Αναστασιάδης-Ακιντζί: "Ναι" σε ανεπίσημη διάσκεψη
19/07/2019 14:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Αναστασιάδης-Ακιντζί: "Ναι" σε ανεπίσημη διάσκεψη

Η στασιμότητα στο Κυπριακό φαίνεται να τερματίζεται με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων εμφανίζονται έτοιμοι να συναντηθούν για να προετοιμάσουν ανεπίσημη πενταήμερη διάσκεψη, στο πρότυπο της διάσκεψης στο Κραν Μοντανά.

Την πρόταση για την διεξαγωγή μια άτυπης πενταμερούς κατέθεσε πρόσφατα ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί μέσω επιστολής προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και την ειδική του απεσταλμένη Τζέιν Χολ Λουτ. Χθες δια του κυβερνητικού εκπροσώπου ο Νίκος Αναστασιάδης καλωσόρισε το περιεχόμενο της επιστολής Ακιντζί και – αφού υπενθύμισε ότι η σύγκλιση άτυπης πενταμερούς ήταν και δική του πρόταση-, δήλωσε έτοιμος να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη για προετοιμασία της ανεπίσημης διάσκεψης. Αυτό που απομένει είναι να διαφανεί ποια πλευρά θα κάνει το πρώτο βήμα ώστε να πραγματοποιηθεί η προπαρασκευαστική συνάντηση των δύο ηγετών. Πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως αν οι πλευρές απευθυνθούν προς τα Ηνωμένα Έθνη ζητώντας τους να φιλοξενήσουν μια τέτοια συνάντηση ηγετών, η απάντηση θα είναι θετική.

Περιμένει κοινό κάλεσμα ο Γκουτέρες

Σύμφωνα πάντως με την εφημερίδα "Πολίτης" τα Ηνωμένα Έθνη δεν προτίθενται για την ώρα να εμπλακούν ενεργά στην διαδικασία αφού θέτουν ως προϋπόθεση για την ανάληψη της όποιας πρωτοβουλίας, ένα κοινό κάλεσμα των ηγετών της Κύπρου. Σύμφωνα με την εφημερίδα, τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν ότι οι δημόσιες τοποθετήσεις των ηγετών δεν είναι αρκετές για να δικαιολογήσουν ενεργό εμπλοκή του Αντόνιο Γκουτέρες στο παρόν στάδιο. Σημειώνεται ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν διαμηνύσει και στο παρελθόν πως οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν ξεκάθαρα για τα επόμενα βήματα και να προβούν σε από κοινού κάλεσμα προς τον ΟΗΕ να αναλάβει πρωτοβουλία με συγκεκριμένα πλέον δεδομένα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Πηγή: Deutsche Welle