Δεν υποχωρεί η Τουρκία: Στις 7 Οκτωβρίου ξεκινά τη γεώτρηση το "Γιαβούζ"
05/10/2019 14:40
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δεν υποχωρεί η Τουρκία: Στις 7 Οκτωβρίου ξεκινά τη γεώτρηση το "Γιαβούζ"

Το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ, που εισέβαλε την Πέμπτη στο τεμάχιο 7 της κυπριακής υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ, έφθασε στον στόχο "Μόρφου-1".

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, το γεωτρύπανο αφίχθη στον στόχο και ετοιμάζεται να εγκατασταθεί.

Δημοσιεύοντας εικόνα του, ο Ντονμέζ αναφέρει ότι το Γιαβούζ θα ξεκινήσει τη γεώτρηση το συντομότερο δυνατό, αφού ολοκληρώσει τις προετοιμασίες.

Fatih Dönmez@fatih_donmez

Yavuz Sondaj Gemimiz Güzelyurt-1 lokasyonuna ulaştı.

Konum sabitleme çalışmalarına başlayan gemimiz, tüm hazırlıklarını tamamladıktan sonra en kısa sürede sondaja başlayacak inşallah.

Προβολή εικόνας στο Twitter

488

Στις 7 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η έναρξη της γεώτρησης του τουρκικού γεωτρύπανου "Γιαβούζ", όπως δήλωσε στο Twitter, ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Τσαατάι Ερτζιγές. Επίσης υποστήριξε ότι η γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και φυσικά κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Ο Ερτζιγές αναφέρει ότι: "το Γιαβούζ θα ξεκινήσει ένα νέο γύρο γεωτρήσεων στις 7 Οκτωβρίου 2019". "Η περιοχή της γεώτρησης βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπως έχει καταγραφεί στον OΗΕ και η τουρκική κυβέρνηση αδειοδότησε την κρατική Εταιρεία Πετρελαίου με δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα του κράτους το 2012" αναρτώντας ακόμα έναν χάρτη που δείχνει πώς οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται τα χωρικά ύδατα γύρω από την Κύπρο.

Αναφέρει ακόμη ότι "η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τα θαλάσσια όρια υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ που διεκδικούν οι Ελληνοκύπριοι, παρά τις προσπάθειές τους να τα παρουσιάσουν ως νερά της ΕΕ ή σύνορα, κάτι που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Οι μονομερείς δραστηριότητες των Ελληνοκυπρίων από το 2003 παραβιάζουν τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων".

Προσθέτει ότι "αξίζει να υπενθυμιστεί η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών της 19ης Σεπτεμβρίου σχετικά με τις επιχειρήσεις γεώτρησης του Γιαβούζ στην τουρκική υφαλοκρηπίδα".

Το Γιαβούζ χαιρέτησε το Φατίχ σύμφωνα με Ντονμέζ

Το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ χαιρέτησε το άλλο τουρκικό γεωτρύπανο Φατίχ ανακοίνωσε χθες,ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ μέσω του λογαριασμού του στο twitter δημοσιεύοντας μάλιστα και σχετική φωτογραφία με τα δύο πλοία να βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους.

Το Φατίχ αναμένεται να παραμείνει στην περιοχή μέχρι τον Ιανουάριο του 2020 διεξάγοντας νέα γεώτρηση η οποία έχει αποκαλεστεί "Μόρφου 1".

Ανταλλαγή NAVTEX από Τουρκία και Κύπρο

Στην έκδοση NAVTEX προχώρησε η Κυπριακή Δημοκρατία, μετά την έκδοση νωρίτερα NAVTEX από την Τουρκία, με την οποία δέσμευσε περιοχές στην κυπριακή ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα, για διενέργεια γεωτρήσεων από το πλωτό γεωτρύπανο "Γιαβούζ".

Στη NAVTEX που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης σημειώνεται πως η τουρκική NAVTEX, που εκδόθηκε για το γεωτρύπανο "Γιαβούζ" και τα υποστηρικτικά του πλοία, αναφέρεται σε μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη ενέργεια στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας . Προστίθεται πως αυτή η ενέργεια αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, επηρεάζει τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας και αποτελεί επίσης ποινικό αδίκημα με βάση τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εξάλλου σε δεύτερη NAVTEX αναφέρεται ότι το πλωτό γεωτρύπανο "Γιαβούζ" και τα υποστηρικτικά του σκάφη διεξάγουν παράνομες επιχειρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική ζώνη και στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας και απαιτείται όπως αυτά τερματίσουν άμεσα τις παράνομες ενέργειές τους.

Σημειώνεται ακόμη πως οι ενέργειες αυτές παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας και πως διαπράττουν σοβαρά ποινικά αδικήματα με βάση τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οποιαδήποτε άτομα και εταιρείες που εργάζονται ή/και παρέχουν υπηρεσίες, βοηθώντας ή προσφέροντας υποστήριξη στις παράνομες ενέργειες του "Γιαβούζ" παραβιάζουν τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το διεθνές δίκαιο και τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας, σημειώνεται.

Ως εκ τούτου θα αντιμετωπίσουν όλες τις συνέπειες σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο και θα εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον τους, αναφέρεται.

Σε διπλωματικές ενέργειες προχωρεί η Λευκωσία

Η Άγκυρα οδηγεί στα άκρα την ένταση και ετοιμάζεται να βάλει τρυπάνι τη Δευτέρα στο τεμάχιο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ την ίδια ώρα η Λευκωσία προχωρεί σε διπλωματικές ενέργειες για αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας. Η κυπριακή κυβέρνηση στρέφει την προσοχή της προς τις Βρυξέλλες, από τις οποίες αναμένει ουσιαστική στήριξη, όπως αναφέρει το philenews.com.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, από τον οποίο ζήτησε όπως το θέμα των τουρκικών προκλήσεων τεθεί στην ατζέντα της επόμενης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα εγγράψει το θέμα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου, στις 17-18 Οκτωβρίου.

Νωρίτερα είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, συζητώντας τη λήψη στοχευμένων μέτρων. Η Ύπατη Εκπρόσωπος αποφάσισε, επίσης, να εγγράψει το θέμα στην ημερήσια διάταξη του επόμενου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στις 14 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, για συντονισμό. Η Κυβέρνηση βρίσκεται σε επικοινωνία και με Γαλλία και Ιταλία, οι εταιρείες των οποίων έχουν αδειοθοτηθεί στο τεμάχιο 7.

Τριμερής τον Νοέμβριο

Πληροφορίες κάνουν λόγο για πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη, του Μουσταφά Ακιντζί και του Αντόνιο Γκουτέρες τον ερχόμενο Νοέμβριο στο Παρίσι ή στη Γενεύη. Η Γαλλία είναι μία από τις τρεις χώρες στις οποίες θα βρίσκεται ο ΓΓ του ΟΗΕ την περίοδο εκείνη. Οι άλλες δύο είναι η Ελβετία και η Τουρκία, με την τελευταία να αποκλείεται εκ των πραγμάτων. Κυβερνητικές πηγές δεν επιβεβαιώνουν ότι έχει κλείσει το ραντεβού, ωστόσο οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πιθανό σενάριο στο πλαίσιο της παρουσίας του Αντόνιο Γκουτέρες λίγο πριν την ετοιμασία της σχετικής έκθεσής του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Πηγή:capital.gr