Βρετανία: Με δυσοίωνες προβλέψεις για τους Συντηρητικούς οι αυριανές τοπικές εκλογές
01/05/2019 17:02
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βρετανία: Με δυσοίωνες προβλέψεις για τους Συντηρητικούς οι αυριανές τοπικές εκλογές

Με δυσοίωνες προβλέψεις για το Συντηρητικό κόμμα θα πραγματοποιηθούν αύριο οι τοπικές εκλογές στη Βρετανία, στις οποίες, όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, το κυβερνών κόμμα αναμένεται να χάσει ακόμη και περισσότερες από 800 έδρες, με βασική αιτία την καθυστέρηση του Brexit.

Ο ειδικός στις εκλογικές αναμετρήσεις και μέλος των Λόρδων του Συντηρητικού κόμματος, Ρόμπερτ Χέιγουορντ, υποστηρίζει ότι επίκειται μία δύσκολη βραδιά στα εκλογικά κέντρα για την Τερέζα Μέι, καθώς οι καθυστερήσεις στο Brexit και η απόφασή της να αποχωρήσει από την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος, έχουν επιπτώσεις στα αποτελέσματα της αυριανής ψηφοφορίας.

Μόνο για κάποιες περιοχές της Αγγλίας, όπου θα διεξαχθούν εκλογές αύριο, οι έδρες που θα διεκδικήσουν οι υποψήφιοι ανέρχονται στις 8.374, σε 33 μητροπολιτικά συμβούλια, 119 περιφερειακά και 30 ενιαίες αρχές. Την πλειοψηφία αυτών των εδρών καταλαμβάνουν σήμερα οι Συντηρητικοί (4.628), ενώ 2.069 κατέχουν σύμβουλοι του Εργατικού κόμματος και 641 των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Σύμφωνα με τον Λόρδο Χέιγουορντ, ο μεγαλύτερος επωφελούμενος από την πτώση των Συντηρητικών αναμένεται να είναι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, λαμβάνοντας περισσότερες από 500 έδρες από τους Συντηρητικούς, ενώ οι Εργατικοί αναμένεται να κερδίσουν γύρω στις 300 έδρες που σήμερα κατέχουν οι Συντηρητικοί. «Το βασικό μέτρο για τα δύο αντιπολιτευόμενα κόμματα, συνεπώς, δεν είναι μόνο πόσες έδρες θα κερδίσουν στις εκλογές, αλλά και το μερίδιο που θα λάβουν από αυτά που θα χάσουν οι Συντηρητικοί» υποστηρίζει.

Κατά τον ίδιο, αναμένεται να υπάρξει μικρότερη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία από ότι συνήθως, εξαιτίας της δυσαρέσκειας προς τα μεγάλα κόμματα

'Αλλοι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι απώλειες του κυβερνώντος κόμματος θα κυμανθούν από 500-1.000 έδρες.

Ο πρόεδρος του Συντηρητικού κόμματος, Μπράντον Λιούις αναγνώρισε την μεγάλη απογοήτευση που υπάρχει στη βάση των απλών πολιτών, αλλά τους κάλεσε να στηρίξουν τους Συντηρητικούς, παρά το κόμμα του Brexit του Νάιτζελ Φαράτζ.?

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ