Die Welt: Αμφιβολίες ότι θα υποστηριχτεί μέχρι τέλους από τους Χριστιανοδημοκράτες ο Μανφρεντ Βέμπερ για την προεδρία της Κομισιόν
14/05/2019 13:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Die Welt: Αμφιβολίες ότι θα υποστηριχτεί μέχρι τέλους από τους Χριστιανοδημοκράτες ο Μανφρεντ Βέμπερ για την προεδρία της Κομισιόν

«Ο Βαυαρός Xριστιανοκοινωνιστής (CSU) πολιτικός Μάνφρεντ Βέμπερ θέλει να γίνει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υποστηρίζεται σε αυτό από το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU). Θα τηρηθεί άραγε όμως η δέσμευση μετά τις ευρωεκλογές; Υπάρχουν εύλογες αμφιβολίες επ΄αυτού», γράφει σε άρθρο της η γερμανική συντηρητική εφημερίδα «Die Welt».

«Η επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπάουερ ανέλαβε η ίδια, σε συνέντευξη Τύπου χθες, Δευτέρα, να παρουσιάσει ένα είδος εκλογικού προγράμματος πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές. Τϊποτα το καινούριο δεν υπάρχει σε αυτό. Το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) εξακολουθεί να βαδίζει κατά μήκος του ίδιου μονοπατιού που διαμορφώνει την εκλογική του εκστρατεία: ευημερία, ασφάλεια, ειρήνη. Για όλα αυτά, η Ευρώπη είναι η εγγυήτρια. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να συνοψιστεί το περιεχόμενο.

Καινοφανής είναι όμως η αναφορά στις συζητήσεις των τελευταίων δύο εβδομάδων εντός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας: "Είναι λάθος να ξανασυζητήσουμε για τον καπιταλισμό και τον σοσιαλισμό. Γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες την καλύτερη εναλλακτική λύση: είναι η κοινωνική οικονομία της αγοράς”, αναφέρεται στο πρόγραμμα του CDU, αλλά η Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπάουερ έφτασε στην συνέντευξη Τύπου να θεωρήσει αναξιόπιστο το SPD, αφού η κορυφαία υποψήφια του για τις ευρωεκλογές Καταρίνα Μπάρλεϊ, περιγράφει την οικονομία ως εχθρό: Η "πολιτική της λογικής δεν είναι προφανώς η επικρατούσα άποψη στους Σοσιαλδημοκράτες”.

Όσον αφορά στον ίδιο τον επικεφαλής υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), στο οποίο ανήκει το CDU, αυτός έχει δημιουργήσει συζητήσεις οι οποίες δεν έχουν προκαλέσει μόνο τον ενθουσιασμό στο Βερολίνο. Ο Mάνφρεντ Βέμπερ (CSU) δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα τερματίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία, εάν αυτός γίνει Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το γεγονός ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις είναι ουσιαστικά νεκρές το βλέπουν επίσης τόσο στο CDU όσο και στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Διίστανται όμως οι απόψεις ως προς το εάν αυτό θα πρέπει να διακηρύσσεται επισήμως. Ειδικά η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ (CDU) φοβάται για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, της οποίας η υποφερτή λειτουργία εδώ και τρία χρόνια έχει εν μέρει συμβάλει στη μείωση της εισροής προσφύγων από την περιοχή αυτή.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ δήλωσε επίσης ότι ο αγωγός Nord Stream 2 είναι περιττός. Έτσι εξασφάλισε την υποστήριξη των χωρών της Βαλτικής και της Πολωνίας, όπου το σχέδιο έχει πολλούς αντιπάλους. Στο Βερολίνο και το Μόναχο, ωστόσο, εξακολουθούν να τάσσονται υπέρ του αγωγού, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Κεντρική Ευρώπη. Τόσο η κ. Μέρκελ όσο και ο πρόεδρος του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος (CSU), ο κ. Μάρκους Ζέντερ, επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στον Nord Stream 2 συνειδητά, σημειώνοντας απλώς ότι ο κ. Βέμπερ ως επικεφαλής υποψήφιος για ολόκληρη την Ευρώπη μπορεί βεβαίως να διαφοροποιείται.

«Ακόμα και η διαμάχη μεταξύ του Βέμπερ και του Ούγγρου Πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν έχει εκνευρίσει κάποιους στο CSU επειδή ξεπερνά όρια το γεγονός ότι ο κ. Ορμπάν θέτει τελεσίγραφα για την εκλογή του ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και απέτυχε πλήρως να αποσπάσει την συγκατάθεση του κόμματός του Fidesz», σημειώνει η Welt.

«Ειδικά ο επικεφαλής του CSU Αλεξάντερ Ντόμπριντ δείχνει για τις πράξεις του κ. Βέμπερ λίγη κατανόηση, διότι φοβάται ότι το ΕΛΚ και ο κ. Βέμπερ θα μπορούσαν να μεταβάλουν σε αντιπάλους ακόμη περισσότερα συντηρητικά ή δεξιά κόμματα άλλων χωρών. Την τελευταία σύγχιση προκάλεσε ο κ. Βέμπερ όταν είπε: “Πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ξαναρχίσει τις συνομιλίες με τους Ιρανούς φίλους μας, διότι δεν θέλουμε κανενός είδους κλιμάκωση". H κ. Κραμπ-Κάρενμπαουερ από την πλευρά της διακήρυξε ρητά τη Δευτέρα: "Οι άνθρωποι που ζουν στο Ιράν και υποφέρουν από την κατάσταση αξίζουν την υποστήριξή μας, κάτι που ασφαλώς δεν ισχύει για το σύστημα των μουλάδων. Για εμάς εξακολουθεί να ισχύει το ότι δεν αισθανόμαστε φίλοι με το ιρανικό καθεστώς".

Όλα αυτά, το καθένα ξεχωριστά, δεν αποτελούν λόγο για να αποσυρθεί η υποστήριξη από τον Μάνφρεντ Βέμπερ. Αλλά οι αποκλίσεις υπάρχουν - και θα μπορούσαν την κρίσιμη στιγμή να αποτελέσουν τον καθοριστικό παράγοντα ώστε να μην τάσσονται όλοι υπέρ του Βέμπερ μέχρι τέλους. Αυτή η στιγμή θα έλθει με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών στις 26 Μαΐου. Φυσικά όλοι, η κ. Κραμπ-Κάρενμπαουερ, ο κ. Ζέντερ, και η κ. Μέρκελ, εξακολουθούν να υποστηρίζουν τον κορυφαίο υποψήφιό τους.

Το CDU το υπογραμμίζει αυτό με το εκλογικό σύνθημα. "Οι Χριστιανοδημοκράτες, CDU και CSU, είναι ενωμένοι σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία. Με τον Mάνφρεντ Βέμπερ έχουμε για πρώτη φορά έναν κοινό κορυφαίο υποψήφιό τους". Και μετά την προεκλογική εκστρατεία; Στη συνέχεια, θα επικρατήσει ασφαλώς η με κόπο επιτευχθείσα συνοχή μεταξύ του CDU και του CSU παρά η προσπάθεια να επιβληθεί ο κ. Βέμπερ. Επιπλέον, τότε θα έχει έρθει η ώρα της κ. Μέρκελ, η οποία δεν έχει δείξει ποτέ ιδιαίτερο πάθος για την ιδέα ενός κορυφαίου Ευρωπαίου υποψηφίου. Τάχθηκε υπέρ του κ. Βέμπερ από υποχρέωση. Ναι μεν της αρέσει ο Βαυαρός πολιτικός, αλλά τέτοιου είδους προσωπικές συμπάθειες δεν παίζουν ποτέ σημαντικό ρόλο στην πολιτική της. Η κ. Μέρκελ βλέπει την συνολική εικόνα. Η ΕΕ πρέπει επίσης να βρει έναν Πρόεδρο, χρειάζεται έναν εκπρόσωπο για τις εξωτερικές υποθέσεις της, έναν Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, έναν επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Και βέβαια έναν επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Όλα αυτά πρέπει να τα ζυγίσει η κ. Μέρκελ, η οποία δεν θα κάνει αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση τον επιδιωκόμενο ρόλο του κ. Βέμπερ. Και το CSU σίγουρα δεν θα θέσει ως όρο τη θέση του Βέμπερ προκειμένου να υπάρχει εσωκομματική ειρήνη. Κανείς δεν θα αγωνιστεί για τον Βέμπερ, πιστεύουν ακόμη και μέλη της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU/CSU)», όπως τονίζει η Welt.

Ωστόσο η κ. Κραμπ-Κάρενμπάουερ τηρεί στάση αναμονής. Είναι το καθήκον εκείνων που θα ψηφίσουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να οργανώσουν πλειοψηφίες, λέει. Αλλά οι εντολείς δεν έχουν ακόμη εκλεγεί, οπότε δεν οργανώνουν και τίποτα. Και η ίδια θα πρέπει να κάνει μια σειρά από συζητήσεις, κάτι το οποίο ισχύει και για την κυβέρνηση, “αλλά το σημαντικότερο είναι ότι πρέπει πρώτα να έχει κανείς ένα εκλογικό αποτέλεσμα τόσο ισχυρό που να βελτιώνει ακόμα περισσότερο τις διαπραγματευτικές θέσεις”.

«Τόσο η καγκελάριος Μέρκελ όσο και η επικεφαλής του CDU κ. Κραμπ-Κάρενμπαουερ αναμένουν λοιπόν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών της 26ης Μαϊου πριν πάρουν τις αποφάσεις τους. Και υπέρ ποίου θα ταχθούν και πόσο πολύ θα ταχθούν υπέρ του κ. Βέμπερ. Ο δύο κυρίες δεν αφήνουν να διαφανεί η αυτοπεποίθησή τους όπως πράττει ο κ. Μακρόν, διότι δεν επιθυμούν να κάψουν καμιά επιλογή», καταλήγει η γερμανική συντηρητική εφημερίδα.

Πηγή: Die Welt,ΑΠΕ-ΜΠΕ