Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ
13/11/2019 15:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Βολιβία: Η γερουσιαστής Τζανίνες Άνιες αυτοανακηρύχθηκε μεταβατική πρόεδρος

Η κεντροδεξιά γερουσιαστής Τζανίνε Άνιες αυτοανακηρύχθηκε χθες Τρίτη μεταβατική πρόεδρος της Βολιβίας, μία κίνηση την οποία ο πρώην πρόεδρος Έβο Μοράλες που βρίσκεται αυτοεξόριστος στο Μεξικό κατήγγειλε ως «πραξικόπημα».

Η Άνιες, η δεύτερη αντιπρόεδρος της Γερουσίας μέχρι πρότινος, αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος της Βολιβίας παρά την έλλειψη απαρτίας στο κοινοβούλιο, προτάσσοντας «την ανάγκη να αποκατασταθεί ένα κλίμα κοινωνικής ειρήνης», καθώς η χώρα παραμένει βυθισμένη σε πολιτική κρίση μετά τις προεδρικές εκλογές στα τέλη Οκτωβρίου.

«Θέλουμε να προκηρύξουμε εκλογές το συντομότερο», πρόσθεσε η γερουσιαστής της αντιπολίτευσης, που ανήγγειλε ότι θα αναλάμβανε την προεδρία μετά την παραίτηση του σοσιαλιστή Έβο Μοράλες και όλων όσοι μπορούσαν να τον διαδεχθούν βάσει του Συντάγματος, δηλαδή του αντιπροέδρου του Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα, της προέδρου και του αντιπροέδρου της Γερουσίας, καθώς και του προέδρου της Βουλής.

Η Άνιες μετέβη αμέσως στην έδρα της κυβέρνησης όπου ορκίστηκε, ενώ το Συνταγματικό Δικαστήριο χαρακτήρισε νόμιμη την ανάληψη της προεδρίας από εκείνη. Στη συνέχεια συναντήθηκε με τους επικεφαλής του στρατού και της αστυνομίας.

«Πραξικόπημα»

«Έγινε το πιο επιτήδειο και πιο επιζήμιο πραξικόπημα στην ιστορία» της Βολιβίας, έγραψε ο Μοράλες στο Twitter, λίγες ώρες μετά την άφιξή του στο Μεξικό, που του προσέφερε πολιτικό άσυλο. «Μια γερουσιαστής της δεξιάς των πραξικοπηματιών αυτοανακηρύσσεται πρόεδρος της Γερουσίας, κατόπιν μεταβατική πρόεδρος της Βολιβίας, χωρίς να υπάρχει απαρτία στο κοινοβούλιο, πλαισιωμένη από μια ομάδα συνεργών της, με την υποστήριξη του στρατού και της αστυνομίας που καταστέλλουν τον λαό», πρόσθεσε.

Ο Μοράλες δεσμεύθηκε να συνεχίσει «τη μάχη», τονίζοντας ότι δεν θα σταματήσει «να ασκεί πολιτική». «Όλοι οι λαοί έχουν δικαίωμα να απελευθερωθούν», υπογράμμισε, ενώ ευχαρίστησε το Μεξικό που του «έσωσε τη ζωή».

«Χωρίς κυβέρνηση»

Η Άνιες, μία δικηγόρος 52 ετών, πρέπει τώρα να διορίσει νέα κυβέρνηση και να προκηρύξει εκλογές σε διάστημα 90 ημερών βάσει του Συντάγματος. Η ίδια δεσμεύθηκε ότι θα διεξαχθούν εκλογές πριν την 22α Ιανουαρίου 2020.

«Συγχαίρω τη νέα πρόεδρο της Βολιβίας Τζανίνε Άνιες», έγραψε στο Twitter ο αντίπαλος του Μοράλες στις προεδρικές εκλογές Κάρλος Μέσα, ο οποίος αμφισβητούσε τα αποτελέσματα των εκλογών της 20ης Οκτωβρίου και ζητούσε τη διεξαγωγή δεύτερου γύρου.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της λαϊκής κινητοποίησης Λουίς Φερνάντο Καμάτσο αναγνώρισε τη γερουσιαστή της αντιπολίτευσης ως μεταβατική πρόεδρο και ζήτησε «την αναστολή των διαδηλώσεων», κυρίως στο προπύργιό του, τη Σάντα Κρους.

Κατά την άφιξή της στο κοινοβούλιο, στο οποίο δεν είχαν προσέλθει τα μέλη που ανήκουν στο Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS) του Μοράλες, που διαθέτει την πλειοψηφία των εδρών, η Άνιες τόνισε στους δημοσιογράφους: «Δεν μπορούμε να μείνουμε χωρίς κυβέρνηση».

Νωρίτερα χθες η ίδια είχε ζητήσει από τους Βολιβιανούς να ενωθούν, αλλά δεν δεσμεύθηκε ότι θα παράσχει προστασία στους βουλευτές του MAS που έχουν ζητήσει εγγυήσεις για την ασφάλειά τους.

«Βγαίνουμε από μία από τις πιο σκοτεινές περιόδους στην ιστορία της δημοκρατίας μας», τόνισε η Άνιες. «Προς όσους έχουν προκαλέσει ζημιές ή έχουν διαπράξει κάποιο έγκλημα: Ο Θεός και η δικαιοσύνη θα σας κρίνουν».

Θετική αντίδραση από ΗΠΑ και Βραζιλία

Από την Ουάσινγκτον αξιωματούχος της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ εκτίμησε ότι «η αποχώρηση του Μοράλες είναι πράγματι θετικό βήμα για να αρχίσει να ηρεμεί η κατάσταση επί του πεδίου στη Βολιβία.

«Το Μεξικό ειδοποίησε τις ΗΠΑ για την πρόθεσή του να προσφέρει άσυλο στον Μοράλες και του προτείναμε να προσφέρουμε υλικοτεχνική υποστήριξη εάν χρειαζόταν», πρόσθεσε ο ίδιος.

Εξάλλου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προς τους Αμερικανούς, προτρέποντάς τους να αποφεύγουν τις επισκέψεις στη Βολιβία λόγω της «πολιτικής αστάθειας» στη χώρα, ενώ περιόρισε την παρουσία των διπλωματών του στη χώρα.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι συνεχάρη τη γερουσιαστή Τζανίνε Άνιες η οποία «με συνταγματικό τρόπο» ανέλαβε την προεδρία της Βολιβίας.

«Η Βραζιλία χαιρετίζει την αποφασιστικότητά της να εργαστεί προς την ειρήνευση της χώρας και την άμεση διεξαγωγή εκλογών», έγραψε το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας στο Twitter.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ