Δεσμεύσεις στις προτάσεις της για μία συμφωνία, ζητά από την ΕΕ η βρετανική κυβέρνηση
07/10/2019 21:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δεσμεύσεις στις προτάσεις της για μία συμφωνία, ζητά από την ΕΕ η βρετανική κυβέρνηση

Στην ανάγκη να υπάρξει δέσμευση από την πλευρά της ΕΕ πάνω στις νέες προτάσεις που παρουσίασε η βρετανική κυβέρνηση για το Brexit, παρέπεμψε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, αναφερόμενος στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στην επίτευξη μίας συμφωνίας.

Σε σχετική ενημέρωση, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός περιμένει από την ΕΕ να «δεσμευτεί» στο βρετανικό σχέδιο. «Είμαστε έτοιμοι να έχουμε συζητήσεις με έναν ρυθμό. Για να συμβεί αυτό, η ΕΕ πρέπει να δεσμευτεί πλήρως με τις προτάσεις που έχουν δρομολογηθεί. Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι έχουμε παρουσιάσει έναν δίκαιο και λογικό συμβιβασμό και τώρα ζητάμε από την ΕΕ να κάνει αντίστοιχους συμβιβασμούς με τη Βρετανία» είπε.

Ένα από τα βασικά σημεία των προτάσεων που απέρριψε η ΕΕ είναι η έξοδος της Bόρειας Ιρλανδίας από την τελωνειακή ένωση μαζί με την υπόλοιπη Βρετανία, καθώς κάτι τέτοιο θα απαιτούσε ελέγχους στο νησί της Ιρλανδίας, αν και η βρετανική κυβέρνηση επιμένει ότι μπορούν να αποφευχθούν. Αλλά ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο θέμα της Bόρειας Ιρλανδίας, ωστόσο υπάρχει η προθυμία να μπει σε περαιτέρω συζητήσεις γενικότερα πάνω στις προτάσεις που παρουσιάστηκαν.

Ανέφερε επίσης, ότι σήμερα επρόκειτο να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τους ομολόγους του από την Σουηδία, τη Δανία και την Πολωνία, αλλά δεν υπάρχουν προγραμματισμένες κατ' ιδίαν συναντήσεις.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε σήμερα σε νοσοκομείο, ο πρωθυπουργός ζήτησε από την ΕΕ να εκθέσει με σαφήνεια τις αντιρρήσεις της πάνω στις προτάσεις του. «Αυτό που λέμε στους φίλους μας είναι ότι αυτές είναι πολύ γενναιόδωρες, δίκαιες και λογικές προτάσεις. Αυτό που θα θέλαμε να ακούσουμε από εσάς τώρα είναι οι σκέψεις σας. Και εάν έχετε θέματα με κάποιες από τις προτάσεις που κάναμε, τότε ας μπούμε στις λεπτομέρειες και να τις συζητήσουμε» είπε.

Ο σκιώδης υπουργός για το Brexit, ο βουλευτής των Εργατικών Κέιρ Στάρμερ, ζήτησε από την κυβέρνηση, στη διάρκεια επείγουσας ερώτησης στη Βουλή, να δημοσιοποιήσει το πλήρες σχέδιο των προτάσεων που μετέφερε στην ΕΕ ο πρωθυπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ