Ασφυκτικός κλοιός της Άγκυρας γύρω από την Κύπρο
18/08/2019 13:13
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ασφυκτικός κλοιός της Άγκυρας γύρω από την Κύπρο

Η Τουρκία κλιμακώνει τις κινήσεις, δημιουργεί και συντηρεί κλίμα έντασης, ενεργώντας σχεδιασμένα και μεθοδικά για την επιβολή τετελεσμένων σε θάλασσα και ξηρά, σύμφωνα με ρεπορτάζ της κυπριακής εφημερίδας "Φιλελεύθερος". Την τελευταία περίοδο έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα σχέδιο που βαθμηδόν διαμορφώνει έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από την Κυπριακή Δημοκρατία, με στόχο να την εξαναγκάσει να αποδεχθεί τους τουρκικούς όρους.

Επί του εδάφους, παρατηρούνται συνεχείς κινήσεις επέκτασης της κατοχής εντός της νεκρής ζώνης. Πληροφορίες αναφέρουν πως τέτοιες ενέργειες έχουν καταγραφεί στις αρχές Αυγούστου στην οδό Λήδρας, όπου οι κατοχικές αρχές κατασκεύασαν στέγαστρο παρά την οδό Κύκκου, εντός της νεκρής ζώνης, που ενώνει τις δύο διόδους, αυτή των ελευθέρων περιοχών και εκείνη των κατεχομένων. Στην περιοχή του ξενοδοχείου Λήδρα Πάλας υπήρξε σε δύο περιπτώσεις μετακίνηση θέσεων (κοντά στο Σπίτι της Συνεργασίας). Περαιτέρω, τουρκική παρουσία και έλεγχος διαπιστώνεται στη νεκρή ζώνη στον Άγιο Δομέτιο και συγκεκριμένα στο αγγλικό νεκροταφείο Wayne’s Keep. Σε αυτά προστίθενται οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις στα Στροβίλια και Δένεια-Αυλώνα.

Στη θάλασσα παραμένουν τα δύο γεωτρύπανα, "Πορθητής" και "Γιαβούζ", ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται και το ερευνητικό σκάφος "Μπαρμπαρός", νοτίως του νησιού. Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει οριστικά πού θα κατευθυνθεί το νέο απόκτημα της Τουρκίας, το ερευνητικό σκάφος "Oruc Reis". Ένα σενάριο, αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, είναι να σταλεί στην περιοχή του Καστελόριζου. Ωστόσο, αυτό το ενδεχόμενο αντιμετωπίζει επιφυλάξεις στα υψηλά δώματα της τουρκικής ηγεσίας, κυρίως από τους αξιωματούχους εκείνους, που θεωρούν πως δεν είναι η ώρα της αντιπαράθεσης με την Ελλάδα. Συνεπώς, στην περίπτωση που θα επικρατήσει αυτή η άποψη, το "Oruc Reis", είτε θα κινηθεί στα όρια των θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας είτε θα σταλεί νότια της Κύπρου.

Την ίδια ώρα, στη Λευκωσία αναμένουν την απεσταλμένη του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λούτ, για επαφές. Η επίσκεψη τοποθετείται χρονικά στις αρχές Σεπτεμβρίου. Είναι, πάντως, σαφές πως το ενδιαφέρον βρίσκεται στην τριμερή της Νέας Υόρκης, Γκουτέρες, Αναστασιάδης και Ακιντζί, στο τέλος του Σεπτέμβρη.

Πηγή:capital.gr