Die Welt: H Μέρκελ επιστρέφει στο Βερολίνο τριπλά ταπεινωμένη
03/07/2019 15:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Die Welt: H Μέρκελ επιστρέφει στο Βερολίνο τριπλά ταπεινωμένη

«Τιμητικό δεν ήταν σίγουρα το μακρύ Σαββατοκύριακο των Βρυξελλών της κ. Μέρκελ, αν δει κανείς τον τρόπο με τον οποίο την αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί της του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) από τα άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD). Μέρκελ η στριμωγμένη, αυτός ο χαρακτηρισμός ταιριάζει καλύτερα» σχολιάζει η συντηρητική εφημερίδα «Die Welt».

Ειδικότερα, γράφει η εφημερίδα:

«Μα μοιάζει έτσι μια επιτυχία, μοιάζει έτσι το μέλλον; Είναι σα να κατακρημνίζεται ολόκληρη η ευρωπαϊκή ορειβατική ομάδα και όταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες πιάνονται από ένα δεντράκι με το όνομα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τότε το SPD αφήνει από το χέρι του την καγκελάριο. Η κ. Μέρκελ έπρεπε να σκαρφαλώσει με κόπο και εκεί να απόσχει της ψήφου για την υποψήφιό της, για το προσωπικό τους, για την πράξη σωτηρίας του πνεύματος της Ευρώπης, έτσι το βλέπει η ίδια.

Η πρώτη Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, 60 χρόνια μετά την υπογραφή των Ευρωπαϊκών Συνθηκών και επιπλέον από τη Γερμανία, είναι βέβαια κάτι. Η εφαρμογή της αρχής του επικεφαλής υποψήφιου (Spitzenkandidatenprinzip), με τον μεγάλο ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πλήρωση της υψηλότερης θέσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δυστυχώς δεν ήταν αυτή τη φορά εφικτή. Την επόμενη φορά ίσως.

Επιπροσθέτως, ο σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σουλτς είχε εφεύρει την αρχή του επικεφαλής υποψηφίου στις εκλογές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και τώρα η Μέρκελ την πετά απλώς στο κάδο των αχρήστων. Έτσι το βλέπει προφανώς αυτός και μαζί του η ηγεσία του κόμματός του. Η γερμανική κυβέρνηση είναι διασπασμένη στα μάτια ολόκληρου του κόσμου, έπειτα από τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές εκλογές των τελευταίων ετών. Διότι, η αρνητική στάση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας είναι μια de facto ρήξη στον κυβερνητικό συνασπισμό, έστω και αν ακόμη δεν έχει γίνει επίσημα. Η κ. Μέρκελ είχε πει, όταν παραιτήθηκε από προέδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) τον Οκτώβριο, ότι ήταν "διατεθειμένη" να παραμείνει μέχρι το 2021 καγκελάριος, είχε όμως κατά νου "να ασκήσει το αξίωμά της με αξιοπρέπεια και να φύγει με αξιοπρέπεια".

Τιμητικό δεν ήταν σίγουρα το μακρύ Σαββατοκύριακο των Βρυξελλών για την κ. Μέρκελ, εάν δει κανείς πως την αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί της στο ΕΛΚ, οι ηγέτες άλλων κρατών της Ε.Ε. και τώρα το SPD. Η Μέρκελ η στριμωγμένη, αυτός ο χαρακτηρισμός της ταιριάζει καλύτερα. Η καγκελάριος συνέβαλε η ίδια για την κατάσταση αυτή. Αυτός είναι τελικά ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται κάποιος ο οποίος προαναγγέλλει μετά από 14 χρόνια στην εξουσία την παραίτησή του και στη συνέχεια δεν την ολοκληρώνει».

Κλυδωνισμούς στην κυβέρνηση Μέρκελ προκαλεί ο διορισμός της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκαλεί νέα προβλήματα στον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό της Αγγελα Μέρκελ, καθώς η υπουργός Αμυνας θεωρείται από τους σοσιαλδημοκράτες ακατάλληλη για την θέση, αλλά και η υποψηφιότητά της παράνομη.

Χθες το βράδυ, η καγκελάριος εμφανίσθηκε ανακουφισμένη και ικανοποιημένη από τον διορισμό, καρπό εντατικών διαβουλεύσεων, της στενής της συνεργάτη που κάποτε εμφανιζόταν και «δελφίνος» της.

Ομως, στην Γερμανία, στους κόλπους του μεγάλου συνασπισμού, που συγκροτήθηκε με πολλή προσπάθεια το 2018, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν περνά.

«Οι διαφωνίες στους κόλπους του "μεγάλου συνασπισμού" αντικαθιστούν τις διαφωνίες εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος», διαφωνίες που εμφανίσθηκαν τις τελευταίες ημέρες των εντατικών διαπραγματεύσεων για την πλήρωση των διευθυντικών θέσεων της ΕΕ, σύμφωνα με την Sudddeutsche Zeitung.

Κατ΄αρχάς, σε αμφισβήτηση τίθεται η διαδικασία διορισμού της φον ντερ Λάιεν, η οποία δεν ήταν υποψήφια στις ευρωεκλογές, που κρίνεται «όχι πολύ δημοκρατική».

Η Μέρκελ και οι ευρωπαίοι εταίροι της «ακύρωσαν τις ευρωεκλογές. Λίγη σημασία έχει ποιος νίκησε, οι πατρόνοι κάνουν την δουλίτσα τους στη γωνία», γράφει η Bild.

Οι πιο οργισμένοι είναι οι σοσιαλδημοκράτες, οι κυβερνητικοί εταίροι της Αγγελα Μέρκελ, η οποία αναγκάσθηκε να απόσχει στην ψηφοφορία των ευρωπαίων ηγετών για την επιλογή της φον ντε Λάιεν.

Την ώρα που βρίσκονται σε πτώση στις δημοσκοπήσεις και έχουν υποστεί ήττα στις ευρωεκλογές, οι σοσιαλδημοκράτες ονειρεύτηκαν για λίγες ημέρες να δουν στο πόστο του προέδρου της Κομισιόν έναν δικό τους, τον ολλανδό σοσιαλδημοκράτη Φρανς Τίμερμανς.

Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς εξεπλάγη από την επιλογή της «πλέον αδύναμης υπουργού» της γερμανικής κυβέρνησης για να αναλάβει την προεδρία της Κομισιόν.

Για τον πρώην ηγέτη του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αυτή η «πρωτοφανής πολιτική απάτη» θα έπρεπε να συνιστά λόγο διάλυσης του κυβερνητικού συνασπισμού, ο οποίος συγκροτήθηκε , κατά την γνώμη του, με βάση την υπόσχεση να γίνει η Ευρώπη περισσότερο δημοκρατική.

Οι ίδιοι τόνοι κυριαρχούν και από την πλευρά της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) που είδε τον δικό της άνθρωπο, τον spitzenkandidat Μάνφρεντ Βέμπερ, να απορρίπτεται πρώτα από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και στην συνέχεια να εγκαταλείπεται και από την ίδια την Αγγελα Μέρκελ.

Με τον διορισμό της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «είναι κρίμα που η δημοκρατία έχασε και κέρδισε το παρασκήνιο», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF ο επικεφαλής της CSU Μάρκους Ζέντερ.

«Εάν γίνουν δεκτοί οι διορισμοί, η δημοκρατική διαδικασία της Ευρώπη θα βρίσκεται για τα καλά σε κώμα», πρόσθεσε.

Αλλά, και η ίδια η εικόνα της φον ντερ Λάιεν ως επικεφαλής του στρατηγικής σημασίας υπουργείου Αμυνας, αν και θετική στο εξωτερικό, είναι αρνητική στην Γερμανία.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εθεωρείτο μέχρι το 2013 εν δυνάμει διάδοχος της Μέρκελ, αλλά στην συνέχεια η δημοτικότητά της καταβαραθρώθηκε.

Συνέβαλε στην αύξηση της συμμετοχή της χώρας της σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό, κυρίως στο Μαλί, γεγονός που της εξασφάλισε τον έπαινο των εταίρων της Γερμανίας, όπως η Γαλλία. Ομως, ο εξοπλισμός των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων παραμένει απαρχαιωμένος. Πρόσφατα, ο στρατός θρήνησε τον θάνατο ενός πιλότου στην σύγκρουση δύο καταδιωκτικών και στην συνέχεια ακόμη ενός στην συντριβή ελικοπτέρου. Το πέρασμά της από το υπουργείο Αμυνας κηλιδώθηκε από οικονομικές υποθέσεις, όπως η δαπανηρή πρόσληψη εξωτερικών συμβούλων χωρίς διαγωνισμό και η χρηματοδότηση δαπανηρών προγραμμάτων.

Ο ξένος Τύπος για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

«Καθώς ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην παγκόσμια σκηνή ενισχύεται, η πολιτική της κατακερματίζεται με τα μικρότερα, πιο ιδεολογικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των λαϊκιστών και των εθνικιστών, να κερδίζουν έδαφος την ώρα που τα παραδοσιακά, κεντρώα κόμματα αποδυναμώνονται», γράφουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης. «Οι ηγέτες της ΕΕ απάντησαν σε αυτές τις εξελίξεις επιλέγοντας πολιτικούς ισχυρής συναίνεσης για να ηγηθούν των κορυφαίων αξιωμάτων της ΕΕ. Αναφορικά με τη νέα επικεφαλής της Κομισιόν, τη Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν , οι ΝΥΤ σχολιάζουν ότι αναμένεται να προωθήσει μεγαλύτερη ένωση, προκαλώντας πονοκέφαλο σε χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία. Το έργο της για περισσότερο ενωμένη Ευρώπη μπορεί να αποδειχθεί πολύ δύσκολο να επιτευχθεί σε μία περίοδο που ένα μέρος της Ένωσης επιθυμεί ανάσχεση της όποιας περαιτέρω ενοποίησης.

Αναφορικά με την Κριστίν Λαγκάρντ, οι NYT αναφέρονται στην έως τώρα δυναμική καριέρα της, επισημαίνοντας ότι είναι σκληρή και ενεργητική στις διαπραγματεύσεις, στοιχεία που θα της χρησιμεύσουν στον συντονισμό της νομισματικής πολιτικής και στη λήψη σημαντικών αποφάσεων για την ευρωζώνη.

Ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, νυν πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ θεωρείται αποτελεσματικός στις συναινετικές διαδικασίες, χρησιμοποιεί διπλωματική γλώσσα και δίνει χώρο στους συμβιβασμούς. Η θέση του επικεφαλής της διεθνούς διπλωματίας, αν και δεν θεωρείται τόσο ιδιαίτερη όσο οι υπόλοιπες, έχει ενισχύσει τη σημασία της σε μία περίοδο που η συμφωνία με το Ιράν έχει ιδιαιτέρως κλονιστεί.

Ο Ισπανός Ζοζέπ Μπορέλ διαθέτει υψηλά ευρωπαϊκά διαπιστευτήρια αλλά έχει εμπλακεί σε σημαντικές υποθέσεις διαφθοράς στη χώρα, γράφουν ακόμη οι Τάιμς της Νέας Υόρκης.

SZ : Παραμένει αβέβαιο εάν η φον ντερ Λαιεν θα συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρότειναν την Γερμανίδα Υπουργό Άμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το αξίωμα της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το βράδυ της Τρίτης, γράφει η γερμανική Sueddeutsche Zeitung. Η απόφαση ελήφθη έπειτα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων κατά τη διάρκεια ειδικής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προέβαλε αντίσταση κατά αυτής της πρότασης. Παραμένει αβέβαιο εάν η φον ντερ Λάιεν θα συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία εκεί. Οι βουλευτές θα πρέπει να ψηφίσουν επίσης την προσωπικότητα. Ακόμα και εντός της γερμανικής κυβέρνησης, υπάρχει διαφωνία σχετικά με την επιλογή της φον ντερ Λάιεν . Η Γερμανία χρειάστηκε να απέχει από την ψηφοφορία στις Βρυξέλλες. Ο λόγος είναι οι σημαντικές αμφιβολίες για την επιλογή της φον ντερ Λάιεν, τις οποίες προέβαλε ο κυβερνητικός εταίρος, το SPD. «Το ότι δεν αναδείχθηκε κανείς από τους Spitzenkandidaten, αλλά αντίθετα κάποιος ο οποίος δεν ήταν καν υποψήφιος, δεν μπορεί να πείσει», δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του SPD. Η φον ντερ Λάιεν θα μπορούσε να γίνει η πρώτη γυναίκα στην κορυφή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μετά τη διαμάχη που διήρκησε εβδομάδες, το γεγονός ότι προτάθηκε αποτέλεσε έκπληξη. Μαζί με την φον ντερ Λάιεν, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων πρότειναν τον Βέλγο Πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ ως Πρόεδρο του Συμβουλίου και τον Ισπανό Υπουργό Εξωτερικών Ζοζέπ Μπορέλ ως Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική. Νέα Πρόεδρος της ΕΚΤ θα είναι η Πρόεδρος του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ . Ένας σοσιαλδημοκράτης θα γίνει Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για 2,5 χρόνια. Στο δεύτερο μισό της βουλευτικής περιόδου, θα μπορούσε να αναλάβει αυτή τη θέση ο πρόεδρος του ΕΛΚ Βέμπερ. Από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ακούστηκαν άκρως επικριτικές φωνές. Η συμφωνία είναι «πολύ απογοητευτική», δήλωσε η πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Ιράτχε Γκαρθία . Οι Σοσιαλδημοκράτες θέλουν να διατηρηθεί η αρχή του «Spitzenkandidat». Επίσης, οι Ευρωπαίοι Πράσινοι απορρίπτουν τη συμφωνία. Εάν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν ψηφίσει την φον ντερ Λάιεν , το Συμβούλιο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων θα πρέπει να υποβάλλει μια νέα πρόταση.

Euractiv: Η φον ντερ Λάιεν αναδείχθηκε απροσδόκητα νικήτρια στην κούρσα διαδοχής

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε τελικά χθες να συνασπιστεί υπό την Γερμανίδα υπουργό Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η οποία θα αναλάβει την προεδρία της Κομισιόν, γράφει η ιστοσελίδα Euractiv και προσθέτει: «Η συμφωνία ωστόσο δημιουργεί πιθανόν σοβαρό πρόβλημα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο ενδέχεται να μην επικυρώσει τον διορισμό της. Η φον ντερ Λάιεν αναδείχθηκε απροσδόκητα νικήτρια στην κούρσα διαδοχής μετά τις μαραθώνιες συνομιλίες του Συμβουλίου και μετά την αποτυχία στήριξης μιας συμφωνίας η οποία περιλάμβανε εντελώς διαφορετικά ονόματα. Οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης όσον αφορά τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον επικεφαλής της ΕΚΤ και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής, θέσεις που πάνε αντιστοίχως στον Βέλγο Σαρλ Μισέλ, την Γαλλίδα Κριστίν Λαγκάρντ και τον Ισπανό Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, είπε στους δημοσιογράφους ότι η Γερμανία απείχε στην πραγματικότητα από την τελική συμφωνία, εξαιτίας προβλημάτων εντός του κυβερνητικού συνασπισμού. Οι σοσιαλιστές εταίροι της Μέρκελ αρνήθηκαν να εγκρίνουν την υποψηφιότητα της φον ντερ Λάιεν. Η υπουργός Άμυνας θα πάρει το βάπτισμα του πυρός στο Ερυωκοινοβούλιο, καθώς θα πρέπει να παλέψει για να διασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία προκειμένου να επικυρωθεί ο διορισμός της. Οι Πράσινοι έχουν ήδη απορρίψει τη συμφωνία του Συμβουλίου ενώ οι Σοσιαλιστές, που την αποκάλεσαν "απαράδεκτη", και οι Αριστεροί ενδέχεται να υιοθετήσουν απορριπτική στάση.

Η φον ντερ Λάιεν αποτελεί στη χώρα της αντικείμενο έρευνας σχετικά με συμβάσεις παροχής συμβουλευτικού έργου και οι ευρωβουλευτές είναι οργισμένοι επειδή το Συμβούλιο επέλεξε έναν υποψήφιο που δεν συμμετείχε καθόλου στις Ευρωπαϊκές εκλογές.

LeFigaro : Μία «φίλη των Γάλλων»

Για μία «φίλη των Γάλλων» και άνθρωπο που βρίσκεται πολύ κοντά στην Καγκελάριο Μέρκελ κάνει λόγο η γαλλική εφημερίδα Le Figaro,αναφερόμενη στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η γαλλική εφημερίδα, αναφερόμενη επίσης στην επιλογή της νυν επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για να ηγηθεί προσεχώς της ΕΚΤ, κάνει λόγο για «επιστροφή στις ευρωπαϊκές πηγές», επισημαίνοντας ωστόσο ότι, σε αντίθεση με τα ειωθότα, η Λαγκάρντ δεν έχει ποτέ διευθύνει κεντρική τράπεζα χώρας, όπως συνέβαινε με όλους τους επικεφαλής της ΕΚΤ τα τελευταία χρόνια. Θα είναι η πρώτη επικεφαλής της ΕΚΤ με ταγέρ. Μια αληθινή πρωτοπόρος και οι κύριοι της Φραγκφούρτης θα πρέπει να το συνηθίσουν.

Les Echos: Οι επιλογές των 28 για την άρση του αδιεξόδου φανερώνουν πως υπάρχει δυνατότητα ανάκαμψης

«Για την ΕΚΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ είναι μια απρόσμενη αλλά ελκυστική επιλογή για μια θέση που απαιτεί υψηλή ικανότητα λήψης αποφάσεων και φαντασία» γράφει η γαλλική Les Echos. Σύμφωνα με την εφημερίδα ,οι χώρες που ιστορικά βρίσκονται στην καρδιά της ΕΕ εμφανίζονται να βγαίνουν κερδισμένες από τη διαπραγμάτευση, ενώ και στο θέμα της ισότητας των δύο φύλων έγιναν σημαντικά βήματα. Παρά την επιλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το Βερολίνο έδωσε την εντύπωση ότι είναι αποδυναμωμένο και δεν αποτέλεσε το βασικό ρυθμιστικό παράγοντα, όπως είχε συμβεί το 2014. Αντιθέτως ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν εμφανίζεται να είναι ο κερδισμένος αυτής της διελκυστίνδας καθώς σε αυτόν αποδίδεται η πατρότητα της τελικής φόρμουλας που οδήγησε στην υπέρβαση του αδιεξόδου. Η επιλογή της Κριστίν Λαγκάρντ ήταν μια πρωτότυπη ιδέα που οριοθετεί εκ νέου το πεδίο. «Δεν είναι κεντρικός τραπεζίτης και δεν έχει τις αναγκαίες τεχνικές δεξιότητες, ορύονται ήδη οι σκεπτικιστές –που έλεγαν το ίδιο πράγμα και το 2011, όταν έφθανε στο ΔΝΤ διαδεχόμενη τον Ντομινίκ Στρος Καν . Είναι αλήθεια ότι είναι δικηγόρος. Και τι έγινε; Ο Γάλλος πρόεδρος εντυπωσιάστηκε από την εξαιρετική διαδρομή μίας προσωπικότητας που έχει ισχυρές απόψεις και μεγάλη εμπειρία».

Politico: Η άβολη αλήθεια για τη διάδοχο του Γιούνκερ, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Στην «άβολη αλήθεια για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν» αναφέρεται η ιστοσελίδα Politico υποστηρίζοντας ότι η γυναίκα-θαύμα υπουργός Αμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν που επελέγη για να διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν έχει σφοδρούς επικριτές στη χώρα της. Γεννημένη στις Βρυξέλλες και πολύγλωσση, μεγάλωσε επτά παιδιά παίρνοντας παραλλήλως πτυχίο στην ιατρική, πριν βάλει πλώρη για τις κορυφαίες θέσεις της γερμανικής πολιτικής, είναι ένα άνθρωπος που βρίσκεται πολύ κοντά στην Καγκελάριο Μέρκελ και στον πρώην υπουργό Οικονομικών και νυν πρόεδρο του Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Με την πρώτη ματιά, η καταδεκτική 60χρονη υπουργός με το χαμόγελο για την κάμερα μοιάζει να είναι η τέλεια επιλογή με την απαιτούμενη εμπειρία, την πολιτική γενεαλογία και την προσωπικότητα για να χειριστεί τη δυσκολότερη αποστολή της ΕΕ. Και όμως ένα βασανιστικό ερώτημα παραμένει: Μήπως είναι υπερβολικά καλό για να είναι αληθινό; Στη γερμανική πρωτεύουσα, η απάντηση είναι σαφής. «Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι η πιο αδύναμη υπουργός μας. Αυτό είναι, φαίνεται, αρκετό για να γίνει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», έγραψε στο Twitter χθες το βράδυ ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Αν και ο Σούλτς είναι σοσιαλδημοκράτης, την ανάλυσή του για τις επιδόσεις της υπουργού τη συμμερίζονται πολλοί από τους συναδέλφους του Χριστιανοδημοκράτες , αν και οι περισσότεροι είναι απρόθυμοι να την επικρίνουν δημοσίως. Αντ’ αυτού, επισημαίνουν την κατάσταση του γερμανικού στρατού. «Η κατάσταση του ομοσπονδιακού στρατού είναι καταστροφική», έγραψε την περασμένη εβδομάδα ο Ρούπερτ Σολτς , ο οποίος διετέλεσε υπουργός Άμυνας υπό τον Χέλμουτ Κολ , συμπληρώνοντας ότι «η συνολική αμυντική ικανότητα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας υποφέρει, κάτι που είναι απολύτως ανεύθυνο». Μεταξύ εχθρών και φίλων, η ηγεσία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο υπουργείο Άμυνας από το 2014 θεωρείται αποτυχημένη και παρόλο που η ίδια έχει αναγνωρίσει ότι έγιναν σφάλματα, έχει αγνοήσει το επανειλημμένο κάλεσμα της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί. Αν και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι ένας ελκυστικός ρήτορας και δημοφιλής στα γερμανικά talk-show, η αέναη αύρα σκανδάλων γύρω από την ίδια και το υπουργείο της μεταβάλλει επί τα χείρω την άποψη των ψηφοφόρων της. Η γυναίκα που ήταν κάποτε μία εκ των δημοφιλέστερων πολιτικών της Γερμανίας, την περασμένη χρονιά δεν ήταν καν μέσα στους 10 πιο δημοφιλείς. Αυτό είναι μόνο ένας λόγος για τον οποίο το κόμμα της θα είναι παραπάνω από ευτυχισμένο να τη δει να πηγαίνει στις Βρυξέλλες. Ένας άλλος λόγος είναι η αποχώρησή της από μια θέση-κλειδί στο υπουργικό συμβούλιο της Μέρκελ , η οποία, εάν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, θα καλυφθεί από τον Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ, τη διάδοχο της Μέρκελ στην ηγεσία του CDU το Δεκέμβριο. Η αναχώρηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα προσφέρει στην Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ την τέλεια ευκαιρία για να αποδείξει την αξία της σε μία σημαντική θέση, καταλήγει το Politico .

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ