Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
15/04/2020 19:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βρετανία: Συνομιλίες με την ΕΕ για το Brexit την επόμενη εβδομάδα

Τρεις ακόμη γύροι συνομιλιών, μέχρι τον Ιούνιο, θα πραγματοποιηθούν ανάμεσα στις διαπραγματευτικές ομάδες της Βρετανίας και της ΕΕ για το Brexit, οι οποίοι θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα.

Μετά από συζήτηση που είχαν σήμερα με βιντεοδιάσκεψη, ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της Βρετανίας και σύμβουλος του πρωθυπουργού για τα θέματα της Ευρώπης, Ντέιβιντ Φροστ, με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, ανακοινώθηκε από την Ντάουνινγκ Στριτ ότι οι επόμενες τρεις γύροι θα γίνουν μέσω βιντεοδιασκέψεων και ότι ο κάθε γύρος θα διαρκεί μία εβδομάδα.

Ο πρώτος κύκλος συνομιλιών ξεκινά στις 20 Απριλίου, και θα ακολουθήσουν άλλοι δύο στις 11 Μαΐου και την 1η Ιουνίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι δύο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων συμφώνησαν ότι θα πρέπει να σημειωθεί «πραγματική και απτή πρόοδος» στις συνομιλίες αυτές μέχρι τον Ιούνιο, καθώς και ότι και οι δύο πλευρές παραμένουν δεσμευμένες στην επανεξέταση της προόδου τον Ιούνιο.

Έγινε ακόμη γνωστό ότι σύντομα θα συνεδριάσει και η ειδική επιτροπή που θα επιβλέπει το πρωτόκολλο για την Ιρλανδία και τη βόρεια Ιρλανδία, αλλά δεν αναφέρεται τίποτα για την πιθανότητα να υπάρξει μία ενδεχόμενη παράταση της μεταβατικής περιόδου που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Πάντως, στις αρχές του έτους η βρετανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι εάν δεν υπάρξει ένα ευρύτερο σχεδιάγραμμα για πρόοδο σε μία συμφωνία μέχρι το καλοκαίρι, θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από τις συνομιλίες και να ξεκινήσει την προετοιμασία για ένα Brexit υπό τους όρους του ΠΟΕ, το 2021.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ