Αναστασιάδης: Ταμείο Φυσικού Αερίου υπέρ Τουρκοκυπρίων
06/06/2020 17:00
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αναστασιάδης: Ταμείο Φυσικού Αερίου υπέρ Τουρκοκυπρίων

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης δηλώνει έτοιμος να αποδώσει στους Τουρκοκύπριους τυχόν έσοδα από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, σε μία προσπάθεια να πετύχει την αναγνώριση της κυπριακής ΑOZ.

Έτοιμος για παραχώρηση μέρους τυχόν εσόδων από το φυσικό αέριο στην τουρκοκυπριακή κοινότητα ακόμα και πριν τη λύση του Κυπριακού δηλώνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε μια προσπάθεια να πετύχει την αναγνώριση της Κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σε συνέντευξη του στην εβδομαδιαία επιθεώρηση Politico των Βρυξελλών, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην πρόθεση του ιδίου να ανοίξει δεσμευμένο λογαριασμό προς όφελος της τουρκοκυπριακής κοινότητας, εάν η Τουρκία «σταματήσει την επιθετικότητα της και αναγνωρίσει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου». Σύμφωνα με τον Νίκο Αναστασιάδη, αν η Άγκυρα αναγνωρίσει τα δικαιώματα της Λευκωσίας σε έρευνες για ενέργεια, τότε ο ίδιος προτίθεται να δημιουργήσει ειδικό λογαριασμό εσόδων από το φυσικό αέριο, από τον οποίον η Τουρκοκυπριακή κοινότητα θα μπορεί να επωφεληθεί στην βάση της αναλογίας πληθυσμού.

Η Τουρκία να χάσει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας

Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την θέση ότι η Τουρκία θα πρέπει να χάσει το καθεστώς της υποψήφιας για ένταξη χώρας στην ΕΕ, εάν συνεχίσει την επιθετικότητα της στην Ανατολική Μεσόγειο. Επαναλαμβάνοντας ότι οι τουρκικές έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα ανοικτά της Κύπρου είναι κατά παραδοχή της ΕΕ παράνομες, είπε ότι είτε η Τουρκία θα συμμορφωθεί με τους όρους και τις προϋποθέσεις οποιασδήποτε άλλης υποψήφιας χώρας, είτε θα πρέπει να απωλέσει αυτή την ιδιότητα. Σημείωσε πάντως πως η Κυπριακή Δημοκρατία προτιμά να έχει να έχει ως γείτονα ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρά ένα «επιθετικό κράτος».

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι αναφορές Αναστασιάδη γίνονται σε μια συγκυρία κατά την οποία οι οικονομικές πιέσεις στην τουρκοκυπριακή κοινότητα είναι μεγάλες, λόγω των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού και του κλεισίματος των οδοφραγμάτων. Η οικονομική κατάσταση των Τουρκοκυπρίων καθιστά την κοινότητα πιο ευάλωτη αναφορικά με τις πρόνοιες του πακέτου της οικονομικής βοήθειας που λαμβάνει από την Άγκυρα κάθε έξι μήνες. Στα της τουρκοκυπριακής κοινότητας αναφέρθηκε άμεσα ο Νίκος Αναστασιάδης στην συνέντευξη στο Politico, σημειώνοντας πως αν ο Μουσταφά Ακιντζί επανεκλεγεί στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων, τότε οι συνομιλίες για το Κυπριακό μπορούν να επαναληφθούν.

Πηγή: dw.com