Δαμασκός: Η συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας για μια ζώνη ασφαλείας συνιστά επίθεση στη Συρία
08/08/2019 14:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Δαμασκός: Η συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας για μια ζώνη ασφαλείας συνιστά επίθεση στη Συρία

Η συριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι η συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός κέντρου κοινών επιχειρήσεων για το βόρειο τμήμα της Συρίας και στοχεύει στη σύσταση μιας "ζώνης ασφαλείας" στην περιοχή αυτή, συνιστά "κατάφωρη επίθεση" στην εθνική κυριαρχία της Συρίας και την εδαφική ενότητα της χώρας και μια "επικίνδυνη κλιμάκωση".

Η συμφωνία για τη δημιουργία ενός κοινού κέντρου επιχειρήσεων που θα διαχειρίζεται μια λωρίδα εδάφους στην τουρκική μεθόριο με τη Συρία δείχνει μια "αμερικανο-τουρκική συνεργασία στην επίθεση κατά της Συρίας", μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, επικαλούμενο πηγή του συριακού υπουργείου Εξωτερικών.

Η αμερικανοτουρκική "επίθεση" συνιστά "μια επικίνδυνη κλιμάκωση και μια απειλή στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή", προσέθεσε.

Χθες Τετάρτη, η Τουρκία και οι ΗΠΑ αποφάσισαν τη δημιουργία ενός "κέντρου κοινών επιχειρήσεων" για να συντονίσουν τη σύσταση μιας "ζώνης ασφαλείας" στη βόρεια Συρία, σε ένα μέτρο που αποσκοπεί στην αποτροπή μιας σύγκρουσης ανάμεσα στις τουρκικές και τις κουρδικές δυνάμεις.

"Η συμφωνία αυτή συνιστά κατάφωρη επίθεση κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ενότητας της Συρίας όπως και παραβίαση των αρχών του διεθνούς δικαίου", κατήγγειλε η Δαμασκός.

"Η Συρία καλεί τη διεθνή κοινότητα και τον ΟΗΕ να καταδικάσουν αυτήν την αμερικανο-τουρκική επίθεση που συνιστά μια επικίνδυνη κλιμάκωση (...) και υπονομεύει όλες τις προσπάθειες για την εξεύρεση μιας λύσης για τον τερματισμό της κρίσης" στη Συρία, πρόσθεσε η διπλωματική πηγή που επικαλέστηκε το SANA.

Η ανακοίνωση χθες της αμερικανο-τουρκικής συμφωνίας έγινε έπειτα από τρεις ημέρες εντατικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον, η οποία επιδιώκει να αποφευχθεί μια νέα τουρκική στρατιωτική επιχείρηση κατά των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), μια κουρδική πολιτοφυλακή, η οποία ελέγχει ζώνες στο βόρειο τμήμα της Συρίας.

Σήμερα η Δαμασκός κατηγόρησε τους Κούρδους της Συρίας ότι αποτελούν "εργαλείο" σε αυτό το "εχθρικό σχέδιο" των ΗΠΑ και της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι οι Κούρδοι θα πρέπει "να αναλάβουν μια ιστορική ευθύνη όσον αφορά το ζήτημα αυτό".

Οι συριακές αρχές κάλεσαν εξάλλου τους Κούρδους "να αναθεωρήσουν και να επιστρέψουν στην αγκαλιά της εθνικής κυβέρνησης", κατέληξε το SANA.

Οι Κούρδοι υποδέχονται με επιφυλάξεις τη συμφωνία Άγκυρας-Ουάσινγκτον

Υψηλόβαθμος κούρδος πολιτικός αξιωματούχος εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή του για την αμερικανο-τουρκική συμφωνία που έχει στόχο να δημιουργηθεί ένα κέντρο κοινών επιχειρήσεων για τη βόρεια Συρία, εκτιμώντας πάντως ότι οι λεπτομέρειες της συμφωνίας παραμένουν αόριστες.

«Η συμφωνία αυτή μπορεί να σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας προσέγγισης, όμως εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε περισσότερες λεπτομέρειες», δήλωσε ο Αλντάρ Χαλίλ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Θα αξιολογήσουμε τη συμφωνία με βάση τις λεπτομέρειες και τα γεγονότα και όχι τους μεγάλους τίτλους», πρόσθεσε ο Χαλίλ.

Η Τουρκία και οι ΗΠΑ αποφάσισαν χθες, Τετάρτη, να δημιουργήσουν ένα «κέντρο κοινών επιχειρήσεων» για να συντονίσουν τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» στη βόρεια Συρία, ένα μέτρο που έχει στόχο να προλάβει μια σύγκρουση μεταξύ τουρκικών και κουρδικών δυνάμεων.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε έπειτα από τρεις ημέρες εντατικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ουάσινγκτον, η οποία επιδιώκει να αποφύγει μια νέα τουρκική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), μιας κουρδικής πολιτοφυλακής που ελέγχει ζώνες της βόρειας Συρίας.

Οι YPG είναι η σπονδυλική στήλη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), ενός συνασπισμού κούρδων και αράβων μαχητών τον οποίο στήριξαν οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Η Άγκυρα καταγγέλλει τις σχέσεις ανάμεσα στις YPG και το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο διεξάγει από το 1984 στην Τουρκία ένα αιματηρό αντάρτικο, και εκφράζει φόβους ότι η δημιουργία μιας αυτόνομης κουρδικής ζώνης στα σύνορά της θα ενισχύσει τις αυτονομιστικές διεκδικήσεις στο έδαφός της.

Σύμφωνα με δύο ανακοινώσεις, που δημοσιοποιήθηκαν χωριστά από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας και από την αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα, οι δύο χώρες συμφώνησαν να δημιουργήσουν «γρήγορα» «ένα κέντρο κοινών επιχειρήσεων στην Τουρκία για να συντονίσει και να διαχειριστεί τη δημιουργία της ζώνης ασφαλείας».

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «εξακολουθεί να επιμένει στην εξάλειψη της παρουσίας μας», παρά την τελευταία συμφωνία, υπογράμμισε ο Χαλίλ εκφράζοντας τη λύπη του γι' αυτό.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ