Αναχώρησε από την Αττάλεια το γεωτρύπανο "Γιαβούζ"
29/06/2019 18:50
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αναχώρησε από την Αττάλεια το γεωτρύπανο "Γιαβούζ"

Μετά από πέντε μέρες παραμονής στο λιμάνι της Αττάλειας, το τουρκικό γεωτρύπανο αναχώρησε λίγο μετά τις 10 το πρωί Σαββάτου, σύμφωνα με το kathimerini.com.cy. Το τρυπάνι, όπως φαίνεται σε χάρτη ιστοσελίδας που δείχνει σε πραγματικό χρόνο την δραστηριότητα πλοίων, έχει σηκώσει άγκυρες με Νότια κατεύθυνση πλέοντας παράλληλα από τα τουρκικά παράλια.

Το γεωτρύπανο δεν δείχνει να έχει δηλώσει τελικό προορισμό. Στο στίγμα του πλοίου εμφανίζεται ο προηγούμενος προορισμός που είχε δηλώσει μετά τον απόπλου από το λιμάνι της Γιάλοβα, που ήταν το λιμάνι της Ατάλλειας. Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά από τουρκικής πλευράς το "Γιαβούζ" θα κατευθυνθεί προς τη χερσόνησο της Καρπασίας, προκειμένου να πραγματοποιήσει εργασίες γεώτρησης.

Ολλανδικό πλοίο με ιταλική σημαία συνοδεύει το γεωτρύπανο "Γιαβούζ"

Στο μικροσκόπιο των κυπριακών αρχών έχει τεθεί το πλοίο υποστήριξης Vos Thalassa το οποίο επίσης αναχώρησε το μεσημέρι από το λιμάνι Αττάλειας, με προορισμό το σημείο όπου θα προχωρήσει σε γεώτρηση το τουρκικό γεωτρύπανο "Γιαβούζ" (Yavuz), όπως μεταδίδει το philenews.com.

To Vos Thalassa εξυπηρετούσε μέχρι την Δευτέρα άλλη τουρκική γεώτρηση σε ρηχά νερά, κοντά στον κόλπο της Μερσίνας, ενώ την Δευτέρα μετακινήθηκε στις εγκαταστάσεις υποστήριξης των γεωτρήσεων στο λιμάνι Αττάλειας.

Σε περίπτωση που το εν λόγω πλοίο εμπλακεί στις παράνομες εργασίες γεώτρησης με το Yavuz, στην Κυπριακή ΑΟΖ, αναμένεται ότι η Κυπριακή κυβέρνηση θα προχωρήσει σε άμεσα και αποτελεσματικά νομικά αποτρεπτικά μέτρα, αφού πρόκειται για πλοίο υπο Ιταλική σημαία, που ανήκει στην Ολλανδική εταιρεία Vroon.

H Vroon αυτή την περίοδο διαθέτει εννέα από τα πλοία της για υποστήριξη των εργασιών ανάπτυξης του αιγυπτιακού κοιτάσματος ZOR και πολλά από αυτά έχουν σαν βάση τους το λιμάνι Λεμεσού. Σήμερα, ένα από αυτά, το VOS PRINCIPLE είναι ενλιμενισμένο στην Λεμεσό για διαδικασίες που αφορούν στις εργασίες της εν λόγω εταιρείας στο "Ζορ".

Πηγή: capital.gr