Αυστρία: Ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε επιστρέφει στην πολιτική
14/01/2020 14:41
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αυστρία: Ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε επιστρέφει στην πολιτική

Την επιστροφή του στην πολιτική και μάλιστα με δικό του ψηφοδέλτιο ως επικεφαλής υποψήφιος για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές τον ερχόμενο Οκτώβριο, στον δήμο και στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βιέννης, προαναγγέλλει τώρα με αναρτήσεις του σε μέσα κοινωνική δικτύωσης ο πρώην αντικαγκελάριος της Αυστρίας και πρώην αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Είχαν προηγηθεί ανακοινώσεις του ότι πρόκειται να είναι ο κεντρικός προσκεκλημένος ομιλητής στις 23 Ιανουαρίου στην πανηγυρική εκδήλωση της νεόκοπης "Συμμαχίας για την Αυστρία", την οποία ίδρυσαν τρεις φανατικοί οπαδοί του που συμμετέχουν στο δημοτικό συμβούλιο Βιέννης και οι οποίοι πρόσφατα είχαν αποχωρήσει από το Κόμμα των Ελευθέρων.

Στις τωρινές αναρτήσεις του, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος φέρεται να ενέχεται σε μία σειρά σκανδάλων με κορυφαίο το σκάνδαλο διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής, το αποκαλούμενο "Υπόθεση Ίμπιζα", υποδηλώνοντας πως στις εκλογές στη Βιέννη θα ηγηθεί ενός ψηφοδελτίου που θα φέρει το όνομά του, τονίζει ότι "χρειάζεται μία συνεπής και ισχυρή Λίστα Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε για τη Βιέννη".

Προσθέτει δε, πως ένα τέτοιο ψηφοδέλτιο "μπορεί να πετύχει ποσοστό πάνω από 15% και να εξασφαλίσει για τον αυστριακό πληθυσμό μία εθνική, δεμένη με την πατρίδα, κοινωνική πολιτική".

Έπειτα από παλινωδίες πολλών εβδομάδων και συνεχείς αναβολές, το πρώην συγκυβερνών στην Αυστρία ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων είχε διαγράψει πριν από ακριβώς έναν μήνα, οριστικά από μέλος του -- εξαιτίας επιζήμιας συμπεριφοράς απέναντι στο ίδιο-- τον πρώην, επί δεκαπενταετία, αρχηγό του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο οποίος από τον Δεκέμβριο 2017 μέχρι τον περασμένο Μάιο διετέλεσε αντικαγκελάριος (σ.σ. αντιπρόεδρος) της κυβέρνησης συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα.

Την απόφαση διαγραφής είχε ανακοινώσει ο νέος αρχηγός των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος στα τέλη Μαίου είχε διαδεχθεί στην ηγεσία του κόμματος τον Στράχε, όταν εκείνος είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί από όλα τα αξιώματα του, μετά τις αποκαλύψεις για την "Υπόθεση Ίμπιζα", στην οποία ο ίδιος φέρεται να εμπλέκεται άμεσα.

Η συμμετοχή του Στράχε ως μέλους στο Κόμμα των Ελευθέρων είχε ανασταλεί ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου, όχι όμως τόσο λόγω της "Υπόθεσης Ίμπιζα" όσο λόγω της κατασπατάλησης από μέρους του χρημάτων του κόμματος για προσωπικά του έξοδα.

"Για εμάς αυτό είναι μία απελευθέρωση", τόνισε χαρακτηριστικά ανακοινώνοντας την διαγραφή του Στράχε ο Νόρμπερτ Χόφερ, καθότι, όπως σημείωσε, μπαίνει "τελεία και παύλα" στην "Υπόθεση Ίμπιζα" και το Κόμμα των Ελευθέρων μπορεί τώρα να ατενίσει στο μέλλον.

Σύμφωνα με τον Νόρμπερτ Χόφερ, "το Κόμμα των Ελευθέρων θέλει να είναι ένα σταθερό κόμμα του 25%" από το οποίο θα προκύψει ένα σοβαρό, σταθερό, δεξιο-συντηρητικό κίνημα που θα έχει επίσης μία νέα σεμνότητα και στο οποίο "δεν θα υπάρχουν ούτε προσωπολατρίες ούτε και σκάνδαλα".

Επίσημα πάντως, η οριστική διαγραφή του πρώην αρχηγού του από μέλος του κόμματος, δεν πραγματοποιήθηκε για την "Υπόθεση Ίμπιζα" ούτε για την σπατάλη κομματικών χρημάτων, αλλά "για τις επιζήμιες για το κόμμα δημόσιες εμφανίσεις του Στράχε, τις τοποθετήσεις του στα ΜΜΕ, τις αναρτήσεις του στο Facebook και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης".

Σάλο είχαν προκαλέσει στα τέλη Νοεμβρίου οι νέες αποκαλύψεις ότι ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε δικαιολογούσε ως "έξοδα παράστασης" ακόμη και τις δαπάνες συντήρησης της πισίνας της έπαυλης του σε προάστιο της Βιέννης ή και τις πληρωμές ιδιαίτερων μαθημάτων για τον γιο του.

Και αυτό, πέραν της ήδη γνωστής σπατάλης κομματικών χρημάτων για προσωπικές αγορές του ίδιου και της συζύγου του και βέβαια πέραν της φερόμενης άμεσης εμπλοκής του στην "Υπόθεση Ίμπιζα", για την οποία διενεργείται από την Γενική Εισαγγελία έρευνα σε βάρος του για απιστία.

Μετά την "Υπόθεση Ίμπιζα", αλλά πολύ περισσότερο εξαιτίας των άλλων αποκαλύψεων σε βάρος του Στράχε - όπως η είσπραξη από μέρους του ποσού 10.000 ευρώ μηνιαίως για προσωπικά έξοδα, 2.500 ευρώ μηνιαίο επίδομα κατοικίας για τη βίλα του - το Κόμμα των Ελευθέρων έχει υποστεί μεγάλες απώλειες και στις τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις από τον περασμένο Μάιο μέχρι σήμερα.

Κάποιες από αυτές τις ήττες των Ελευθέρων ήταν από τις μεγαλύτερες μεταπολεμικά, είτε επρόκειτο για τις Ευρωεκλογές του Μαΐου είτε για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου -- στις οποίες το ποσοστό τους μειώθηκε στο 16% από το 26% στις εκλογές του Οκτωβρίου 2017 -- είτε επίσης για τις περιφερειακές εκλογές στα ομόσπονδα κρατίδια του Φόραλμπεργκ και της Στυρίας.

Στο πλαίσιο των μακρών συζητήσεων για ενδεχόμενη διαγραφή του πρώην αρχηγού του κόμματός τους, τρία ανώτερα στελέχη του που διατελούν μέλη του δημοτικού συμβουλίου και της τοπικής Βουλής του Δήμου και του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης και τα οποία θεωρούνται δυναμικοί υποστηρικτές του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ανακοίνωσαν στις 12 Δεκεμβρίου την ίδρυση νέας πολιτικής ομάδας με την επωνυμία "Η Συμμαχία για την Αυστρία" που προτίθεται να κατέλθει στις επόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στη Βιέννη το φθινόπωρο του 2020 και μάλιστα με επικεφαλής υποψήφιο τον ίδιο.

Παρατηρητές έκαναν λόγο για "μερική διάσπαση" των Ελευθέρων αναφέροντας ως κοινό χαρακτηριστικό των τριών ιδρυτικών στελεχών του νέου κόμματος την "αφοσίωση" τους στον Στράχε, την οποία, όπως δήλωναν, θα συνέχιζαν ακόμη και σε περίπτωση ποινικής δίωξης σε βάρος του, για παράδειγμα στην υπόθεση κατασπατάλησης κομματικών χρημάτων από μέρους του.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ