Δανία: Συμφωνία τεσσάρων κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης των Σοσιαλδημοκρατών
26/06/2019 11:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δανία: Συμφωνία τεσσάρων κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης των Σοσιαλδημοκρατών

Η Μέτε Φρέντεριξεν, η αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών της Δανίας, ανακοίνωσε τη σύναψη συμφωνίας με τρία κόμματα της αριστεράς και της κεντροαριστεράς για τον σχηματισμό κυβέρνησης, τρεις εβδομάδες μετά τις εκλογές της 5ης Ιουνίου.

Την κυβέρνηση μειοψηφίας — κατά την πολιτική παράδοση στη Δανία — υπό τη Φρέντεριξεν θα στηρίξει το λεγόμενο «κόκκινο μπλοκ», που επικράτησε στις εκλογές. Η μελλοντική πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι η νέα κυβερνητική πλειοψηφία θα μετατρέψει τις «ελπίδες» του εκλογικού σώματος «σε πράξεις». Η συμμαχία που θα στηρίξει την κυβέρνηση έχει 91 έδρες επί του συνόλου των 179 του κοινοβουλίου, έναντι 75 του απερχόμενου Λαρς Λόκε Ράσμουσεν.

Έπειτα από τις περικοπές δαπανών που εφάρμοσαν αλλεπάλληλες κυβερνήσεις με σκοπό τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος, με αποτέλεσμα να υπονομευθεί το κράτος πρόνοιας, οι Σοσιαλδημοκράτες υποσχέθηκαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας τους να αυξήσουν τις δαπάνες και να υποχρεώσουν τις επιχειρήσεις και τους πιο ευκατάστατους να καταβάλλουν υψηλότερους φόρους για να χρηματοδοτηθούν κοινωνικές πολιτικές.

Πολλοί Δανοί, που όπως και οι πολίτες άλλων σκανδιναβικών χωρών τάσσονται υπέρ των υψηλών συντελεστών φορολογίας για να υποστηρίζεται το κράτος πρόνοιας, ανησυχούσαν ότι η συνέχιση των πολιτικών λιτότητας θα υπονόμευε την δωρεάν υγεία, την δωρεάν παιδεία και τις δωρεάν υπηρεσίες προς τους πιο ηλικιωμένους πολίτες, που θεωρούν κοινωνικά κεκτημένα.

Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για την αύξηση των δαπανών.

Στη Φινλανδία και τη Σουηδία σχηματίστηκαν επίσης κυβερνήσεις από σοσιαλδημοκρατικά κόμματα φέτος.

Η Φρέντεριξεν αναμένεται να παρουσιάσει δημόσια αργότερα σήμερα το κείμενο της προγραμματικής συμφωνία των κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, έκτασης 18 σελίδων. Αναλυτές περιμένουν ότι η σύνθεση της κυβέρνησης θα ανακοινωθεί αύριο Πέμπτη.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ