Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
12/03/2020 15:31
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Covid-19: Πώς εξελίσσεται μία επιδημία με ή χωρίς προληπτικά μέτρα-Το στοίχημα της «άμβλυνσης της καμπύλης»

Η αντιμετώπιση της επιδημίας του Covid-19 βρίσκεται στο στάδιο της «επιβράδυνσης» . Αυτό σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις και οι υγειονομικές αρχές λαμβάνουν μέτρα για να επιβραδύνουν τον ρυθμό της μετάδοσης του ιού. Ο ιός κυκλοφορεί πλέον στην κοινότητα και δεν μπορεί να εμποδισθεί να προσβάλει τον πληθυσμό. Ο στόχος των υγειονομικών αρχών είναι να αποφευχθεί η ταυτόχρονη μετάδοση του ιού σε πολύ μεγάλο αριθμό ατόμων, γεγονός που θα θέσει σε δοκιμασία, έως και θα οδηγήσει σε κατάρρευση, τα εθνικά συστήματα υγείας.

Για να εξηγήσουν τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης κυβερνητικοί αξιωματούχοι και στελέχη των υπηρεσιών υγείας ανά τον κόσμο χρησιμοποιούν ένα σχήμα-κλειδί που αναπαριστά πώς εξελίσσεται μία επιδημία με ή χωρίς προληπτικά μέτρα και συνοψίζεται σε δύο καμπύλες και μία ευθεία γραμμή. Μία εικόνα...χίλιες λέξεις!

Ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει συγκρίσιμος τόσο στην περίπτωση της μη λήψης μέτρων όσο και στην περίπτωση της λήψης επιβραδυντικών μέτρων.

Στόχος της λήψης των μέτρων είναι να αμβλυνθεί η κορύφωση της επιδημίας, η αποφυγή μίας οξυκόρυφης καμπύλης που θα δοκίμαζε σκληρά το εθνικό σύστημα υγείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ