιτική χαμηλών επιτοκίων.

Τρίτον: Όσο η οικονομία πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, τόσο εντείνεται η δυσαρέσκεια του τουρκικού πληθυσμού. Εδώ και καιρό το κυβερνών ΑΚΡ βρίσκεται σε κρίση. Το 2019 έχασε στις αυτοδιοκητικές τους κορυφαίους δήμους της χώρας Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη. Επιπλέον δύο παλιοί πολιτικοί συνοδοιπόροι του προέδρου, ο Αλί Μπαμπατσάν και ο Αχμέντ Νταβούτογλου προχώρησαν στην ίδρυση δικών τους κομμάτων. Και σαν μην έφθαναν αυτά, με πρόεδρο των ΗΠΑ τον Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος Ερντογάν ανησυχεί, δικαίως, πως η εποχή που έκανε ότι ήθελε έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Από τη πλευρά τους οι Ευρωπαίοι καλά θα κάνουν να μην πέσουν στη παγίδα του Ερντογάν. Κι ας είναι σημαντικές για την ΕΕ στενές σχέσεις στην πολιτική ασφαλείας. Όχι όμως με κάθε τίμημα. Η συνεργασία πρέπει να βασίζεται σε κοινές αξίες και όχι μόνο σε μια πολιτική συμβολισμών».

Γερμανία: Στα αζήτητα τα εμβόλια της AstraZeneca

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει τις χθεσινοβραδινές διαβουλεύσεις της καγκελαρίου και των πρωθυπουργών των κρατιδιών για την παράταση του λοκντάουν μέχρι τις 28 Μαρτίου και τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων: «Άγκελα Μέρκελ και τοπικοί πρωθυπουργοί όφειλαν να βρουν τρόπο αντίδρασης στην πίεση της κοινής γνώμης. Και αυτό επειδή φέρουν ευθύνη για την πορεία της διαδικασίας εμβολιασμού, η οποία δεν καθυστερεί μόνο λόγω έλλειψης εμβολίων, αλλά και λόγω του ότι πολλοί πολίτες δεν θέλουν να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca. Επιπλέον Μέρκελ και πρωθυπουργοί ανακάλυψαν εκ των υστέρων την ύπαρξη και τη χρησιμότητα των μαζικών τεστ κορωνοϊού».

Από τη πλευρά της η Berliner Morgenpost ζητά να επιταχυνθεί επιτέλους η διαδικασία εμβολιασμών στη Γερμανία: «Εδώ και μήνες ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τοπικές κυβερνήσεις πηγαίνουν από αποτυχία σε αποτυχία. Είναι ντροπιαστική η κατάσταση που επικρατεί στο μέτωπο των εμβολισμών. Μόνο στο Βερολίνο παραμένουν ανεκμετάλλευτες 40.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca. Κανείς δεν είναι σε θέση να κατανοήσει γιατί χρειάζονται τώρα, ειδικά προγράμματα στο Βερολίνο και το Βρανδεμβούργο για να ξεκινήσει από τον Απρίλιο ο εμβολιασμός και στα ιατρεία την ώρα που υπολειτουργούν τα κέντρα εμβολιασμού».

Πηγή: dw.com