Βρετανία: Εκατομμύρια πολίτες υπέβαλαν τα χαρτιά τους για να ψηφίσουν στις εκλογές πριν από τη σημερινή λήξη της σχετικής προθεσμίας
26/11/2019 15:11
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βρετανία: Εκατομμύρια πολίτες υπέβαλαν τα χαρτιά τους για να ψηφίσουν στις εκλογές πριν από τη σημερινή λήξη της σχετικής προθεσμίας

Περισσότεροι από 2 εκατομμύρια πολίτες κάτω των 35 ετών υπέβαλαν τα απαραίτητα έγγραφα για να ψηφίσουν στις βρετανικές εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου αφότου αυτές προκηρύχθηκαν πριν από μόλις τέσσερις εβδομάδες, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία πριν από τη σημερινή λήξη της προθεσμίας για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους.

Το αποτέλεσμα των εκλογών του ερχόμενου μήνα, που θα καθορίσει το πώς, το πότε, ακόμη και το αν η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παραμένει αβέβαιο. Οι Συντηρητικοί του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον προηγούνται στις δημοσκοπήσεις, όμως δύο έρευνες που δημοσιοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι το προβάδισμά τους μειώνεται.

Η ηθοποιός του Game of Thrones Εμίλια Κλαρκ και ο ράπερ Stormzy είναι μεταξύ των διασημοτήτων που καλούν τον κόσμο να εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους για να συμμετάσχει στις εκλογές. Οι πολίτες έχουν περιθώριο μέχρι σήμερα στις 23:59 (τοπική ώρα, 01:59 ώρα Ελλάδας) για να εγγραφούν και μπορούν να το πράξουν και ηλεκτρονικά.

Η βρετανική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε πως ένας στους τρεις 18χρονους και 19χρονους δεν έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν.

Κυβερνητικά δεδομένα δείχνουν πως, στο διάστημα από τις 29 Οκτωβρίου, όταν προκηρύχθηκαν οι εκλογές, μέχρι και χθες, Δευτέρα, σχεδόν 3,2 εκατομμύρια άνθρωποι υπέβαλαν τα δικαιολογητικά τους για να ψηφίσουν. Εξ αυτών σχεδόν 1,2 εκατομμύριο είναι κάτω των 25 ετών και λίγο λιγότεροι από 966.000 είναι ηλικίας 25-34 ετών.

Ο τελικός αριθμός αυτών που θα προστεθούν στους εκλογικούς καταλόγους μπορεί να είναι χαμηλότερος, καθώς μπορεί να αποδειχθεί πως μερικοί είναι ήδη εγγεγραμμένοι.

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν προσπαθεί να ενθαρρύνει τους πολίτες να εγγραφούν, ιδιαίτερα νεαρούς ψηφοφόρους που θεωρείται πως είναι πιθανότερο να υποστηρίξουν το αριστερό κόμμα του.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ