Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
26/05/2020 21:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βρετανία: Κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν την παραίτηση του Ντ. Κάμινγκς με κοινή επιστολή τους - Αντιδράσεις και στην πτέρυγα των Συντηρητικών

Κοινή επιστολή με την οποία ζητούν την παραίτηση του συμβούλου του πρωθυπουργού, Ντόμινικ Κάμινγκς, έστειλαν εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης προς τον Μπόρις Τζόνσον, την οποία γνωστοποιούν και στον επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής που συμβουλεύει την κυβέρνηση στα θέματα της πανδημίας του κορονοϊού, Πάτρικ Βάλανς.

Την επιστολή, στην οποία δεν συμπεριλαμβάνεται το κόμμα των Εργατικών, υπογράφουν ο επικεφαλής των κοινοβουλευτικών υποθέσεων του Εθνικού Κόμματος Σκοτίας, Ίαν Μπλάκφορντ, ο προσωρινός επικεφαλής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, η επικεφαλής του Κόμματος Ουαλίας στη Βουλή των Κοινοτήτων, Λιζ Ρόμπερτς, ο επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού και Εργατικού Κόμματος Βόρειας Ιρλανδίας, Κόλουμ Ίστγουντ, η εκπρόσωπος του κόμματος των Πρασίνων, Κάρολαϊν Λούκας, και ο Στίβεν Φέρι εκ μέρους του Κόμματος Συμμαχίας της Βόρειας Ιρλανδίας.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι οι ενέργειες του Ντόμινικ Κάμινγκς έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη προς την συμβουλή και το μήνυμα που έχουν στείλει οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας της χώρας, το οποίο ήταν ουσιαστικό για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αναφέρεται επίσης ότι πλέον είναι γεγονός πως ο Ντόμινικ Κάμινγκς παραβίασε πολλαπλές απαγορεύσεις του lockdown, ωστόσο ακόμη δεν ζήτησε συγνώμη ούτε έδειξε μεταμέλεια για αυτές του της ενέργειες.

«Δεν μπορεί να υπάρχει άλλος κανόνας για αυτούς που εμπλέκονται στην διαμόρφωση της συμβουλής της δημόσιας υγείας και άλλος για τους υπόλοιπους. Πρόκειται για ένα θέμα που υπερβαίνει την πολιτική. Είναι κοινή πολιτική πεποίθηση ότι είναι στην ευθύνη σας ως πρωθυπουργός να αποδώσετε σαφήνεια και εμπιστοσύνη στο μήνυμα της δημόσιας υγείας. Ξεκαθαρίζουμε ότι αυτό μπορεί μόνο να επιτευχθεί με την απομάκρυνση του Ντόμινικ Κάμινγκς από την θέση του χωρίς άλλη καθυστέρηση», αναφέρεται στην επιστολή.

Ο επικεφαλής του Κόμματος των Συντηρητικών στη Σκοτία, Τζάκσον Κάρλοου, ζήτησε επίσης την παραίτηση του Κάμινγκς, μετά από έντονες πιέσεις που δέχτηκε από βουλευτές του κόμματος να δείξει την υποστήριξή του στον συνάδελφό τους Ντάγκλας Ρος, ο οποίος υπέβαλε νωρίτερα την παραίτησή του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει στην πολιτική σκηνή της χώρας με αφορμή την παραβίαση του lockdown από τον σύμβουλο του Μπόρις Τζόνσον.

Ο ηγέτης των Συντηρητικών της Σκοτίας, ενώ νωρίτερα ισχυριζόταν ότι πρόκειται για μία δύσκολη κατάσταση, από την οποία ο καθένας μπορεί να κρίνει διαφορετικά, αργότερα εμφανίστηκε σε δημόσιες δηλώσεις του να υποστηρίζει ότι εάν βρισκόταν στη θέση του Κάμινγκς θα ξανασκεφτόταν τη θέση που κατέχει.

Και ο πρώην υπουργός Υγείας, Τζέρεμι Χαντ, δέχτηκε ότι ο Κάμινγκς παραβίασε τους κανόνες του lockdown, χαρακτηρίζοντας «λάθος» τις ενέργειές του, ωστόσο, δεν θα πρέπει να παραιτηθεί. Και μία σειρά άλλων βουλευτών των Τόρις – μεταξύ άλλων και σημαίνοντα ονόματα - εξέφρασαν με τοποθετήσεις τους την άποψη ότι ο σύμβουλος του πρωθυπουργού πρέπει να απομακρυνθεί, επειδή παραβίασε το γράμμα των κανόνων, και επειδή δεν πρέπει να δίνεται η εντύπωση ότι υπάρχουν άλλοι κανόνες για ορισμένους και άλλοι για τους υπόλοιπους.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ